Penktadienį - sergančiųjų Alzhaimerio liga diena

Rugsėjo 19 dieną Kauno Dainavos poliklinikoje bus minima pasaulinė sergančiųjų Alzhaimerio liga diena. Čia gyventojai galės nemokamai išsitirti bei gauti išsamią informaciją apie šią ligą, bus skaitoma paskaita. Esant būtinybei bus atliekama kompiuterinė tomografiją.

Manoma, kad Lietuvoje gali būti daugiau kaip 30 tūkst. žmonių, ser­gan­čių vienokia ar kitokia šios ligos forma. Ta­čiau remiantis oficialia sta­tis­ti­ka, tik ke­liems pro­cen­tams ši li­ga diagnozuojama.

„Pa­grin­di­nė pro­ble­ma, ko­dėl Lie­tu­vo­je re­tai nu­sta­to­ma Alzhaimerio li­ga - žmo­nės ma­no, kad at­min­ties su­tri­ki­mai - tai nor­ma­lus se­nė­ji­mo procesas. Ta­čiau spe­cia­lis­tai atskiria, kur nor­ma­lus se­nė­ji­mas, o kur - li­ga", - tei­gė Dainavos poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Roma Žilinskienė.

Alzhaimerio li­ga su­sir­gę žmo­nės ne­be­at­si­me­na įvy­kių, ar­ti­mų­jų var­dų, da­tų. Pa­ū­mė­jus li­gai, pa­cien­tai pa­mirš­ta net kaip da­ry­ti ele­men­ta­rius da­ly­kus - va­ly­tis dan­tis ar su­si­šu­kuo­ti plau­kus. Jie ne­be­ga­li aiš­kiai gal­vo­ti, lo­giš­kai reikš­ti sa­vo min­čių, ne­be­mo­ka skai­ty­ti ir ra­šy­ti.  Sergantiems Alzhaimerio liga sutrinka abstraktus mąstymas - sunku suvokti laiko, pinigų prasmę. Pakitus įpročiams ligoniai painioja daiktų vietas - pavyzdžiui, į šaldytuvą deda piniginę ar raktus, pakinta jų elgesys ir nuotaika, sutrinka asmenybė. Tokie žmonės gali tapti smulkmeniški, baimingi.

Socialinė darbuotoja Brigita Kimbrienė akcentavo, kad dažniausiai pats žmogus sunkiai supranta, kad serga Alzhaimerio liga, tačiau jis tampa didele našta savo artimiesiems, dažnai būna, kad žmonės prižiūrintys savo sergančius artimuosius jau po pusės metų išsenka ir suserga depresija.

Vis dėlto moksliniais tyrimais įrodyta, kad vyresni žmonės gali atitolinti šią ligą ar visai jos išvengti. Pagrindinės profilaktikos priemonės - rytinė mankšta, tinkama mityba, kryžiažodžių sprendimas, mokymasis ar kitoks protinis darbas.

Tinkamai gydomas bei prižiūrimas Alzhaimerio li­ga su­sir­gęs as­muo gali išgyventi iki 20 metų netapdamas didele našta nei sau, nei artimiesiems. Nors ši liga visiškai neišgydoma, tačiau ją galima pristabdyti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių