Pantomimos teatro ateitis kol kas neaiški

Vakar Kauno miesto taryba atleido iš pareigų Kauno pantomimos ir plastikos teatro direktorių Arvydą Viktorą Lebeliūną. Vietoj jo teatrui laikinai vadovauti paskirtas buvęs direktoriaus pavaduotojas Arūnas Jonas Katkauskas.

Apie savo ketinimą trauktis iš pareigų A. Lebeliūnas buvo paskelbęs dar vasario mėnesį. Kauno pantomimos ir plastikos teatras - vienintelis toks Lietuvoje - beveik dešimtmetį leisgyvis.

1967 m. aktorius ir režisierius Kęstutis Adomaitis su bendraminčiais įkūrė savo pantomimos teatrą - šiandieninio pantomimos ir plastikos teatro pirmtaką.

1987 m. Valstybinėje filharmonijoje įsikūręs Kauno pantomimos teatras po metų buvo reorganizuotas ir tapo savarankišku Lietuvos teatro sąjungos kūrybiniu-struktūriniu padaliniu.

1992 m. lapkričio 8 d. atidarytas teatro stacionaras naujose patalpose E.Ožeškienės g. 12.

2000 m. teatras reorganizuotas į valstybės įmonę „Kauno pantomimos teatras".

Po trejų metų Kauno pantomimos ir plastikos teatro steigėju tapo Kauno miesto savivaldybė.

2006-ųjų pabaigoje Kauno pantomimos ir plastikos teatras pasirašė patalpų perdavimo aktą ir visam laikui atsisveikino su savo sale remontuojamoje Kauno filharmonijoje. Buvusias teatro patalpas perėmė Savivaldybės Turto skyrius, o teatras perkeltas į „Girtučio" kultūros rūmus.

Buvusiam teatro direktoriui A. Lebeliūnui nepavyko rasti bendros kalbos su savivaldybe, todėl jis nusprendė pasitraukti. Savivaldybė teigė nesulaukianti direktoriaus pasiūlymų, ką ir kaip teatre reikėtų keisti.

Pernai teatrui iš miesto biudžeto skirta apie 70 tūkst. litų - maždaug perpus mažiau nei 2006 m. Valdininkai sako, esą Kauno savivaldybė - ji yra viešosios įstaigos steigėja - neprivalo visiškai išlaikyti teatro.

Visi anksčiau pateikti siūlymai, kaip naujam gyvenimui prikelti Pantomimos ir plastikos teatrą, savivaldybėje nesulaukė pritarimo. Pasak savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros departamento direktoriaus Edmundo Balasevičiaus, dabar siūloma šį teatrą sujungti su aktoriaus Petro Venclovo įkurta viešąja įstaiga „Teatro projektai".

„Didžiausia pantomimos teatro problema - bloga vadyba", - teigė E. Balasevičius. Kai kurie politikai mano, kad teatras turėtų tapti biudžetine įstaiga.

Kol Kauno politikai neranda valios apsispręsti, teatro likimas lieka neaiškus.

Aušra Garnienė

Pantomimos ir plastikos teatro nuotr.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių