Orai Kaune: žiema grįžta sniego pavidalu (papildyta)

Ilgąjį savaitgalį, kai švęsime Šv.Valentino, Užgavėnių ir Vasario 16-osios šventes, sulauksime gausaus sniego. „Žiema grįžta sniego pavidalu, o pavasario dar teks palaukti“, - žada sinoptikai.

Eismo sąlygos sudėtingos

Penktadienio rytą visoje Lietuvoje snigo ir pustė, eismo sąlygos sudėtingos. Kauno kelininkai tikina padėtį kontroliuojantys.

Kaune gausus sniegas pasipylė apie 5 val. ryto. Pasak miestą nuo sniego vaduojančios „Kauno švaros“ Miesto valymo skyriaus viršininko Dariaus Visockio, į gatves įmonės sniego valytuvai išvažiavo apie 9 val. ryto.

„Nuo 6 iki 8 val. ryto stengiamės nevalyti, nors vairuotojai ir labai piktinasi. Tiesiog žinom, kad tokiu metu valydami sniegą mes sudarytume eismo spūstis“, - paaiškino D.Visockis.

Iki vidurdienio „Kauno švara“ spėjo nuvalyti beveik visas Žaliakalnio, Šilainių, Centro gatves.

„Sinoptikai praneša gausų sniegą. Planuojame dirbti visą penktadienį, intensyvesnius darbus esame suplanavę visam savaitgaliui. Kita vertus, pažiūrėkite - kokia graži žiema. Pasidžiaukite sniegu“, - ragino „Kauno švaros“ atstovas.

Kauno gatvėse penktadienį dirbo 7 „Kauno švaros“ sniego valytuvai ir 4 traktoriai, kurie valo sniegą nuo pėstiesiems skirtų zonų, šaligatvių, aikštelių.

Bendrovės „Kelių remonto grupė“ (KRG) barstytuvai miesto gatves druska nubarstė dar prieš 5 val. ryto.

„Labai gerai, kad druska išbarstyta, dar prieš pradedant snigti. Sniegas nesušoko ant asfalto, nesusidarė kieti gabalai, todėl valyti buvo lengviau“, - paaiškino Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pinigų mažiau - sniego daugiau

Jis apgailestavo, kad šiemet gatvėms valyti iš biudžeto skirta perpus mažiau lėšų. Maža to, bendrovėms „Kauno švara“ ir KRG už praėjusius metus dar tempiasi skola - savivaldybė joms dar nesumokėjusi apie 4 mln. litų.

„Tačiau tai nereiškia, kad gatvės bus blogiau valomos. Įmonės dirbs tiek, kiek reikės“, - žadėjo A.Pakalniškis.

Šiemet gatvėms valyti skirta apie 4,5 mln. litų. Šios lėšos naudojamos ne tik sniegui valyti, bet ir pavasarį kelkraščiuose susidarančioms šiukšlėms, vasarą - įkaitusioms gatvėms laistyti.

„Panašu, kad sniego valymas išnaudos didžiąją dalį šių lėšų, nes šiemet žiema tikrai snieguota“, - pridūrė pašnekovas.

Rajone - sudėtinga

Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, 9 val. ryto snigo ir pustė pažeme visoje šalyje. Magistraliniai ir krašto keliai yra periodiškai valomi ir barstomi, tačiau šių kelių dangos padengtos šlapiu sniegu, vietomis privažinėtu, yra provėžų, gali būti apledėjusių ruožų. Eismo sąlygos žiemiškos ir sudėtingos.

Kelininkai rekomenduoja važiuojant pasirinkti saugų važiavimo greitį, neskubėti ir planuoti ilgesnį kelionės laiką.

Taip pat valomi ir platinami sunkiau išvažiuojami rajoniniai keliai. Rajoniniai keliai yra slidūs - padengti privažinėtu ar šlapiu sniegu, atvirose vietovėse provėžuoti, miškingose vietovėse susiformavęs ledas.

Sniego bus daugiau

Ciklonas Lietuvą užgriuvo penktadienio naktį, jis atnešė gūsį sniego ir nešaltą orą. „Daugiausia snigs penktadienio dieną, galimos ir trumpos pūgos. Sniego bus per akis. Tikrai turėsite padirbėti su kastuvais“, - pastebi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Teresė Kaunienė.

Oro temperatūra penktadienio dieną bus apie 4 laipsnius šalčio. Gausus sniegas numatomas ir šeštadienio naktį. Naktį Kaune bus apie 5, dieną apie 2 laipsnius šalčio.

„Šeštadienį snigs mažiau, sekmadienį gali pasnyguriuoti. Oro temperatūra bus panaši į šeštadienio. Pirmadienį sniego tikimybė nedidelė, bus truputėlį šalčiau - pirmadienio naktį bus apie 8, dieną apie 3 laipsnius šalčio“, - vardija sinoptikė.

Antradienio naktį gali atšalti iki 10 laipsnių, dieną išsilaikys keliais laipsniais aukštesnė temperatūra.

„Rimtų šalčių kol kas neprognozuojame“, - pažada T.Kaunienė. 


Šiame straipsnyje: sniegasšaltisžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių