Ore pakibo šalto vandens kainos klausimas

Bendrovei „Vilniaus vandenys“ gali neišdegti planas pakelti šalto vandens kainą 50 proc. Bendrovės užmojams koją kiša neskaidrūs viešieji pirkimai.

Nustatyti 26 rimti pažeidimai

Ūkio ministras Dainius Kreivys ketvirtadienį kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK), prašydamas kol kas nesvarstyti „Vilniaus vandenų“ dokumentų dėl šalto vandens kainos pakėlimo.

Ministro nuomone, įtakos kainos sandarai gali turėti bendrovės pernai atlikti neskaidrūs viešieji pirkimai, kuriuos šiuo metu narsto Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Tarnybos preliminarios išvados skelbia, kad „Vilniaus vandenys“ nuolat pažeidinėdavo viešųjų pirkimų tvarką. Prieš mėnesį skelbta, kad iš 31 patikrinto viešojo pirkimo netgi 26-iuose aptikta rimtų pažeidimų.

„Daugelis kolegų sakė, kad tokios prastos išvados jie seniai nerašė“, - tuomet tyrimą apibūdino VPT direktoriaus pavaduotojas Daivis Zabulionis.

Esą „Vilniaus vandenys“ pasitvirtintose viešųjų pirkimų taisyklėse buvo numatę labai aukštą mažos vertės pirkimo, apie kurį neprivaloma skelbti, vertę: iki 900 tūkst. litų prekėms ir iki 1,05 mln. litų paslaugoms. Kitaip tariant, bendrovė galėjo neskelbiamų derybų būdu pirkti milijoninės vertės prekes ir paslaugas.

Lems šalto vandens kainą

D.Kreivys kainų komisijai siūlo palaukti galutinių VPT išvadų dėl 2009-aisias vykdytų viešųjų pirkimų. Šios turėtų būti jau kitą savaitę. Pačiai VPT, ministro nuomone, vertėtų nuodugniai ištirti, kaip „Vilniaus vandenys“ vykdė viešuosius prikimus nuo 2006 m. Mat bendrovė skelbia būtent nuo to laiko dirbanti nuostolingai.

„Mano nuomone, svarstyti klausimą dėl kainų kėlimo vartotojams galima tik nuodugniai ištyrus, kiek „Vilniaus vandenų“ ekonominiams rodikliams ir kainodarai turėjo įtakos viešųjų pirkimų pažeidimai“ - nuomone dalijosi Ūkio ministras.

Su D.Kreivio pasiūlymu visiškai sutinka VKEKK. Komisijos pirmininkė Daina Korsakaitė pavirtino, kad VPT tyrimo išvados gali pastebimai įtakoti naują šalto vandens kainą gyventojams.

Delsimas klampins į skolas

Tačiau „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Darius Norkus įspėja, kad jeigu VKEKK ilgai nenagrinės jų bendrovės prašymo, „Vilniaus vandenys“ giliau klimps į skolas ir turės atsisakyti kai kurių investicinių projektų, kuriuos iš dalies finansuoja ir Europos Sąjunga.

Portalas primena, kad bendrovė prašo vietoje dabar galiojančią 4,22 lito už šalto vandens kubinį metrą kainą gyventojams pakelti iki 6,33 lito su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM). Vienas motyvų - bendrovė dirba nuostolingai.

Esą vien dėl pabrangusios elektros ir sugriežtėjusių aplinkosauginių reikalavimų bendrovės nuostoliai šiai dienai siekia 8 mln. litų. Be to, iki 2014-ųjų suplanuota atlikti darbų už 460 mln. litų. Pusė sumos tektų dumblo apdorojimo gamyklai. Kita pusė - vandens ir nuotėkų tinklo plėtrai, remontui ir modernizacijai.


Šiame straipsnyje: Vilniaus vandenys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių