Pavojus - Vilniaus miestas paskęs šiukšlėse

Prieš tolesnį Kazokiškių sąvartyno eksploatavimą pasisakantys Elektrėnų visuomenininkai nusprendė kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę, reikalaudami aplinkos apsaugos srities aukštų pareigūnų atsistatydinimo.

Pasak aktyvistų, per 1000 gyventojų pasirašytoje peticijoje reikalaujama, kad iš pareigų pasitrauktų aplinkos viceministras Aleksandras Spruogis ir Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Rolandas Masilevičius. Peticiją pirmadienį ketinama įteikti prezidentei D.Grybauskaitei. Visuomenininkai taip pat žada rengti protesto akcijas.

„Reikalaujame, kad jie apleistų savo pareigas - priešingu atveju regionas neturės kur dėti šiukšlių“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė akcijos „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“ iniciatorius Danas Dambrauskas.

Pasak visuomenininkų, Kazokiškių sąvartynas aštuonis mėnesius veikia be galiojančios poveikio aplinkai vertinimo analizės. Anot D.Dambrausko, jei R.Masilevičiaus vadovaujamas departamentas išduos Kazokiškių sąvartynui leidimą, jo laukia Kariotiškių sąvartyno likimas, kurio vietoje susidarė dumblo pelkės, toje vietoje užteršta aplinka.

Seimo narys Kazimieras Uoka spaudos konferencijoje pareiškė, kad A.Spruogio ir R.Masilevičiaus veiklą turėtų įvertinti prezidentė, Vyriausybė ir Seimas. Anot jo, reikėtų galvoti apie tiesioginio valdymo įvedimą Vilniuje, kuriam nepavyksta susitvarkyti su komunalinėmis atliekomis.

K.Uokos teigimu, trečdalį Vilniaus komunalinių atliekų srauto galėtų priimti įmonė šalia Maišiagalos, bet šis variantas esą nesvarstomas: "Net ir dabar galima kažką daryti".
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš metus panaikino leidimą naudoti Kazokiškių sąvartyną, bet sprendimo vykdymą atidėjo vieneriems metams - įpareigojo per tą laiką pašalinti formalius trūkumus - atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir gauti taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas Kazokiškių sąvartynui  TIPK leidimą turi išduoti arba neišduoti iki spalio 18 dienos. Departamento vadovas Rolandas Masilevičius BNS pirmadienį negalėjo pasakyti, ar leidimas sąvartynui bus išduotas.

„Apie ketinimus dar anksti kalbėti, kol kas nagrinėjama. Sprendimas įsigalioja rytdienai, pasižiūrėsime - kai susirinksime visą medžiagą, kai išnagrinėsime, priimsime sprendimą - arba šiandien, arba rytoj. Turime dar kai kurią medžiagą susirinkti, pasitikrinti“, - teigė jis.

Paklaustas, ar departamentas labiau linkęs leidimą išduoti, ar ne, R.Masilevičius atsakė: „Yra mažiausiai du variantai“.

Jei nebūtų išduotas naujas leidimas, šių metų spalio 18 dieną sąvartynas turėtų stabdyti veiklą. Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus BNS sakė, kad alternatyvų Kazokiškių sąvartynui esą nėra, ir jei tektų jį uždaryti, kiltų nepaprastoji padėtis.

Sąvartynas Kazokiškėse oficialiai buvo atidarytas 2007 metų lapkritį. Investicijos į sąvartyno, atitinkančio visus Europos Sąjungos keliamus reikalavimus, statybas ir įrangą siekė 27,7 mln. litų. Pagal planą, sąvartyne per 20 metų turi būti sukaupta beveik 6 mln. tonų atliekų.

Į Kazokiškių sąvartyną atliekos vežamos iš viso Vilniaus regiono.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gediminas

gediminas portretas
Suprantamas žmonių susirūpinimas dėl Kazokiškių sąvartyno eksploatavimo, jiems tai sunki problema. Tačiau reikia pasakyti, kad ši problema neturėtų būti sprendžiama Vilniaus gyventojų sąskaita, neturi būti daromas pavojus Vilniaus žmoniųsveikatai ir aplinkai (apie ką liudija mokslininkų tyrimai), pvz. stumiant atliekų deginimo gamyklos projektą. Tiek aš, tiek kiti Lazdynų bendruomenės atstovai jau seniai siūlėme ir raginome valdžią, kad atliekas reikia rūšiuoti, perdirbti ir kitaip panaudoti, tačiau ne deginti. Buvo raginama statyti atliekų rūšiavimo linijas ar gamyklą ir geriausia būtų, kad ta infrastruktūra būtų šalia sąvartynų. Prirašyta daugybė raštų, kolektyvių raštų, būta daug susirinkimų. O dabar manau, gali būti problema nesprendžiama sąmoningai, nesprendžiama atliekų rūšiavimo, perdirbimo problemos ir tai naudinga atliekų deginimo šalininkams ir vėl dirbtinai kuriama situacija, kai spaudžiama iki ekstremalių situacijų. Turime jau sunkią patirtį, kai buvo sukurta dirbtina ekstremali situacija dėl medicinos atliekų ir manau su komunalinėmis atliekomis gali būti panaši situacija, galimas šantažas, nesprendžiant problemos nedeginant atliekų, sąmoningai laikoma problema, kuri tik sunkėja ir gilėja ir paskui jie vėl gali sakyti, kaip ir su medicinos atliekomis, kad atseit ,,nėra kitos išeities tik deginti atliekas''. Nereikia pasiduoti tokiems metodams ir tokiai propogandai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių