Oro uoste sustabdyta „radioaktyvi" austrė

Vilniaus oro uoste sulaikyta Austrijos pilietė, nes spinduliuotės įranga nustatė pernelyg didelį radiacijos lygį. Pasirodė, kad moters gydymui buvo vartojamos radioaktyvios medicinos medžiagos.

Sekmadienio popietę Vilniaus oro uoste suveikė keleivių įlaipinimo terminale sumontuoja ir pasieniečių kontroliuojama stacionari jonizuojančiosios spinduliuotės įranga.

Valstybės sienų apsaugos tarnyba pranešė, kad sekmadienį Vilniaus oro uoste suveikė keleivių įlaipinimo terminale sumontuoja ir pasieniečių kontroliuojama stacionari jonizuojančiosios spinduliuotės įranga. Nustatyta, kad padidintą radiacijos foną skleidžia reisu į Vieną ketinusi vykti 69 metų Austrijos pilietė.

Jonizuojančios spinduliuotės foną pasieniečiai patikrino ir nešiojamuoju įrenginiu. Pasirodė, kad užsienietė spinduliuoja 70 mikrorentgenų per valandą foną, metro atstumu nuo jos radiacijos lygis nukrenta iki 30 mikrorentgenų. Leistinas jonizuojančiosios spinduliuotės fonas yra 20 mikrorentgenų.

Paaiškėjo, kad moteris su savimi neturi tokiais atvejais privalomos pažymos iš medicinos įstaigos apie tai, kad jos gydymui buvo naudojami radioaktyvūs preparatai.
Orlaivio įgula atsisakė skraidinti austrę į Vieną.

Pasieniečiai specialia įranga nustatė ir medžiagą, kurią spinduliuoja užsienietė. Tai - „Thallium 201" - radioaktyvus cheminio elemento talio izotopas, naudojamas medicinos tikslams. Apie įvykį informuoti Radiacinės saugos centro specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių