P.Gražuliui ir K.Uokai gresia apkaltos procedūra

Seimo nariams Petrui Gražuliui ir Kazimierui Uokai gali būti pradėta apkaltos procedūra. Tokią galimybę portalui patvirtino Seimo etikos sargai.

Apkalta - po teismo sprendimo

Taip Seimo nariams gali atsirūgti demaršas protestuojant prie gėjų eitynes. Jei teismas nustatys, kad jie kurstė riaušes, Seime abiem politikams veikiausiai bus pradėta apkaltos procedūra.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pavaduotoja Vida Marija Čigrijienė Diena.lt patvirtino, kad P.Gražulio ir K.Uokos elgesį svarstys etikos sargai. Esą tikėtina, kad parlamentarams bus pradėta apkaltos procedūra.

„Turbūt bus sudaryta parlamentinė komisija šitam reikalui. Bus svarstoma, greičiausiai taip“, - sakė V.M.Čigrijienė, paklausta apie apkaltos P.Gražuliui ir K.Uokai tikimybę.

Anot jos, jeigu apkaltos procedūra bus pradėta, tai įvyks negreit. Mat pirmiausiai policija privalo kreiptis į prokurorus, kad P.Gražuliui ir K.Uokai būtų pareikšti įtarimai dėl riaušių kurstymo. Jei teismas nustatys, kad parlamentarai kurstė neramumus, kitas žingsnis veikiausiai bus apkalta.

Seimo etikos prievaizdai jau pirmadienį aptars kolegų elgesį. V.M.Čigrijienės teigimu, artimiausiame posėdyje, kuris įvyks trečiadienį, jų svarstyti ar bausti dar neketinama. Esą pirmiausiai reikia surinkti visą reikalingą informaciją.

Partija smerkti neskuba

Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) neskuba žarstytis pareiškimais dėl savo delegato Seime K.Uokos.

„Tokia tikimybė, matyt, yra, - Diena.lt sakė konservatorių frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma, paklaustas, ar partija svarstys K.Uokos elgesį. - Frakcijoje turime vidinę etikos komisiją. Matyt, paprašysiu jos pasiaiškinti, ar ten buvo netinkamų veiksmų.“

J.Razmos teigimu, partijoje kol kas nesvarstoma galimybė suspenduoti ar pašalinti K.Uoką iš TS-LKD frakcijos Seime ar iš partijos. „Etikos komisija turės tai išsiaiškinti. Ypač jeigu bus skirta nuobauda (už riaušių kurstymą - red. past.). Nesiimu spėlioti, kokie bus mūsų sprendimai. Pamatysim, laikas parodys“, - svarstė politikas.

K.Uokos pašalinimas iš konservatorių frakcijos Seime būtų rimtas smūgis ir taip šlubuojančiai valdančiajai koalicijai. Dar vieno balso praradimas gali būti palaikytas per didele prabanga.

Policija: kalti parlamentarai

Gėjų eitynes saugojusi ir sėkmingai didesniems neramumams kelią užkirtusi policija jau pareiškė savo nuomonę dėl P.Gražulio ir K.Uokos. „Jeigu ne šie du Seimo nariai, renginys būtų įvykęs ramiai“, - šeštadienį, pasibaigus renginiui, žurnalistams teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

K.Lančinskas priminė, kad riaušės, kurias, laimei, pavyko greitai sutramdyti, prasidėjo po to, kai P.Gražulis peršoko per apsauginę tvorą ir kibo į atlapus policijos pareigūnams. Prie neramumų prisidėjo ir K.Uoka. Jis taip pat perlipo tvorą ir buvo sulaikytas. Priešais minią policijos pareigūnams pasipriešinti bandęs Seimo narys sukėlė naują pasipiktinimo ir smurto bangą. Politikai savo elgesį aiškino tuo, kad gėjų eitynių laikas oficialiai baigėsi 14.30 val. - esą po to pareigūnai neturėjo teisės laikyti teritoriją aptvertą. Tiesa, policija dar renginio išvakarėse aiškiai pranešė, kad užkardos saugumo sumetimais bus nuimtos tik praėjus dviem valandoms po renginio pabaigos.

Policija renka informaciją apie abiejų Seimo narių elgesį: analizuojamos nuotraukos ir filmuota medžiaga, kurioje užfiksuoti politikų demaršai.

Seimo nariai taikosi į Vilniaus merą ir Prezidentę

Abu Seimo nariai, savo ruožtu, šalies politinę padangę regi kitaip. Jie teigia sieksiantys, kad už neva pažeidžiant įstatymus surengtas gėjų eitynes atsakytų policija, VIlniaus meras Vilius Navickas ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

P.Gražulis dar renginio išvakarėse Diena.lt teigė, jog Prezidentė elgėsi neteisėtai, pareikšdama savo nuomonę ir teigdama, jog gėjams tri būti užtikrinta teisė rengti eitynes. Politiko teigimu, taip šalies vadovė darė spaudimą lemiamą sprendimą priėmusiam Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. P.Gražulio žodžiais, dėl šių veiksmų pačiai D.Grybauskaitei turėtų būti pradėta apkaltos procedūra.

K.Uoka, savo ruožtu, pareiškė sieksiąs iš posto išversti gėjų eitynėms leidimą davusį savo partijos kolegą V.Navicką. Tokią žinią jis pranešė iškart po eitynių, kuomet su būreliu šalininkų susirinko parado teritorijoje ir mėgino ją „apvalyti“ giedant Lietuvos himną.

Abu politikai tikina, kad policija pažeidė įstatymus nenuimdama užtvarų šeštadienį, 14.30 val., iškart po renginio. Mėginama inicijuoti ieškinį policijos pareigūnams dėl neva neteisėtų veiksmų.

Primename, kad per neramumus, prasidėjusius po P.Gražulio šuolio per tvorą, pirminiais duomenimis, nukentėjo du žmonės. Fotokorespondentas sužeistas akmeniu į galvą, o policijos pareigūnui į veidą papurkšta ašarinių dujų. Abu jie atsidūrė ligoninėje. Iš viso šeštadienį gėjų parado apylinkėse sulaikyta 19 asmenų, trims iš jų bus keliamos baudžiamosios bylos, likusiems - administracinės. Teisinę Seimo nario neliečiamybę turinčių P.Gražulio ir K.Uokos pareigūnai negalėjo suimti. K.Uoka jau kitą dieną protestavo prieš veteranų eitynes ir rusakalbius apšaukė žudikais.


Šiame straipsnyje: Gėjaigėjų paradas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių