Pėstieji griūva ant ledo, vairavimo sąlygos tragiškos (papildyta)

Kauno savivaldybė ir vėl pramiegojo sniegą. Staigiai atšilus orui ir prasidėjus lijundrai, o vėliau ir šlapdribai, automobiliai užkimšo miesto gatves, padaugėjo avarijų. O Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninę užplūdo dešimtys paslydusių ir susižalojusių kauniečių. 

Spūstys užkimšo miestą

„Vidurdienį savivaldybės prašėme, kad leistų pradėti barstyti gatves. Leido tik po geros valandos. Per tą valandą ant įšalusio asfalto iškritęs sniegas virto ledu ant kurio pradėjo lyti. Gatves dabar dengia sniego košė po kuria slepiasi ledas“, - kalbėjo Kauno gatves barstančios bendrovės „Kelių remonto grupė“ (KRG) vadovo pavaduotojas Mindaugas Norkus.

KRG leidimą pradėti barstyti gatves gavo, kai miestas jau buvo užsikišęs nuo automobilių. Autobusai nebeįkilo į statesnes įkalnes, susidarė dideli automobilių kamščiai. Eismo sąlygos labai pavojingos ir apgaulingos. Itin slidus ledas važiuojamąją gatvių dalį dengia ruožais. Mieste padaugėjo avarijų, bet didelių nelaimių kol kas pavyko išvengti.

Po pietų Kauno gatvės buvo tik barstomos druskos mišiniu, bet nevalomos. Specialistai sako, kad to daryti kol kas nėra jokio reikalo, tačiau neatmetama, kad gatvių valymo technika į gatves išvažiuos vakare. Panašus oras pranašaujamas kelias ateinančias dienas, todėl kelininkams greičiausiai teks dirbti ir dieną, ir naktį.

Traumatologiniame - dešimtys susižalojusių

Gatvės mieste valytos praėjusią naktį, paryčiui barstytos. Anksti ryte Kauno gatvių būklė buvo pakankamai gera, nuo ryto šaligatvių barstyti ir valyti išvarytos didelės „Kauno švaros“ technikos ir žmonių pajėgos, tačiau šaligatviai ledu pasidengė dar iki pietų.

Raudonojo Kryžiaus ligoninės Traumatologijos punkto vedėjas Raimondas Kunickas ragina miestiečius ant slidžių šaligatvių vaikščioti itin atsargiai ir nesusigadinti sau artėjančių švenčių.

„Trečiadienio parą, spėju, į mus kreipsis iki 200 nukentėjusiųjų. Maždaug 30 procentų iš jų - vyresnio amžiaus gyventojai. Lūžta riešo, čiurnos kaulai, labai daug peties ir klubo sąnarių traumų“, - vardijo gydytojas.

Anot R.Kunicko, vyresnių žmonių vaikai ir vaikaičiai turėtų jais pasirūpinti ir jeigu reikia maisto produktų ar buities reikmenų - patys nueitų į parduotuvę. Senas žmogus, pasiramsčiuodamas lazdele, tikrai gali pargriūti greičiau nei jaunas.

„Turim čia tokią patyrusią pacientę, - su šypsena apie nuolatinius ligonius pasakojo skyriaus vedėjas. - Ji visiems bendraamžiams pataria labai atsargiai vaikščioti parduotuvėse, kur sudėtos slidžios plytelės, anot jos, reikia vengti laiptų, kurie kelia itin didelį pavojų.“

Pėstieji turėtų saugotis automobilių

R.Kunickas pasakojo, kad kai kuriems dėl plikšalos nukentėjusiems kauniečiams prireiks ir operacijų: „Paguldėme jau 6 žmones į stacionarą - jie patyrė klubo sąnario traumas. Todėl daugumą žmonių reikės operuoti, kartais tenka ir sąnarius keisti, protezuoti, ilgai užtrunka reabilitacija“, - pasakojo Traumatologijos punkto vedėjas.

„Labai apgaulingai atrodo paviršiai - ant šaligatvio ar gatvės dabar susidarė tokia tirpstanti sniego masė, o po ja yra ledas“, - perspėja gydytojas. Jis pridūrė, kad per gatvę reikėtų eiti tik įsitikinus, jog atvažiuojančio automobilio vairuotojas sugebės sustabdyti mašiną.

Per šventes Raudonojo Kryžiaus traumatologijos punkto specialistai budės sustiprintu režimu. Kaip rodo praktika, susižalojusių per šventes kauniečių padaugėja.

„Pastebėjau, kad antrąją Kalėdų dieną ir sausio 1 dieną į mus pagalbos kreipiasi itin daug žmonių. Žmogui būdinga susižalojus dar palaukti, o ne iškart kreiptis pagalbos. Tėvus raginu stebėti vaikus, kurie gali pasigaminti savadarbių petardų ir kitų sprogmenų. Jie gali stipriai sužaloti rankas, veidą, kitas kūno vietas“, - perspėja R.Kunickas. 


Šiame straipsnyje: slidūs šaligatviaislidu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių