Pagrindinė Pilaitės kūrėja – bendruomenė

Iš Vilniaus savivaldybės bokšto Pilaitė matoma kaip vienas perspektyviausių sostinės rajonų. Valdžia kasmet išduoda vis daugiau statybos leidimų ir tvirtina, kad puoselėjant rajoną nemažai prisideda vietos gyventojai.

Auga kaip ant mielių

Pilaitės seniūnija yra viena iš nedaugelio vis dar besiplečiančių miesto dalių. Gyventojų skaičius joje pastaraisiais metais auga: 2001 m. čia gyveno apie 15,9 tūkst. žmonių, 2011 m. šis skaičius viršijo 20,3 tūkst.

Pasak Vilniaus savivaldybės Vakarinės teritorijos poskyrio vyriausiosios specialistės Linos Adžgauskienės, šiuo metu Pilaitės seniūnijoje rengiami nauji teritorijų detalieji planai, išduodama nemažai statybos leidimų.

„Iš esmės teritorijas plėtoja sklypų savininkai, tai yra privatūs investuotojai, įmonės. Kai kuriose rajono dalyse, pavyzdžiui, pietinėje, plėtojama mažaaukštė individuali ar kelių butų statyba, šiaurinėje dalyje, šiaurės vakarų dalyje, kuri taip pat sparčiai plėtojama, daugiausia – daugiaaukščiai gyvenamieji namai ir komercinės paskirties pastatai“, – pabrėžė pašnekovė.

Tvarkys ežero pakrantę

Šiuo metu taip pat parengti ir rengiami detalieji planai teritorijoms apie Gilužio ežerą, siekiama, kad ši teritorija būtų sutvarkyta.

„Detalieji planai ruošiami remiantis visais teisės aktais, kad ežero teritorija būtų atvira gyventojams. Be to, inicijuojamas specialusis planas, kuris numatys, kurios ežerų, upių pakrantės turės būti griežtai saugomos, kuriose bus galima plėtoti rekreacines zonas“, – teigė savivaldybės atstovė.

Tvarkant pakrantę savivaldybė tikisi ir bendruomenės bendradarbiavimo. Lygiai taip bendradarbiavimo tikimasi ir sprendžiant susisiekimo klausimą. L. Adžgauskienė patikino, kad be gyventojų pritarimo jokių gatvių tiesimo darbų nebus vykdoma.

„Plėtojant teritorijas ar rengiant jų detaliuosius planus, kartu sprendžiamas ir susisiekimo klausimas, kelių tiesimas. Tačiau kai kuriose Pilaitės teritorijose yra gana daug sklypų savininkų, kurie turėtų patys apsispręsti dėl infrastruktūros ir susisiekimo plėtojimo, – kol tokio susitarimo nėra, miestas nesiims plėtoti tokios infrastruktūros“, – dėstė pašnekovė.

Tiki gyventojų iniciatyvumu

Kalbėdama apie viešąsias erdves L. Adžgauskienė informavo, kad planuojant atskiras miesto teritorijas visuomet numatomą vietų socialinei infrastruktūrai, švietimo įstaigoms. Pilaitėje taip pat yra siūlomų vietų mokykloms ar darželiams, tačiau šių projektų įgyvendinimas priklauso nuo daugelio veiksnių – tiek poreikio, tiek gyventojų skaičiaus, tiek finansavimo.

„Pilaitės teritorijoje yra parengta ir rengiama nemažai detaliųjų planų, kuriais sklypuose numatoma daugiabučių gyvenamųjų pastatų statyba. Tačiau realus daugiabučių statinių atsiradimas priklausys nuo sklypų savininkų, statytojų. Pilaitės seniūnijoje yra suplanuota bei planuojama ir komercinės paskirties sklypų, kuriuose bus galima prekybos centrų ir administracinių objektų statyba. Pilaitėje yra pavyzdžių, kaip pati bendruomenė įkuria viešąsias erdves, – geriausias pavyzdys yra “Beepart", – vardijo L. Adžgauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių