Pernai iš Klaipėdos sulaukta 12 donorų organų

Pernai 12 žmonių iš Klaipėdos krašto atliktos organų transplantacijos. Donorų organų sulaukta iš trijų uostamiesčio ligoninių.

Praėjusiais metais donorinėmis ligoninėmis tapo trys Klaipėdos gydymo įstaigos. Viena jų – pirmą kartą.

Nacionalinis transplantacijos biuras pernai iš uostamiesčio sulaukė 12 pranešimų apie potencialius organų donorus. Dalis jų dėl medicininių priežasčių netiko, tačiau būta net kelių donorų, kur dovanoti keli organai pratęsė kitų žmonių gyvenimą.

Lyderė pajūrio krašte pagal organų donorystę išlieka Klaipėdos universitetinė ligoninė. Pernai jos gydytojai biurą informavo apie 9 potencialius donorus. Tai keturiais atvejais mažiau nei prieš porą metų.

Iš 9 potencialių organų 3 buvo efektyvūs. Jų artimųjų dovanoti organai pratęsė kitų žmonių gyvenimą. Tačiau pasitaiko atvejų, kai donoro organai pasirodo netinkami dėl medicininių priežasčių.

Pernai pirmą kartą organų donoro sulaukta iš Klaipėdos jūrininkų ligoninės. Dovanoti net keli organai buvo transplantuoti.

Klaipėdos vaikų ligoninė pranešė apie du potencialius donorus. Vieno jų organai pratęsė kelių žmonių gyvenimus. Prieš porą metų iš šios gydymo įstaigos buvo sulaukta vienos žinios apie organų donorą.  

Rekordiniai metai uostamiestyje pagal pranešimų gausą apie potencialius donorų organus buvo 2009 metais. Tuomet Nacionaliniam transplantacijos biurui pranešta apie 20 tokių atvejų.

Klaipėdos apskrityje donoro kortelės išduotos 1310 gyventojų. Jie raštu išreiškė savo valią dovanoti organus. Iš viso Lietuvoje esama   per 16500 tokių žmonių.

Lyderiauja šioje srityje Vilnius ir Kaunas, o Klaipėda atsiduria tik penktoje vietoje. 

Dažniausiai dėl organų donorystės atsiklausiama artimųjų valios. Jeigu jie neprieštarauja, apie tai informuojamas Nacionalinis transplantacijos biuras. 

Pernai Lietuvoje atlikta 115 organų transplantacijų. Dalis žmonių, kuriems pernai buvo atliktos organų transplantacijos, gyvena Žemaitijoje.

Klaipėdos krašte (Klaipėdoje, Telšiuose, Šilutėje) 12 žmonių gyvena su persodintais inkstais. 34 žmonės dar laukia inksto transplantacijos.

Pernai 2 Telšių ir Šiaulių gyventojams buvo persodintos kepenys.  5 žmonės laukia kepenų transplantacijos. Mergaitė iš Plungės laukia širdies persodinimo operacijos.


Šiame straipsnyje: organų donoraitransplantacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių