„Palangos stalo“ šventė kvies įvertinti sveiko maisto skonį

Kitą šeštadienį Palangoje vyksianti visai šeimai skirta tūkstančio stalų šventė „Palangos stalas 2012“ kurorto gyventojus ir svečius kvies ne tik pabendrauti tarpusavy, pasidalinti prabėgusios vasaros įspūdžiais bei naujomis idėjomis, bet ir pasimėgauti sveiku maistu – į didžiausią kurorto rudens šventę pirmą kartą įsilieja Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiama 21-oji sveiko maisto šventė. Jos metu žinovai ir profesionalai dalinsis savo patirtimi, dalyvaus teminių, degustacinių ir šeimininkių šeimininkės stalų konkursuose bei sveiko maisto parodoje. Taip pat vyks leidinių, arbatžolių, prieskonių bei ekologiškų produktų mugė.

Šiemetinės sveiko maisto šventės tema – „Slėpinys sėkloj“. Ji skirta visiems, besidomintiems pilnaverte mityba. „Susidomėjimas sveika gyvensena ir mityba Lietuvoje stipriai populiarėja, vis jaunesni žmonės ima galvoti ne tik apie savo fizinę, bet ir apie dvasinę sveikatą, kokybišką, entuziazmo pilną gyvenimą. Artėjant šaltesniam metų periodui dažnas susiduria su klausimu: ką valgyti, kai darže neauga nei uogos, nei vaisiai, nei daržovės? Sveiko maisto šventė „Slėpinys sėkloj“ yra skirta padėti surasti atsakymus į šį klausimą“, - sakė Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.

Sveiko maisto šventė vyks tris dienas. Ji tradiciškai prasidės penktadienio konferencija, kurios tema „Sveikuomenės veiklos modeliai: ką galime padaryti geriau?“.

„Sulaukiame labai daug laiškų iš žmonių, pradedančių sveikai gyventi, kuriuose nurodoma, kad trūksta bendraminčių, palaikymo, kad nežino kuo pasitikėti ir ar iš viso pasitikėti, perkant šviežio maisto produktus iš ūkininkų. Taip pat rašo nemažai jaunimo, norinčio savanoriauti. Todėl šioje konferencijoje kalbėsime apie galimybes bendradarbiauti su ekologiniais ūkiais, smulkiais gamtine žemdirbyste užsiimančiais ūkiais, apžvelgsime kitų šalių patirtį šioje srityje, pristatysime projektus, kuriuose jaunimas gali savanoriauti“, - kalbėjo S.Kriaučiūnienė.

Kitą šeštadienį J.Basanavičiaus gatvės gale, prie Palangos tilto, vyks gražiausia šventės „Slėpinys sėkloj“ dalis – teminių, degustacinių ir šeimininkių šeimininkės stalų konkursai. Vakare visų dalyvių lauks nugalėtojų apdovanojimo vakaras ir vakaronė.

Sekmadienį vyks praktinis seminaras-degustacija „Ajurvedinė mityba“, kurio metu bus galima paragauti vegetariškų patiekalų.

Visos Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiamos šventės turi vieną svarbų aksesuarą – rytinės mankštos ir maudynės jūroje bet kokiu oru. Tad ir šiais metais kiekvienas norintis Palangos svečias galės prisijungti ir pajusti kiek daug energijos tai suteikia.

Sveiko maisto šventės „Slėpinys sėkloj“ renginiai – tai tik dalis pramogų, kitą šeštadienį palangiškių ir svečių laukiančių tūkstančio stalų šventėje „Palangos stalas“. Ši tradicinė, jau penktus metus rengiama šventė, skirta vasaros pabaigai bei Tarptautinei turizmo dienai paminėti, į pajūrį kasmet privilioja minias palangiškių ir svečių, norinčių J.Basanavičiaus gatvėje prisėsti prie tūkstančio stalų ir pasimėgauti ne tik bendravimu, bet ir įvairiausiais patiekalais, taip pat – išbandyti įvairias siūlomas pramogas. Gerą „Palangos stalo“ dalyvių nuotaiką palaikys Jūratės ir kastyčio skvere koncertuosiantys kurorto meno kolektyvai.

„Palangos stalo“ šventės dalyviai tarpusavy varžysis ir dėl nominacijų – palangiškio menininko Lino Žulkaus sukurtų staliukų. Nominacijos bus skiriamos puošniausiam, dosniausiam, muzikaliausiam bei kitaip išskirtinai pasižymėjusiems stalams.

Tūkstančio stalų šventės visai šeimai „Palangos stalas 2012“ (rugsėjo 22 d., šeštadienis) preliminari renginių programa:

6.30 – 8 val. – rytinė mankšta, maudynės jūroje (Žvejų g. 1, prie „Pušyno“ poilsio namų).
9 - 16 val. – sveiko maisto šventė “Slėpinys sėkloje”. Leidinių, arbatžolių, natūralių maisto priedų, ekologiškų produktų mugė (Jūratės ir Kastyčio skvere, Meilės alėjoje).
10 – 12 val. – sveiko maisto teminių stalų paroda-konkursas. Šeimininkių šeimininkės rinkimas (Jūratės ir Kastyčio skvere, Meilės alėjoje).

11 – 13 val. – šiaurietiško ėjimo pamokos (Jūratės ir Kastyčio skvere, Meilės alėjoje).
12 val. – šventės „Palangos stalas 2012“ atidarymas. Palangos orkestro paradas (J.Basanavičiaus gatvėje).
12 val. – floristinių puokščių parodos „Harmonija 2“ bei Anetos Didžionienės ir Jūratės Bytautės (Tauragė) tapybos darbų parodos atidarymas (S.Dariaus ir S.Girėno g. 11, viešbučio „Prie Parko“ kieme).
12.30 val. – Palangos vadovų ir svečių pasveikinimas (Jūratės ir Kastyčio skvere).
12.30 – 17 val. – Palangos ir Šventosios meno kolektyvų ir atlikėjų koncertas (Jūratės ir Kastyčio skvere).
13 val. – Palangos menų lauko galerijos atidarymas (Jūratės ir Kastyčio skvere, J.Basanavičiaus gatvėje).
13 – 14 val. – sveiko maisto patiekalų paroda-degustacija (Jūratės ir Kastyčio skvere, Meilės alėjoje).
15 val. – STALO nominacijų įteikimas (Jūratės ir Kastyčio skvere).
16 val. – ilgiausio (12 m) Palangoje šašlyko kepimas (S.Dariaus ir S.Girėno g. 11, viešbučio „Prie parko“ kieme).
17 – 20 val. – gitarų vakaras, Sveiko maisto šventės „Slėpinys sėkloj“ nugalėtojų apdovanojimas (S.Daukanto g. 35, viešbutyje „Palangos vėtra“).

Sveiko maisto šventės „Slėpinys sėkloj“ programa:

2012-09-21 (penktadienis)

Viešbutis „Palangos vėtra“, Daukanto g. 35 / S.Dariaus ir S.Girėno g. 17, Palanga

Nuo 14 val. – dalyvių registracija.

16 – 20 val. – leidinių, arbatžolių, natūralių maisto priedų, papildų, produktų mugė.

Konferencija „SVEIKUOMENĖ IR JOS VEIKLOS MODELIAI: KĄ GALIMA PADARYTYI GERIAU?“

17 – 17.10 val. – sveikinimo žodis.

17.10 – 17.25 val. – sveikos gyvensenos judėjimo sėkmė – bendradarbiavimas, palaikymas ir savanorystė. Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.

17.25 - 17.40 val. – sveikuomenės bendradarbiavimo su eko-ūkiais galimybės. Eko-ūkio savininkas Mindaugas Sakalauskas.

17.40 - 17.55 val. – valgytojų bendruomenės Lietuvoje. Gamtinės žemdirbystės ekspertai Saulius Jasionis, Mantas Baršys.

17.55 - 18.10 val. – eko-ūkių bendradarbiavimas su vaikų darželiais ir mokyklomis. Juozas Klioris, eko-ūkio savininkas, Naujamiesčio seniūnijos seniūno pavaduotojas.

18.10 - 18.25 val. – ekomaršrutas. VšĮ „Sveiko vaiko institutas“ įkūrėja Agnė Zakarevičiūtė.

18.25 - 18.40 val. – „Orus ūkininkas+sveikas valgytojas = abipusė nauda. Geroji “Augueco Dūzginėlio„ praktika realybėje“. Ingrida Lauciuvienė, vaikų darželio „Augueco Dūzginėlis“ direktorė.

18.40 - 18.55 val. – Palangos sveikatos mokyklos programos efektyvumas dalyvių sveikatos būklei. Doc. dr. Faustas Stepukonis, Klaipedos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas.

Po konferencijos, 19 - 19.30 val. vyks skulptūrinio veido ir kaklo modeliavimo metodikos pristatymas. Veda Natalija Osminina, Monika Deimantaitė.

20 – 22 val. – klubų vadovų susirinkimas (Viešbutis „Palangos vėtra“, Daukanto g. 35 / S.Dariaus ir S.Girėno g. 17, Palanga).

2012-09-22 (šeštadienis)

Meilės alėjos pradžia (iš Jūratės ir Kastyčio skvero pusės), Palanga.

6.30 - 8 val. – rytinė mankšta, maudynės bet kokiu oru (Žvejų g. 1, prie „Pušyno“ poilsio namų).

8 – 9 val. – dalyvių registracija (Jūratės ir Kastyčio skveras).

8 – 10 val. – dalyvių pasiruošimas konkursams.

9 - 16 val. – leidinių, arbatžolių, natūralių maisto priedų, ekologiškų produktų mugė.

10 – 12 val. – teminių stalų paroda-konkursas. Šeimininkių šeimininkės konkursas.

11 – 13 val. – šiaurietiško ėjimo pamokos (registracija prie Nordic Walking Style stendo).

13 – 14 val. – sveiko maisto patiekalų paroda-degustacija.

17 - 20 val. – gitarų vakaras, nugalėtojų apdovanojimas (Viešbutis „Palangos vėtra“, Daukanto g. 35/S.Dariaus ir S.Girėno g. 17, Palanga).

2012-09-03 (sekmadienis)

Kavinė „Ronžės uostas“, Jūratės g. 2a, Palanga

6.30 – 8 val. – rytinė mankšta, maudynės bet kokiu oru (Žvejų g. 1, prie „Pušyno“ poilsio namų).

10 – 12 val. – seminaras-degustacija "Ajurvedinė mityba“.

12 val. – atsisveikinimas ir išvykimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių