Orai Kaune: didelį šaltį išstums pūga (papildyta)

Antradienio naktį ir paryčiais pradėjus snyguriuoti į gatves išvažiavo druskos ir smėlio barstytuvai. Bendrovės „Kelių remonto grupė“ (KRG) mašinos darbą pradėjo apie 3.30 val. Per keturias valandas visos miesto gatvės jau buvo nubarstytos.

Pūgai pasirengę

KRG direktoriaus pavaduotojo Mindaugo Norkaus teigimu, artimiausiomis paromis Kaune laukiama pūgos.

„Gamtos šėlsmui esame pasirengę, vienu metu į gatves išvažiuoja 9 barstytuvai. Jie per kelias valandas apvažiuoja visą miestą. Gatves barstome druska, įkalnėse papilame ir smėlio“, - pasakojo M.Norkus.

Apie vidurdienį Kaune snyguriavo. Sinoptikai prognozuoja, kad vėjas įsismarkaus ir snigti pradės tik trečiadienio dieną.

Pasak M.Norkaus, vienas bendrovės mašinų išvažiavimas į gatves kainuoja per 40 tūkst. litų. Deja, bendrovei miesto savivaldybė skolinga, todėl KRG dirba iš savų resursų.

„Jeigu labai daug sninga, tai išbarstome ir vėl grįžtame pasikrauti. Paskui vėl važiuojame į gatves. Per 3-4 valandas apvažiuojame visą miestą. Sudėtingiau būna eismo piko metu“, - pasakojo M.Norkus.

Per kartą Kauno gatvėse išbarstoma apie 60 tonų druskos.

Papildyta: Kioskuose užšalo gėrimai

Kelias naktis spaudęs daugiau kaip 25 laipsnių šaltis pridarė bėdos ir kioskininkėms. Netoli centrinio pašto dirbanti „Kauno spaudos“ pardavėja pasakojo, jog iš ryto atėjusi rado sušalusius vaisvandenių buteliukus.

„Nieko kita neliko, kaip tik vežti į sandėlį ir atšildyti gėrimus“, - konstatavo „Kauno spaudos“ vadovė Elena Bakanauskienė.

Pasak jos, kioskuose dirbančioms moterims toks oras - tikras išbandymas. Pirmadienį keliems kioskams buvo atvežti papildomi elektriniai radiatoriai.

„Paprastai kiosko patalpoje oro temperatūra siekia apie 16-17 laipsnių šilumos. Tačiau, kai spaudžia didelis šaltis, prireikia daugiau radiatorių“, - tvirtino bendrovės vadovė.

Spaudos kioskai šildomi elektriniais radiatoriais ir kondicionieriais.

Mieste „Kauno spaudos” kioskų yra 120, juose dirba apie 200 žmonių.

Sausio rekordai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, sausis šiemet vėl suteikia galimybę prisiminti, kas yra tikroji žiema. Kol kas per visą mėnesį pajūryje buvo tik viena atodrėkio diena, o kitur Lietuvoje jo visai nebuvo.

Praėjusią savaitę orus lėmusio anticiklono centras savaitgalį pasiekė Lietuvą, nusistovėjo ramūs, giedri orai. Sausio 24-os ir 25-os naktimis daugelyje rajonų spaudė 23-28 laipsnių šaltis, Varėnoje temperatūra nukrito iki -29,4...-30,2, tik pajūryje ir pamaryje šaltis nebuvo toks smarkus: žemiausia temperatūra -19...-22°C. Anot gyventojų, vietomis išmatuota dar žemesnė temperatūra. Tai jau vietinių mikroklimato sąlygų įtaka. Sausio 24 d. devyniose, o sausio 25 d. keturiolikoje meteorologijos stočių temperatūra išmatuota žemesnė nei kada nors buvusi tomis dienomis.

Trečiadienį iš šiaurės vakarų priartės ciklonas, pradės stiprėti vėjas, snigs. Ketvirtadienį vėjas įsismarkaus, siaus pūga, bus žvarbu. Oro temperatūra trečiadienio naktį nukris iki 21, dieną bus apie 16 laipsnių šalčio. Ketvirtadienio naktį oras atšals iki 17, dieną bus apie 10 laipsnių šalčio. Savaitgalį temperatūra dar pakils.

Sinoptikai tvirtina, kad nepaisant keliais laipsniais pakilsiančios temperatūros bus žvarbu. 


Šiame straipsnyje: žiemasniegaspūga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių