Orai Kaune: bus šalta, giedra ir nepanašu į pavasarį

Sinoptikai ragina nenusiminti ir šį savaitgalį pasidžiaugti žiemišku oru. Nors kalendorinis pavasaris jau prasidėjo, orai nedžiugina nei malonia šiluma, nei švelniu vėjeliu.

Savaitgalį numatomi giedri orai. Šeštadienio naktį dar gali pasnyguriuoti, Kaune šals iki 10 laipsnių. Dieną bus apie 3 laipsnius šalčio, pro debesis pasirodys saulė.

Nuo Skandinavijos atslinkęs dar šaltesnis oras sekmadienio naktį į Kauną atneš 11 laipsnių šaltį, dieną bus apie 4 laipsnius šalčio.

Šiaurės vėjas bus nestiprus, bet žvarbokas. Kitos savaitės pradžioje naktimis bus labai šalta. Pirmadienį ir antradienį naktį spaus 14-15 laipsnių šaltis, dienomis bus šilčiau - apie 4-5 laipsnius šalčio.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos teigimu, Europoje ši žiema buvo pati šalčiausia per 50 metų.

Nuo gruodžio 13 d. beveik be pertrūkių snigo Šiaurės Europoje. Kai kuriose Vokietijos vietose vidutinė nakties temperatūra buvo apie 20 laipsnių šalčio. Ši „arktinė" žiema, šalčiausia nuo 1957 metų, užšaldė upes ir kanalus, sutriko keltų reisai į kai kurias Baltijos jūros salas.

Žiema pareikalavo ir žmonių aukų - mirtis ir traumas sukėlė sunkios eismo sąlygos, transporto avarijos ir dideli šalčiai: Lenkijoje nuo lapkričio mirė 212 žmonių, 14 žmonių Vokietijoje mirė per sausio mėnesį, tūkstančiai pateko į ligonines. Keletą kartų tikrai žiaurios (ekstremalios) orų sąlygos susidarė Rytų Europoje, Centrinėje Azijoje ir Šiaurės Amerikoje.

Kaip teigia Vokietijos Orų ir klimato instituto direktorius Frankas Boettcher, tokia žiema neprieštarauja klimato šiltėjimo tendencijai. Kadangi klimatui šiltėjant visi procesai darosi vis labiau ekstremalūs, todėl ir metų laikai gali būti ekstremalesni. Geriausias klimato šiltėjimo indikatorius yra Grenlandija, kur šią žiemą buvo 15 laipsnių šilčiau, negu turėtų būti pagal klimato normą.

Pagal NASA pranešimus, 2009-ieji metai buvo patys šilčiausi šio amžiaus metai Pietų pusrutulyje ir antri pagal šiltumą metai pasaulyje nuo 1880 m. Šiuo laikotarpiu vidutinė metinė oro temperatūra buvo gana netolygi, pasitaikė įvairių metų, bet viso laikotarpio (nuo 1880 m.) vidutinė metinė temperatūra pasaulyje pakilo 0,8 laipsnio.


Šiame straipsnyje: potvynis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių