Orai Kaune: artimiausiomis paromis bus šalta ir giedra

Lyg smulkučiais nėrinukais trečiadienio rytą šerkšnas padengė žaliaskares miško gražuoles, o rūkas priminė ankstyvą rudens rytą, kai per tirštą miglą nematyti vos už kelių metrų vinguriuojančios upės.

Šerkšnas - tai sušalę vandens lašeliai, iš tolo atrodantys lyg pūkas. Šerkšnas atsiranda tik vėlyvą rudenį ir žiemą. Jis būna ant medžių ir krūmų, žolės. Šerkšnui susidaryti reikalingos kelios sąlygos: šaltis, rūkas ir silpnas vėjas. Rūko lašeliai prišąla prie šaltų šakų, kimba vienas prie kito. Nuo kristalizacijos sąlygų priklauso, koks šerkšnas susidarys - kristalinis ar grūdėtasis.

Kristalinis šerkšnas susidaro dėl vandens garų sublimacijos, kai pučia nestiprus vėjas ir oro temperatūra žemesnė kaip 15 laipsnių šalčio. Grūdėtasis šerkšnas susidaro vėjuotu oru iš rūko lašelių ir yra puraus, panašaus į sniegą ledo pavidalo.

Kad ir kokia žiema bebūtų šalta, nemaloni, kad ir kaip bepyktumėte dėl sušlapusių kojų, pakelkite akis aukščiau - šerkšnas nutapė nuostabius peizažus, kurių neišvysite nė jokiame paveiksle.

Artimiausiomis dienomis mūsų šalies orus lems Skandinavijos anticiklonas, susiformavęs šaltame arktiniame ore. Sinoptikai prognozuoja, kad pūs nestiprus, nors ir kiek žvarbokas šiaurės, šiaurės rytų krypties vėjas.

Oro temperatūra ketvirtadienio naktį Kaune gali nukristi iki 12 laipsnių šalčio. Dieną bus apie 8 laipsnius šalčio.

Orai penktadienį keisis nedaug, šiek tiek padaugės debesų, bet vis dar galėsime džiaugtis saule. Gausesnio sniego dar nelaukiama. Vėjas suksis iš rytų, pietryčių ir išliks gana silpnas.

Temperatūra penktadienio naktį nukris iki 11, dieną laikysis 9 laipsnių šaltis. Savaitgalį išliks žiemiški ir šalti orai.

Ledo sluoksnis Kauno mariose trečiadienio rytą siekė 12 centimetrų.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, žemiausia mėnesio vidutinė temperatūra - 16,4 laipsnio šalčio - 1987 metų sausį buvo užfiksuota Dūkšte.


Šiame straipsnyje: sniegasšaltisžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių