Paminklų prie Rotušės jau per daug?

Viešame paminklo projektų kunigui Antanui Mackevičiui atminti aptarime diskutuota, kad neaiški nei paminklo vienam 1863 metų sukilimo vadų koncepcija, nei vieta, kurioje jis turėtų iškilti.

Ar visuomenė supras?

Kitą savaitę savivaldybės sudaryta komisija turėtų paskelbti konkurso nugalėtoją. Tačiau viešame konkurso aptarime suabejota, ar Rotušės aikštė, kur daugelis projektų autorių siūlo statyti paminklą, yra jam tinkama vieta.

Kauno miesto savivaldybės konkursui A.Mackevičiaus paminklui Rotušės aikštės prieigose sukurti buvo pateikti septyni projektai, kurių autoriai neskelbiami. Eksponuojant projektus Ryšių istorijos muziejuje, prie jų puikavosi tik numeriai ir projektų aprašymai su kompiuteriniais vaizdais, kaip paminklas atrodytų miesto aplinkoje.

Konkurso komisijos darbe kaip ekspertė dalyvavusi architektūros istorikė profesorė Nijolė Lukšionytė pateiktuose projektuose pasigedo meninių idėjų gausos. Ji pastebėjo, kad trys mėnesiai, skirti projektams sukurti, - nedaug laiko kūrybai.
Geriausiai N.Lukšionytė įvertino abstraktų, konceptualios plastikos darbą - grindinį pralaužiančius, tarsi iš po žemių kylančius knygos lapus. "Nebanalus, įtaigus darbas, tačiau kažin ar visuomenė sugebės jį perskaityti, ar supras kaip A.Mackevičiui skirtą paminklą", - suabejojo architektūros istorikė.

Ekspertės įsitikinimu, keli projektai, kuriuose siūloma paminklą statyti M.Valančiaus gatvės parkelyje, nedera su liberalia šio parkelio dvasia, o jei paminklas iškiltų Rotušės aikštėje, jis pretenduotų į miesto simbolius. Todėl, prieš statant paminklą šioje vietoje, pirmiausia reikėtų pasiklausti kauniečių nuomonės, ar A.Mackevičiaus asmenybė jiems iš tiesų tokia svarbi.

Prašė vaizduoti be kardo

Rotušės aikštę kaip galimą vietą paminklui iškilti kritikavo ir architektas Audrys Karalius. "Nepadarykime iš Rotušės aikštės paminklų sandėliuko. Be to, liaukimės būti amžinai mandagūs ir visiškai susiniveliuojantys su urbanistine aplinka. Paminklas A.Mackevičiui turi būti pagrindinis, išsiskirti iš urbanistinės aplinkos", - A.Karalius prisipažino tokio paminklo apmatų tarp pateiktų projektų nematąs.

Projektą su iš po žemių kylančiais knygos lapais vertino kaip gerą, tačiau labiau tinkantį ne A.Mackevičiui, o sovietmečiu leistai Katalikų bažnyčios kronikai įamžinti.
Kitas paminklo projektas, pelnęs kai kurių komisijos narių simpatijas, siūlo visiškai priešingą konceptualiam pirmajam projektui variantą. Tai - ant trijų metrų aukščio kolonos, primenančios patrankos vamzdį, iškilusi A.Mackevičiaus su kunigo sutana ir kalaviju rankoje skulptūra. Jai projekto autorius parinko vietą Rotušės aikštėje, netoli tos vietos, kurioje prieš Kalėdas sužimba miesto eglė.

Aptarime dalyvavęs prelatas Vytautas Vaičiūnas pastebėjo, kad daugelyje konkurso projektų A.Mackevičius vaizduojamas su kardu arba dalgiu rankose, o tai iš esmės nepriimtinas dalykas dvasininkams. "Todėl prašome menininkų truputį pakoreguoti projektus", - ragino prelatas.

Į tai A.Karalius atkirto, kad pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kas yra sukilėlis. "Tai žmogus, kasdieniame gyvenime galėjęs būti bet kuo - kunigu, valstiečiu, tarnautoju. Bet per sukilimą jis tampa kariu - atsisako savęs dėl idėjos. Taip A.Mackevičius, kasdienybėje buvęs kunigas, per sukilimą tapo kariu", - A.Mackevičiaus kovotojo idėją gynė architektas, tačiau ragino šios idėjos kuriant paminklą neišreikšti primityviai.

Dvi savivaldybės nesusitaria

Kauno rajone, Ringovės kaime, prie pat panemune besidriekiančio kelio Kaunas-Jurbarkas, prisišliejęs griūvantis medinis namas, šalia - didžiulis lauko riedulys ir medinis koplytstulpis. Jie ženklina vietą, kur A.Mackevičius buvo suimtas. Iš čia jis keliavo į Kauną, kur buvo nuteistas mirties bausme.

Žurnalistų paklaustas, ar kelios savivaldybės negalėtų susitarti tarpusavyje ir bendrai pasirinktoje vietoje pastatyti vieną solidų paminklą, komisijos pirmininkas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius netryško optimizmu: "Jei miestas ir rajonas dėl kapinių vietos nesusitaria, tai dar mažesnė tikimybė, kad susitars dėl paminklo."

Aptariant konkursui pateiktus projektus, pasigirdo siūlymų pratęsti konkursą, kad būtų sulaukta rimtesnių, meniškai vertingų projektų. Tačiau, anot R.Rabačiaus, konkurso nugalėtojai bus paskelbti per artimiausias dvi savaites.

Šis konkursas - jau antras Kauno savivaldybėje, skirtas A.Mackevičiaus atminimui įamžinti. Pirmasis, vykęs prieš ketverius metus, sužlugo: jame dalyvavo tik du autoriai. Konkurso laimėtojas nebuvo paskelbtas, tačiau jam miesto biudžete buvę numatyti pinigai - 20 tūkst. litų - dingo.

"Jeigu ir šį kartą sužlugdysime konkursą, neaišku, kada dar kartą prie to sugrįšime ir apskritai - ar sugrįšime", - sakė miesto mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius. Dabar konkurso nugalėtojams ketinama išdalyti 30 tūkst. litų sumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių