Pedofilas E.Čekanavičius suimtas trims mėnesiams (papildyta)

Ne per seniausiai laisvės atėmimo bausmę atlikęs vienas žinomiausių pedofilų Lietuvoje Ervydas Čekanavičius vėl trims mėnesiams pasiųstas už grotų.

Teisėsaugininkai dar trečiadienį sulaikė šį kaunietį, o ketvirtadienį priešpiet atvesdino jį į Kauno miesto apylinkės teismą. Čia prašyta skirti jam griežčiausią kardomąją priemonę - suėmimą trims mėnesiams.

Pareigūnai atskleidė, kad už nepilnamečio tvirkinimą jau kalėjusiam E.Čekanavičiui tik ketvirtadienį buvo oficialiai pareikšti įtarimai. Vilijampolės gyventojas įtariamas trylikamečio berniuko seksualiniu prievartavimu bei narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymu.

Šiuos nusikaltimus jis įtariamas įvykdęs dar liepos mėnesį. Iki šiol šią bylą kuravę prokurorai kaupė jo kaltę įrodančius duomenis, o vos tik sulaukę paskutinių ekspertų išvadų, nedelsiant pedofilą sulaikė.

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, E.Čekanavičius į pareigūnų spąstus įviliotas panaudojant savotišką apgaulę. Jis ketino susitikti su prokurorais dėl kitos bylos, kurioje laikomas nukentėjusiuoju. Dėl pedofilijos išgarsėjęs vyras apskundė teisėsaugininkams jį pakalbinti ketinusius žurnalistus, kurie apsilankė jo namuose.

Tačiau savo nelaimei jis išgirdo prokurorų naujienas ir apie kitą bylą - dėl nepilnamečio seksualinio prievartavimo ir kvaišalų laikymo namuose. Išsyk po to vyriškis jis buvo sulaikytas.

Beje, ketvirtadienį atsidūręs teisme, sulaikytasis netruko pasinaudoti savo teisinėmis žiniomis ir pareiškė nušalinimą sankcijos klausimą svarsčiusiam Kauno miesto apylinkės teismo teisėjui Geručiui Varanavičiui. Pagrindinis jo motyvas, esą tas pats teisėjas anksčiau yra atlikęs procesinius veiksmus jo byloje, o kažkada ir jį teisęs. Šešiasdešimtmetis E.Čekanavičius teigė, esą su juo bandoma tokiais būdais susidoroti.

Teisėjas G.Varanavičius atsižvelgė į išdėstytus argumentus ir nutarė patenkinti įtariamojo prašymą bei nusišalino. Kauno miesto apylinkės teismo pirmininkas paskyrė kitą teisėją, kuriam teko svarstyti kardomosios priemonės E.Čekanavičiui klausimą iš naujo.

Kauno apygardos prokuroras Vytautas Gataveckas ir toliau laikėsi savo - prašė leisti suimti E.Čekanavičių maksimaliam įstatymų numatytam trijų mėnesių laikotarpiui.

Į teismo salę atvestas įtariamasis ant galvos iki pat smakro buvo užsimaukšlinęs juodą medžiaginę kepurę. Manoma, kad po ja E.Čekanavičius slėpė veidą ir pernai gruodį, kai atlikęs bausmę išėjo į laisvę iš Vilniaus 2-ųjų pataisos namų.

Žurnalistų klausiamas, ar pripažįsta savo kaltę, sulaikytasis nepratarė nė žodžio ir toliau antrankiais sukaustytomis rankomis tūnojo stikliniame narve. Girdėdamas jį prakalbinti bandančius žiniasklaidos atstovus, jis tik pajudino pirštus, bet į jokius klausimus neatsakinėjo.

Galiausiai į teismo salę įžengus jau kitam teisėjui, įtariamasis drįso nusimaukšlinti kepurę, mat žinojo, kad nė vienas fotografas ar operatorius jo nebeužfiksuos. Į teisėjo klausimą, ar anksčiau buvo teistas, E.Čekanavičius atsakė lyg mėgindamas išsisukinėti: "Taip, bet jau reabilituotas. Esu politinis kalinys."

Paklaustas, ar neketina reikšti nušalinimų, įtariamasis teigė antrąkart to neprašysiantis: "Mes su jumis matomės pirmą kartą, teisėjau, todėl neturiu pagrindo jus nušalinti, o reikšti nušalinimą prokurorui yra beprasmiška, nes jis bando sufabrikuoti šią bylą."

Prokuroras paprašė, kad teismo posėdis būtų uždaras, kadangi jame bus paviešinti nukentėjusio nepilnamečio anketiniai duomenys. Iki tol nuo žurnalistų veidą slėpęs E.Čekanavičius į pastarąjį prašymą atsakė priešingai: "Aš noriu, kad posėdis būtų viešas."

Tuo tarpu jį gynusi advokatė nepritarė savo ginamojo nuomonei ir sutiko su prokuroro prašymu. Taigi žurnalistai buvo išprašyti iš teismo salės ir kardomosios priemonės klausimas išspręstas už uždarų durų.

Vėlyvą ketvirtadienio popietę Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Dainius Ročys paskelbė nutartį, kuria pilnai patenkino prokuroro Vytauto Gatavecko prašymą ir leido E.Čekanavičių suimti trims mėnesiams.

2003-iaisiais Kauno miesto apylinkės teismas E.Čekanavičių nuteisė 7 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme už santykiavimą su nepilnamečiu bei jo tvirkinimą.

Bausmės terminas, pritaikius Amnestijos įstatymą, buvo sumažintas šeštadaliu. Šią teismo skirtą bausmę E.Čekanavičius ir atliko Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose ir į laisvę išėjo 2008-ųjų gruodį.

Kaip skelbė BNS, kaunietis atliko visą teismo skirtą bausmę, ją atlikdamas nuteistasis dėl savo elgesio turėjo nuobaudų, todėl dėl jų bylinėjosi su pataisos namų administracija. Vyras teismuose taip pat reiškė pretenzijas dėl kalinimo sąlygų.

E.Čekanavičius teismui įrodinėjo, esą baudžiamoji byla prieš jį buvo sufabrikuota, nukentėjusieji pateikė neteisingus ir nenuoseklius parodymus, daug pažeidimų padarė tyrėjai, kratas jo bute atlikę pareigūnai, tardytojai, ekspertai bei teisėjas, o svarbūs liudytojai, pasak jo, į teismo posėdžius nebuvo pakviesti.

BNS žiniomis, tyrimo metu buvo nustatyta, jog nuo "ekspertu Artūru" prisistačiusio E.Čekanavičiaus nukentėjo nepilnametis kaunietis. Su juo nuteistasis 2002 m. sausį susipažino traukinyje Vilnius-Kaunas. Į policiją kreipėsi penkiolikamečio tėvai, pasekę sūnų iki vieno Vilijampolės Vytenio gatvės daugiabučio buto durų, kur ir gyveno E.Čekanavičius.

Paauglys prisipažino pas šį kaunietį kelis vakarus žiūrėjęs pornografinius filmus, prieš tai su buto šeimininku vaišindavęsis alkoholiniais gėrimais. Tyrimo metu buvo nustatytas dar vienas nukentėjęs paauglys, kuris dabar jau yra pilnametis.

Kartą E.Čekanavičius buvo apkaltintas apnuodijęs tris nepilnamečius berniukus psichotropine medžiaga aminazinu ir kėsinęsis patenkinti savo aistrą.

2000-aisiais E.Čekanavičius buvo nuteistas, tačiau pasikėsinimo pasinaudoti nepilnamečiais tą kartą kaltintojams įrodyti nepavyko. Teismas iškrypėliui skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę, bet pritaikius amnestiją ji trečdaliu sumažinta. 2000 m. pabaigoje E.Čekanavičius išėjo į laisvę. Po kurio laiko jis vėl įkliuvo policijai dėl panašių nusikaltimų.

 


Praeityje E. Čekanavičius 5 kartus atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, taikant priverčiamąsias medicinines priemones ir 3 kartus teistas, teistumas dar vis neišnykęs.

Jei yra asmenų, kurie iki pastarojo E.Čekanavičiaus suėmimo bendravo su įtariamuoju arba jų atžvilgiu buvo atlikti neteisėti veiksmai, Kauno apygardos prokuratūros prokurorai siūlo kreiptis į:

  • Vyriausiąjį policijos komisariatą - (8~37) 22 37 26
  • Kauno apygardos prokuratūrą - (8~37) 40 96 12
  • Bendruoju pagalbos telefonu - 112

 


Šiame straipsnyje: Čekanavičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių