Pamestinukas kol kas lieka gimdymo namuose (papildyta)

Kauno Prano Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje paliktas berniukas - antrasis kūdikis Lietuvoje, kurio tokiu būdu išsižadėjo mama. Kas laukia pamestinuko?

Mažylė jau turi tėvus

Praėjusių metų gruodžio 18 d. Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų judesio davikliai pranešė apie kapsulėje paliktą kūdikį. Pirmajame šalyje gyvybės langelyje tąkart spurdėjo maža mergaitė. Kartu su lemtimi ji atsinešė ir vardą - Petronėlė Gruodytė.

 "Ačiū Dievui, kad ji pas mus", - gimdyvės sprendimu kelių savaičių šviesiaplaukę palikti gyvybės langelyje, o ne srutų duobėje džiaugėsi kūdikių namų vadovė Petronėlė Valatkevičienė.

Nuo tos dienos praėjo daugiau nei trys mėnesiai. Dukros atsisakiusi moteris nepakeitė savo sprendimo. Mažylės neieškojo ir kiti giminaičiai. Į kūdikių namus skambino ne viena mergaite susidomėjusi šeima. Tačiau iki kovo 18 d. personalas šykštėjo bet kokios informacijos apie pamestinukę - tokia tvarka. Pasibaigus Civiliniame kodekse nustatytam laiko terminui, visi vaikai įtraukiami į įvaikinimo arba globos laukiančių kūdikių sąrašą. Mažajai Petronėlei laukti neužtruko. Prieš kelias dienas ji iškeliavo į naują šeimą.

Apie mergaitės įtėvius P.Valatkevičienė pasakoti nenorėjo. Ji tik užsiminė, kad, prieš įsivaikindama Petronėlę, pora atvyko į kūdikių namus pamatyti mažylės. Ar Petronėlė Gruodytė liks Petronėlė Gruodytė, priklausys tik nuo naujų tėvų. Įsivaikinę mažylę jie turi teisę pervardyti ją nauju vardu ir savo pavarde. Retsykiais, pasak P.Valatkevičienės, pasitaiko, kad vaikams paliekamas vardas, kurį jiems suteikė medikai arba globos įstaigų darbuotojai.

"Išties visai nesvarbu, kaip Petronėlę šauks tėvai. Pastariesiems, kaip ir visiems tiems, kurie, nežinodami vaiko ir tėvų istorijos, priima jį į savo šeimą, reikia statyti paminklą. Tai labai didelė auka mažo žmogaus gyvenimui", - įsitikinusi P.Valatkevičienė.

Laimė šypsosi ne visiems

Kūdikių namų vadovė apgailestavo, kad laimė taip greitai rasti naujus namus ir šeimą nusišypso ne visiems mažyliams. Kodėl? "Kalta sistema, kurioje per daug biurokratizmo, atbaidančio potencialius tėvus, - priekaištų specialiosioms tarnyboms negailėjo P.Valatkevičienė. - Vaiko teisių apsaugos darbuotojai įsitikinę, kad jie geriau už visus žino, kokios šeimos reikia mažyliui. Nesąmonė. Tai žino tik ponas Dievas."

P.Valatkevičienės nuomone, šeimos, į savo namus nusprendusios įsileisti mažuosius, juos turėtų išsirinkti pačios. Dabar įsivaikinimo arba globos sistema vykdoma pagal kitokį principą - vaiko teisių apsaugos tarnybų darbuotojai išrenka pamestinuką, kurį siūlo susidomėjusiai šeimai.

"Todėl mažyliai neretai lieka pas mus. Tiesiog neužsimezga  kontaktas, - apgailestavo P.Valatkevičienė. - Laimei, Petronėlės įtėviai jai iš karto pajautė šiltus jausmus."
Pagal įstatymus buvę globėjai gali domėtis, kaip sekasi buvusiems globotiniams. Tiesa, ne visi naujieji tėvai nori toliau bendrauti.  Užsienio šalių piliečiai, įsivaikinę lietuviukus, kelis kartus per metus  kūdikių namų direktorei siunčia jau ūgtelėjusių mažylių nuotraukas ir laiškus, kuriuose aprašo pirmąjį išdygusį dantuką, pirmąjį gimtadienį ar kitokį, jų manymu, svarbų įvykį.

"Pažadėjau pati sau ypatingą dėmesį skirti Petronėlei. Ji - nepaprastas vaikas", - pirmoji po mamos priglaudusi mažylę prie krūtinės, sentimentų mergytei neslėpė P.Valatkevičienė.

Likimas lieka neaiškus

Kas laukia Juozapo Kovo - berniuko, kurį praėjusį penktadienį Kauno Prano Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje paliko jo motina? Pirmiausia - tie patys trys mėnesiai, per kuriuos gimdyvė galės gerai apgalvoti savo sprendimą.

"Grįžtančios mamos laukia ne tik Juozapas. Jos laukiame ir mes - medikai. Turbūt suprantate kas yra pogimdyvinė depresija", - vilties, kad mažylį susigrąžins jį palikusi mama, neprarado 2-osios klinikinės ligoninės filialo vadovas Eugenijus Valasevičius.

Gimdymo namuose mažylį planavę laikyti tik vieną naktį, medikai nusprendė neskubėti jo paleisti iš savo rankų. Atlikus tyrimus, nustatyta, kad berniukas nėra visiškai sveikas. Tačiau negalavimai nėra rimti. Pasak medikų, Juozapas medicinos įstaigoje greičiausiai liks iki šio trečiadienio.

"Vos tik gavę patvirtinimą, kad jis yra sveikas ir gali palikti gimdymo namus, ieškosime jam naujo prieglobsčio, - tikino Kauno miesto vaikų teisų apsaugos skyriaus direktorė Birutė Daugėlienė. - Kol kas negaliu pasakyti, kur jis apsigyvens, kol jį priglaus naujieji tėvai. Greičiausiai tai bus lopšelis arba laikina šeima."

 


Šiame straipsnyje: gyvybės langeliskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių