„Pasaulio muzikos dienų" atidaryme - Peteris Eötvösas

Šiandien prasidėsiančių „Pasaulio muzikos dienų" atidarymo koncertas patikėtas Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui, kuriam diriguos bene laukiamiausias festivalio svečias - vengrų kilmės kompozitorius, dirigentas ir pedagogas, pasaulinio garso muzikos interpretatorius Peteris Eötvösas.

Tai - kultinė figūra šiuolaikinės muzikos pasaulyje, vienas geidžiamiausių ir dažniausiai operos teatruose statomų šiuolaikinių operų autorius. Savo, kaip kompozitoriaus karjerą, jis pradėjo kurdamas būtent teatrui, yra sukūręs muziką daugiau kaip 20 kino filmų.

Peterio Eötvöso, kaip operos kompozitoriaus, talentą Vilniaus publika galės įvertinti lapkričio 7 ir 8 dienomis. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre bus parodyta naujausia jo opera „Meilė ir kiti demonai" pagal Gabrielio Garcia Mįrquezo romaną. Tai - bendras Glaindborno (Anglija) festivalio, LNOBT ir „Pasaulio muzikos dienų 2008" pastatymas.

Tačiau operos žanras - tai ne vienintelė Peterio Eötvöso aistra. Visų pirma, pasaulyje jis išgarsėjo kaip muzikos interpretatorius, kurio batutai paklūsta ne tik aikštingiausi šiuolaikinės muzikos kūriniai, bet ir Mozartas, Puccinis ar Wagneris. Jis ilgą laiką bendradarbiavo su žymiausiais pasaulio orkestrais bei institucijomis: Berlyno filharmonijos, Miuncheno filharmonijos, Prancūzijos radijo filharmonijos ir BBC simfoniniu orkestrais, „Ensemble InterContemporain" bei kt. Nuo 2003 m. Peteris Eötvösas buvo pagrindinis kviestinis Geteborgo simfoninio orkestro dirigentas, o 2009/2010 metų sezoną jis pakviestas vadovauti Vienos radijo simfoniniam orkestrui. Jis dirbo ir tokiuose operos teatruose kaip Milano „La Scala", Londono „Covent Garden" ir Briuselio „La Monnaie".

Peteris Eötvösas daug dėmesio skiria ir pedagoginei veiklai, yra įsteigęs savo vardo institutą jauniems dirigentams ir kompozitoriams. Jo kūriniai ir operos skamba visame pasaulyje, įrašų trokšta garsiausios pasaulio įrašų studijos, o tarp gausybės jam skirtų apdovanojimų minėtini Vengrijos Respublikos prezidento 2002 m. įteiktas Kossuth prizas bei Prancūzijos švietimo ir kultūros ministro 2003 m. įteiktas apdovanojimas „Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres". 2004 m. Peteris Eötvösas buvo nominuotas Grammy apdovanojimui.

Susipažinti su Peterio Eötvöso kūryba ir patiems pajausti jo interpretatorišką galią bei charizmą „Pasaulio muzikos dienų" lankytojai turės galimybę spalio 24 ir 26 dienomis.

Spalio 24 dieną festivalio atidarymo koncerte Kongresų rūmuose Peteris Eötvösas diriguos savo paties bei savo mokinio lietuvio Vykinto Baltako kūrinius, o taip pat kito festivalio kviestinio kompozitoriaus brito Jonathano Harvey'aus bei švedo Kento Olofssono muziką. Neabejotinu šio koncerto akcentu taps paties Peterio Eötvöso kompozicija „Jet Stream" trimitui ir simfoniniam orkestrui. Beprotiškai greito tempo kūrinio ašimi taps trimitininkas virtuozas Hakanas Hardenbergeris, kurį dienraštis „The Times" yra pavadinęs „geriausiu planetos trimitininku".

Tą patį vakarą Vilniaus Energetikos muziejuje (buvusioje senojoje elektrinėje) Peterio Eötvöso garbei bus surengta elektroninės muzikos fiesta „Eötvöso After Party" , kurioje dalyvaus „naujojo dub" kolektyvas „Dublicate", elektroninės muzikos atlikėjas „Pb8" bei žinomi mūsų pianistai Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai. Renginyje greta ISCM žiuri atrinktų įvairių pasaulio šalių elektroninės muzikos kūrėjų kūrinių skambės ir žymioji Peterio Eötvöso kompozicija „Cricket Music" (Svirplių muzika). Anot paties kompozitoriaus, „šis įrašas-kūrinys - tai dalelytė „organizuotos gamtos" - išdirbtos aranžuotės atradimas, išieškotas, apgalvotas ir pajaustas, perprastas ir apsvarstytas. Kūrinio muzikos pagrindas - kaip japoniški sodai apkirptas ir sušukuotas svirplių griežimas - mažiausių pasaulyje muzikantų atliekamas penkiabalsis madrigalas-komedija".

Spalio 26 d. Nacionalinėje filharmonijoje Peteris Eötvösas antrąkart pasirodys dirigento amplua su vienu garsiausių muzikos kolektyvu pasaulyje „Ensemble Modern". Teatrališkumu garsėjantis legendinis ansamblis iš Frankfurto atliks tiek pripažintų muzikos kūrėjų opusus, tiek mums mažiau žinomų, bet jau savo talentu užkariavusių autorių kūrinius. Programoje skambės ir paties Peterio Eötvöso kūriniai. Vienas jų - tai „Snatches of a Conversation" (Pašnekesio nuotrupos). Antrasis kūrinys - tai „Octet Plus" (2008) kameriniam ansambliui ir sopranui solo. Šiuose kūriniuose su žymiuoju ansambliu pasirodys fantastiško balso dainininkė Barbara Hannigan - viena žymiausių šių dienų muzikos interpretatorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių