Palangos Birutės parką papuošė Maironio eilių citatos

Palangos Birutės parko veją jau dabina lietuvių literatūros klasiko Maironio kūrinių citatos – taip rengiamasi šeštadienį vyksiančiai Birutės parko dienai. Tradicinės, jau septintus metus kurorte minimos šventės renginiai šiemet skirti kunigui bei poetui Maironiui.

„Mums yra labai svarbi kurorto istorija. Palangoje poilsiaudavę garbūs žmonės neišvengiamai palikdavo savo pėdsaką mieste. Kaip žinia, Maironis Palangoje ilsėdavosi labai dažnai, jis yra išvaikščiojęs visą Birutės parką. Tad nuspręsta šiemetinę Birutės parko dieną skirti išskirtinai šiam poetui“, - sakė Palangos kultūros centro renginių režisierė Aušra Latonienė.

Šeštadienį vyksiančių renginių metu palangiškiams ir svečiams bus pristatytos mažiau žinomos Maironio gyvenimo bei viešnagių Palangoje detalės. Didžioji dalis jų – iš palangiškio kunigo Mykolo Vaitkaus atsiminimų knygos.

Darbo rengiantis šventei netrūksta ne tik kurorto kultūros atstovams, bet ir prieniškiams menininkams Editai bei Gintautui Ačams – keletą savaičių iš vielos pynę bei džiovintomis žolelėmis dabinę Maironio eilių citatas, abu dailininkai dabar intensyviai triūsia Birutės parke, išpintais tekstais puošdami parko veją. Šiuo tikslu sunaudota apie 60 kilogramų vielos bei maždaug 80 kilogramų šiaudų. Iš viso E. Ir G.Ačams teko išpinti per 400 raidžių.

Menininkai jau kreipėsi į Lietuvos rekordų agentūrą „Factum“, prašydami užfiksuoti galimai naują šalies rekordą. „Tokiu būdu tekstų niekas nerašo – paprastai raidės išdėliojamos iš akmenukų, kankorėžių ar smėlio. Prailgo laikas, kol visas reikiamas raides išpynėme“, – prisipažino E.Ačienė.

Maironio eiles šeštadienį parke apsilankę miestiečiai ir svečiai galės ne tik perskaityti, bet ir išgirsti – rytoj 14 val. rotondoje šio poeto poeziją skaityti pakvieti Palangos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai bei mokiniai. „Ketvirtadienį surengėme repeticiją, galiu pasakyti, kad eilės skambėjo labai sakraliai“, - sakė A.Latonienė.

16 val. renginiai persikels į Gintaro muziejų – prisiminti Maironį pakvies leidinio „šešėlis JMM. Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai“ autorė A.Ruseckaitė, 18 val. muziejuje rengiama atsiminimų ir muzikos valanda „Maironis ir Palanga“.

Birutės parko dienos renginius vainikuos 19.30 val. ant Birutės kalno rengiama popietė „Dainuojame Maironį“, kurios metu pasirodys Palangos kolektyvai. „Maironį visuomet lydėdavo daina – vos tik jis kur nors nueidavo, šalia jo aplinkiniai uždainuodavo. Ne be reikalo šis poetas vadinamas liaudies dainiumi“, - kalbėjo A.Latonienė.

Birutės parko dienos renginių (rugsėjo 8 d.) programa:

14 val. – Skaitome Maironį. Poeziją skaito Palangos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai bei mokiniai (parko rotondoje).

16 val. – Prisimename Maironį. Šešėlis JMM. Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai. Leidinį pristato autorė, Maironio muziejaus direktorė A.Ruseckaitė (Gintaro muziejuje).

18 val. – atsiminimų ir muzikos valanda „Maironis ir Palanga“ (Gintaro muziejuje).

19.30 val. – Dainuojame Maironį (ant Birutės kalno).

Maironio poezijos takais kviečia pasivaikščioti dailininkai E. Ir G.Ačai. Gintaro muziejuje veikia paroda „Maironis ir Palanga“.


Šiame straipsnyje: Birutės parkasMaironis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių