Pigios nakvynės Vilniuje ieško net japonai

Vasara – kelionių metas. Į Lietuvos sostinę plūstantiems turistams nakvynė čia neturėtų kelti daug rūpesčių. Viešbučių Vilniuje tikrai netrūksta, ypač brangių ir prabangių. Tačiau ar įmanoma rasti pigią ir nebrangią nakvynę tvarkingame viešbutyje?

Nakvynė – be pusryčių

Susitarus, kad pigi nakvynė asmeniui vienai parai – 10 eurų (apie 34 litus), o nebrangi – 20 eurų (apie 70 litų), galima leistis į tokios nakvynės paieškas.

"Visai nesuklysiu sakydama, kad Vilniuje galima rasti nakvynę vienai nakčiai už 34–35 litus. Tačiau nakvoti teks daugiaviečiuose kambariuose", – pareiškė Vilniaus turizmo informacijos centro Lankytojų aptarnavimo skyriaus vadovė Danguolė Kamarauskaitė.

Tokią pastogę Vilniuje siūlo penki jaunimo nakvynės namai: Senamiesčio, esantys Aušros Vartų gatvėje , "A Hostel" Sodų gatvėje, "Fortuna Hostel" Liepkalnio gatvėje, "Hostelgate" Šv. Mikalojaus gatvėje. Paprastai jie siūlo daugiaviečius kambarius, kuriuose – nuo 8 iki 16 lovų. Vilniaus jaunųjų turistų centre Polocko gatvėje naktį viename kambaryje praleidžia ne tiek daug žmonių – lovų skaičius čia svyruoja nuo 3 iki 5.

Šie nakvynės namai tolokai nuo miesto centro. Tik vienintelis iš išvardytų – "Hostelgate" – yra senamiestyje. Čia nakvynės kaina, nelygu, kiek kambaryje lovų, gali siekti 38 litus.

"Fortuna Hostel", "Hostelgate", be daugiaviečių kambarių, siūlo dviviečius ir keturviečius. Tačiau iš vadinamųjų hostelių rytą išeisi it musę kandęs – pusryčių čia niekas nepasiūlys. Gerti kavą ir valgyti kiaušinienę teks artimiausioje kavinėje.

Apsistoja bernvakarių gėrėjai

"Vilniaus dienos" žurnalistai apsilankė jaunimo nakvynės namuose "Fortuna Hostel" Liepkalnio gatvėje. Skliautuotuose senoviniuose rūsiuose beveik baigtas remontas – nakvynės namų savininkai čia nori įrengti erdvius valgomuosius, poilsio kambarį su stalo žaidimais, belaidžiu internetu.

Čia galima įsikurti ir dviviečiame kambaryje, kurio kaina – 100 litų, triviečiame (132 litai) ir keturviečiame (160 litų). Šiuose namuose iš viso yra 14 kambarių, o nakvoti juose gali 58 žmonės.

Kurių šalių turistai kada apsistos nakvynės namuose, sunku prognozuoti. Gruodį, kai Europoje nedaug kas keliauja, čia plūsta japonai. Tekančios Saulės šalies turistų tada būna ir Vilniuje, o nemažai jų apsistoja ne prabangiuose Vilniaus viešbučiuose, bet nakvynės namuose "Fortuna Hostel".

"Dirbti linksma – prisižiūri įvairiausių žmonių, – sakė nakvynės namų vadovas Paulius Brazlauskis. – Pas mus daugiausia japonų turistų, ypač žiemą. Tai – vieni geriausių mūsų klientų, jie atvažiuoja pamatyti. Pasiruošę kelionei, apsiskaitę, žino net, kur yra Panerių muziejus. Labai ramūs, jiems viskas gerai. Mano asmeniniame "hostelyje" net kabo užrašai japonų kalba. Apsistoti nakvynės namuose, o ne prabangiame viešbutyje, jiems įdomu."

Nakvynės namuose "Fortuna Hostel" daugėja ir Jungtinės Karalystės turistų, kurie atvažiuoja į Lietuvą švęsti bernvakarių. Įsikuria kokie aštuoni devyni vyrai, kurie čia gyvena kokias keturias penkias dienas, ir geria. Kai vėlai vakare jie grįžta, visi turi girdėti, kad grįžo.

Dar apsistoja jaunimo grupės, kurios po tris ar keturis traukia maršrutu iš Skandinavijos į Taliną, Rygą, Vilnių, Varšuvą ar Krokuvą. Arba atvirkščiai. Pagyvenę lenkų turistai čia apsigyvena tiktai pirmą gegužės savaitgalį, kai Lenkijoje būna net keturios poilsio dienos. Tada visą Vilnių užplūsta vien lenkų turistai. Nakvynės namai iš anksto pakelia kainas, nes lenkai derasi kaip čigonai. Taip pat mėgsta apsinakvoti ir jaunos šeimos su vaikais. Tačiau jiems darbuotojai rekomenduoja pasiieškoti ramesnės vietos, nes čia – triukšminga.

Dviaukštės lovos nepatrauklios

Šių nakvynės namų gyventojai – nuo 18 iki 30 metų, išskyrus japonus. Šių turistų čia apsigyvena ir 40-mečių, ir vyresnių. Svečių paslaugoms – dvi virtuvės. Tačiau jos populiarios tiktai rytą, kai žmonės verdasi kava, arbatą, ruošia pusryčius, ir kartais vakare, kai gyventojai parsineša alaus.

"Praktika parodė, kas pasiteisina, o kas – nelabai. Daugiaviečiuose kambariuose planuojame sumažinti dviaukščių lovų, nes kuo toliau tuo mažiau keliaujančių žmonių, kurie sutinka gyventi su nepažįstamais. Be to, suaugusiems žmonėms dviaukštės lovos neatrodo patrauklios. Populiariausi dviviečiai, triviečiai ir keturviečiai kambariai. Daugiaviečiai pasiteisina tik vasarą. Ateis žiema – jie bus pustuščiai, nes kiekvienais metais turistų srautas mažėja. Dėl ekonominio sunkmečio, konkurencijos – juk nakvynės namų Vilniuje padaugėjo", – kalbėjo P.Brazlauskis.


Šiame straipsnyje: turizmasturistainakvynė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių