Pajūryje susirinko Baltijos šalių muziejininkai

Devintą kartą rengiama Baltijos muzeologijos mokykla pirmadienį pradėjo savo darbą Klaipėdoje.

„2012  metai Lietuvoje yra paskelbti Muziejų metais. Todėl mūsų muziejui teko garbė ir atsakomybė priimti pajūryje keturias dešimtis muziejininkų profesionalų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos“, – sakė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Šių metų mokyklos tema yra skirta muziejų rinkiniams kaip bendravimo su visuomene būdui. Teorine ir praktine patirtimi penkias dienas dalinsis Francois Mairesse, Sorbonos universitete ir Luvro mokykloje dėstantis muzeologiją bei kultūros ekonomiką ir Susanna Petersson – ilgametė Suomijos nacionalinės galerijos direktorė plėtrai, dabar vadovaujanti garsaus suomių architekto Alvaro Aalto fondui, skaitanti muzeologijos paskaitas Amsterdamo Reinwardt akademijoje, Jyväskylä universitete.

Be teorinių paskaitų ir užsiėmimų šių metų mokyklos dalyviai susipažins su Vakarų  Lietuvos muziejais, šio krašto gamtos ir kultūros paveldu.

Kasmetinę Baltijos šalių muziejininkams skirtą mokyklą, kurioje susipina teorija su praktika, remia Lietuvos, Latvijos ir Estijos kultūros ministerijos.

Pasak vieno šios mokyklos iniciatorių, Latvijos kultūros ministerijos Muziejų ir vizualiųjų menų skyriaus vadovo Janio Garjanio,  šis projektas atsirado ieškant būdų, kaip vystyti ir stiprinti muziejinės minties sklaidą, teoriją paversti  praktika, siekiant, kad mūsų šalyse veiktų tikrai modernūs ir atviri visuomenei muziejai, o juose dirbtų profesionalūs ir aktyvūs specialistai.

Lektorė Susanna Petersson pažymėjo, kad muziejai neturėtų užmigti ant vieną kartą pasiektų laurų ir turėtų būti aktyvūs bei matomi visuomenei. Pasak jos, ES muziejų fonduose saugoma apie 21 milijardą eksponatų, tačiau eksponuojama tik 1-2 procentai.

Lietuvoje muziejų rinkiniuose yra apie 6,5 milijono eksponatų, ekspozicijose galima pamatyti apie 6 procentus.

Lektoriai pabrėžė, kad svarbiausias šių dienų muziejininkų uždavinys – turėti aiškius tikslus, kas ir kodėl turį patekti į muziejų rinkinius.

Nuotraukoje: 9-osios Baltijos muzeologijos mokyklos atidarymas vyko Lietuvos jūrų muziejuje improvizuojant piratiška tema



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių