Palangos meras Š. Vaitkus: „Kurortui metai buvo sėkmingi“

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus įsitikinęs – šie jau besibaigiantys metai kurortui buvo kaip niekad sėkmingi: įgyvendintas ne vienas reikšmingas projektas, pradėta daug naujų  Palangai ne mažiau svarbių darbų. „Jei tokiais tempais visi drauge dirbsime ir toliau, po penkerių metų kurortas bus neatpažįstamai pasikeitęs“, - įsitikinęs meras.

- Kokie šie besibaigiantys metai buvo miestui?

- Vertinant tai, kiek mieste pradėta įgyvendinti nemažai svarbių projektų, galiu pasakyti, jog Palangai metai tikrai sėkmingi. Juo labiau, kad šiemet didžiulį dėmesį skyrėme ne tik poilsiautojams, bet ir savo miesto gyventojams.

Kaip pavyzdį galiu paminėti labai pasisekusį projektą – gyvenamųjų daugiabučių namų infrastruktūros sutvarkymą. Pirmiausia paminėtinos įrengtos papildomos automobilių stovėjimo aikštelės prie daugiabučių namų bei ikimokyklinių įstaigų. Tiek atvežę vaikus į darželius, tiek po darbo parvykę namo palangiškiai susidurdavo su automobilių stovėjimo vietų stokos problema, todėl, gavę papildomai lėšų iš Kelių direkcijos, įrengėme mašinų stovėjimo vietas Taikos g., Sodų g., skvere ties pravažiavimu iš Sodų g. į Taikos g. Esame apsisprendę šį projektą plėtoti ir ateityje.

Ne mažesnį pasisekimą pelnė daugiabučių namų kvartale atsiradusi moderni vaikų žaidimų aikštelė. Kitais metais tokių aikštelių skaičių planuojame plėsti – jų turėtų atsirasti ir Medvalakio, Vasaros gatvių kvartaluose, Druskininkų g., Šventojoje, kitose miesto vietose.

- Kokus dar palangiškiams svarbius darbus galėtumėte išskirti?

- Paminėtinas Virbališkės tako - pagrindinio tako, jungiančio daugiabučių gyvenamųjų namų rajoną su miesto centru – sutvarkymas. Ši gatvė buvo neremontuota 20 metų, labai prastos būklės, nors ja kasdien vaikšto daugybė palangiškių. Iš Kelių direkcijos gavome lėšų ir ėmėmės darbų. Buvo paklota nauja danga, įrengtas dviračių takas, naujas apšvietimas, sutvarkyta aplinka.

Rekonstruotos gatvės

- Pradėtų darbų yra ir daugiau. Kaip jie einasi?

- Beveik baigta tvarkyti Kęstučio g., sutvarkyta ir Žvejų gatvės ruožas nuo Ganyklų g. iki Vytauto g., pradėtas tvarkyti ruožas nuo Neringos g. iki Smilčių g. Jis bus baigta pavasarį, o visa Žvejų gatvė bus sutvarkyta iki kitų metų pabaigos. Po ne vieno vizito į ministerijas, šiais metais Jūratės gatvės rekonstrukcijai numatyta 1 mln. litų. Ši gatvė pradėta rekonstruoti – tempai didžiuliai, nes lėšos turi būti panaudotos iki metų pabaigos.

Perkama paslauga Kopų g. Šventojoje techniniam projektui parengti. Papildomą finansavimą gavome Kalgraužių gatvei tvarkyti, tad pirmasis darbų etapas įvykdytas, o pavasarį bus paklota danga. Taip pat didelį dėmesį šiais metais skyrėme Vilimiškės kvartalui – gatvės buvo greideriuojamos, žvyruojamos, laistytos specialiu skysčiu, kad nedulkėtų.

Socialinės paslaugos

- Vienas aktualiausių klausimų – socialinės paslaugos. Kokių naujovių įvesta šioje srityje?

- Gera žinia ta, kad šiemet gauta 2,9 mln. litų Globos namų rekonstrukcijai. Šiuo metu perkamas pastato rekonstrukcijos projektas, sutvarkius šį pastatą Globos namai taps erdvesni ir jaukesni. Bus rekonstruotas ir Socialinių paslaugų tarnybos pastatas. Ši tarnyba jau turi naują autobusiuką su neįgaliesiems vežioti būtina įranga.

Savo koalicinėje programoje esame numatę sutvarkyti Laidojimo namus, kuriuos ne vienerius metus nuomojosi privati bendrovė. Šiemet mums pavyko nutraukti sutartį su verslininkais bei perduoti šios paslaugos teikimą „Palangos komunaliniam ūkiui“. Pasisekė įtikinti Tarybą  bei leidome „Palangos komunaliniam ūkui“ paimti paskolą, už kurią Laidojimo namai būtų sutvarkyti, ir tai bus padaryta kitąmet.

Laikausi nuomonės, kad socialines paslaugas teikti turi ne privačios, o Savivaldybei priklausančios įmonės – miestas, priešingai nei privatininkai, nesiekia pelno.

- Šiemet daugiabučių gyventojams buvo suteikta galimybė rinktis iš dviejų galimų namų administratorių – bendrovių „Palangos butų ūkis“ bei „Palangos komunalinis ūkis“. Ar pasiteisino toks sprendimas?

- Iki šiol paslaugą teikė monopolininkas – komercinė, miestui nepavaldi bendrovė, todėl buvo sudaruta darbo grupė, kuri išnagrinėjo galimybę įsteigti alternatyvą „Palangos butų ūkiui“. Sprendimas labai pasiteisino, kadangi gyventojai dabar turi teisę pasirinkti jiems patinkantį namo prižiūrėtoją. Savivaldybėje (Vytauto g. 73) informaciją apie namų administravimą bei galimybę pasirinkti administratorių gyventojams bet kada suteiks juristas Vytautas Korsakas.

- Gyventojams labai aktualus klausimas – būsto šildymas. Kas nauja šioje srityje?

- Noriu pasidžiaugti, kad mums pavyko gauti lėšas biokuro katilinėms Palangoje ir Šventojoje pastatyti. Šiandien procesas jau pažengęs – perkamos pačios katilinės bei rengiamas techninis projektas. Planuojama, kad kitais metais palangiškiai turės naujas biokuro katilines, o tai leis sumažinti šilumos kainą.

Dėmesys viešajai tvarkai

- Prieš metus Savivaldybės administracijoje pradėjo veikti Viešosios tvarkos skyrius. Ar pasiteisino sprendimas jį įsteigti? Kokius pasiekimus labiausiai išskirtumėte?

- Viešosios tvarkos skyriuss buvo būtinas kurortui. Per trumpą laiką šio skyriaus specialistai padarė neįtikėtinų dalykų. Pirmiausia imtasi apleistų, praeiviams pavojų kėlusių statinių. Vienas iš pavyzdžių – Viešojo skyriaus specialistų pastangomis savininkus privertėme nugriauti nesaugų statinį, buvusį šalia prekybos centro „Iki“. Taip pat savininkai pradėjo tvarkyti buvusį pirties pasatą, sugriuvusį statinį prie Tremtinių kryžiaus.

Rūpinamasi ir gyvenamąja aplinka – prastai prižiūrimų sklypų savininkai informuojami ir raginami susitvarkyti savo kiemus, nupjauti žolę. Imtasi spręsti ir nelegalių reklamų klausimą, didelis dėmesys skirtas nelegaliai prekybai. Dirbamas prevencinis darbas, ir miestas tampa tvarkingesnis.

Darbai nesustoja

- Koks, Jūsų nuomone, buvo sėkmingiausias metų projektas?

- Šiais metais buvo įgyvendinta daug reikšmingų projektų, tačiau kaip svarbiausią įvardyčiau Kurhauzo restauracijos pirmąjį etapą. Prieš dešimtmetį sudegęs šis Palangai labai svarbus pastatas pagaliau atstatytas, o kitais metais planuojame įrengti bei visuomenėms reikmėms pritaikyti Kurhauzo vidų.

Kitas pagal svarbą projektas, mano manymu, yra rudenį pradėta sporto komplekso statyba, kuri turėtų būti baigta kitąmet. Pabaigę darbus Palangoje turėsime sporto kompleksą, tenkinantį tiek krepšininkų, tiek futbolininkų, tiek lengvaatlečių poreikius.

- Bet Palanga turi tenkinti ne tik sportininkų, bet ir turistų, poilsiautojų poreikius. Kas nuveikta šiuo klausimu?

- Per pusantrų darbo metų pavyko išspręsti dar vieną labai svarbų investicinį klausimą – šiais metais pradėtos kempingo statybos. Tai nemaža, 4 mln. litų investicija. Kaip žinia, Palanga iki šiol neturėjo kempingo, galinčio suteikti geras sąlygas su kemperiais atvykstantiems poilsiautojams. Tačiau planuojama, kad jau kitąmet vasaros pabaigoje pirmasis kempingo statybos etapas bus įgyvendintas.

Dar vienas tikrai pavykęs šių metų projektas – didžiulio įvertinimo sulaukęs Vaikų parkas, kuris vasarą priviliojo gausų būrį tiek jaunųjų palangiškių, tiek svečių iš kitų miestų. Pramogauti mažieji čia gali nemokamai, nes laikomės nuostatos, jog reikia ne ieškoti būtų, kaip paimti pinigus iš miesto svečių, bet žiūrėti, kad mūsų gyventojai, svečiai, jų vaikai būtų laimingi.

- Kokius dar svarbius projektus numatoma įgyvendinti kitąmet?

- Pavyko įtikinti Ūkio ministeriją ir įrodyti, kad svarbus traukos objektas yra koncertų salė, tad vasaros estrados rekonstrukcija, po kurios salė taptų visus metus veikiantis objektas, yra labai svarbu. Visai neseniai gavome žinią apie tai, kad skirtas finansavimas pirmajam etapui – 2 mln. litų. Šiuo metu vyksta techninio projekto pirkimo procedūra, darbų planuojama imtis kitąmet, pasibaigus vasarai.

Didžiulis pasiekimas ir Birutės parko tvarkymo darbų antrasis etapas. Intensyvūs darbai prasidės pavasarį, tam skirta 3 mln. litų. Parke atsiras naujas apšvietimas, mažoji architektūra, suolai, bus sutvarkyti parteriai. Gintaro muziejui atnaujinti bei pritaikyti turizmui skirta dar 5,5 mln. litų.

Neatpažįstamai pasikeis

- Su kokiomis nuotaikomis žengiate į 2013-uosius?

- Į kitus metus žengiame su tikrai geromis nuotaikomis. Jei tokiais tempais eisime toliau, manau, kad po penkerių metų Palanga įgaus visai kitokį veidą. Kaip jau minėjau, kitais metais turime pastatyti sporto kompleksą, pabaigti Kurhauzo restauraciją, pradėto koncertų salės rekonstrukciją, baigti tvarkyti gatvių infrastruktūrą. Baigiamos buvusio reabilitacijos centro, esančio Vytauto g. 170, detaliojo plano procedūros. Šio pastato vietoje turėtų atsirasti kompleksas su mineralinio vandens panaudojimu. Ieškome investuotojų, Palangoje norinčių pastatyti baseinų kompleksą, kuris galėtų atsirasti Bangų gatvės aikštelėje. Teritorijų, kur galėtų atsirasti įvairūs miestui reikalingi objektai yra ir daugiau.

- Ko palinkėtumėte palangiškiams artėjančių šv. Kalėdų bei naujųjų metų proga?

- Norėčiau palinkėti gerų gerų ateinančių metų – kiekvienam palangiškiui, jų šeimoms, vaikams. Sutikite šventes jaukiame artimųjų, draugų rate. Mokėkite džiaugtis tuo, ką turime šiandien, bei neatsisakykite padėti kitiems, jei esate prašomi. Savivaldybės, taip pat ir mano kabineto durys visada atviros palangiškiams. Mes, visada įsiklausysime į jūsų problemas bei pagal galimybes stengsimės padėti.


Šiame straipsnyje: Šarūnas VaitkusPalanga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana
    Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana

    Dr. Saulius Bučas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui įteikė ypatingą dovaną – maždaug 7 tūkst. metų senumo mezolito pabaigos kirvuką iš elnio rago. Mokslininkas rado jį parko teritorijoje, pajūrio ruo...

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

    1
  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

    2
  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

    3
  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    5
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

Daugiau straipsnių