O.Koršunovo teatras siekia tapti pilnaverčiu Vilniaus miesto teatru

„Vilniaus miesto teatras - tai nėra nedidelė dotacija skiriama konkurso būdu išrinktai nepriklausomai trupei. Tai turėtų būti nuosekli politika, tai turėtų būti Vilniaus veidą reprezentuojanti kultūros vieta, pastatas, su nuolat veikiančia repertuarine trupe, mąstančia apie miestiečių kultūrinius poreikius. Toks teatras turi atsirasti, mes kovosime už tai, nes mes jaučiamės galintys tapti miesto pilnaverčiu teatru“, -  teigė režisierius Oskaras Koršunovas, aptardamas OKT teatro ateities planus.

Anot režisieriaus, ilgą laiką OKT atliko Nacionalinio teatro funkcijas: kol ten buvo statomi pramoginiai spektakliai, O.Koršunovo teatras ėmėsi klasikinių pjesių („Oidipas Karalius“, „Miestras ir Margarita“), statė spektaklius pagal W.Shakespeare‘ą („Vasarvidis“, „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Hamletas“), pagal aštrias šiuolaikines pjeses, sukėlusias daug diskusijų („Shopping and Fucking“, „Ugnies veidas“), pristatinėjo šiuolaikinę lietuvišką dramaturgiją, bendradarbiavom su garsiais užsienio režisieriais. Intensyviai rodydamas spektaklius Lietuvoje, bendradarbiaudamas su daugybe aktorių ir sukūręs savo trupę ir savo publiką Lietuvoje, ilgainiai OKT tapo ir daugiausia gastroliuojančiu teatru užsienyje, labiausiai reprezentuojančiu Lietuvą ir garsinančiu Vilniaus vardą.

Tad dabar, kai Nacionalinio dramos teatro vairą perrėmė Martynas Budraitis, ištraukęs teatrą iš kultūrinės duobės, OKT pasuko nauju keliu. „Dabar atėjo naujas kūrybinis etapas, kuris mūsų teatre prasidėjo su „Hamletu“. Tai naujas požiūris į visuomenę, į teatrą, į jo padėtį visuomenėje. Ateityje tikimės pagaliau tapti pilnaverčiu Vilniaus miesto teatru. Kol kas tokiu nesame, gauname tik menką dotaciją. Ji mums labai padeda, tačiau jos neužtenka įgyvendinti visoms mūsų veikloms. O toks miesto teatras Vilniuje turėtų būti. Kiekviena sostinė, didesnis miestas turi miesto teatrą. Vilniaus miesto teatras gyvavo 200 metų. Jis buvo Rotušėje, vėliau - dabartiniame Rusų dramos teatre. Manau, kad atsiras sąmoningumo ur geros valios savivaldybėje, kad būtų suprasta, kas iš tiesų yra Vilniaus miesto teatras“, - teigė O.Koršunovas.

OKT/Vilniaus miesto teatras tik prieš porą dienų baigė intensyvų gastrolių maratonas baigėsi. Per pusmetį teatras aplankė 17 Europos miestų ir parodė 30 spektaklius. Pagaliau aktoriai gali šiek tiek atsipūsti, aplankyti giminaičius, pasivaikščioti per kelis mėnesius tik oro uoste matytame Vilniuje. Pailsėti prieš intensyviausią mėnesį - gruodį Vilniaus scenoje bus parodyti užsienio publikos išbandymą išlaikę ir ovacijomis palydėti geriausi režisieriaus O.Koršunovo spektakliai.

Gastrolės sėkmingai prasidėjo jau liepos mėnesį Vengrijoje, kur įvyko naujausio O.Koršunovo spektaklio „Miranda“ pagal W.Shakespeare'o pjesę „Audra“ premjera. Vėliau spektaklis buvo parodytas W.Shakespeare'o festivalyje Gdanske, kur sukėlė didžiulį susidomėjimą - spektaklyje vaizduojamą sovietinę realybę lenkų publika priėmė labai jautriai ir nuoširdžiai, o kritikai skubėjo „Mirandą“ pagirti spaudoje. Vis dėlto didžiausias netikėtumas spektaklio kūrėjams buvo gastrolės Ispanijoje: žiūrovų entuziazmas ir audringa reakcija po spektaklio, kai publika aktorių Povilą Budrį ir Airidą Gintautaitę nusilenkti kvietė net penkis kartus, išties stebino.

Didžiulę sėkmę gastrolėse patyrė ir geriausiu praėjusių metų spektakliu Lietuvoje išrinktas „Dugne“. Nors spektaklis vasarą aplankė ir Taliną, tačiau Suomijoje jis žiūrovus taip sužavėjo, kad ne vienas jų kėlė taurelę kartu su spektaklio herojais. Po to spektaklis keliavo į Rygos, Nitros ir Maskvos teatrų scenas. Maskvoje „Dugne“ atidarė tryliktus metus vykstantį svarbų Naujojo Europos teatro (NET) festivalį, kur rusų publikos buvo priimtas labai gerai. „Džiugu buvo girdėti, kad mūsų M.Gorkio interpretacija yra nauja, gyva ir šiuolaikiška. Po šito spektaklio pagaliau pajutome, kad Maskva mums atsivėrė“, - džiaugėsi režisierius O.Koršunovas.

Po „Dugne“ triumfo Maskvoje išbandymo sulaukė ir O.Koršunovo spektaklis „Hamletas“. Dekoracijos vos spėjo keliauti paskui aktorius maršrutu D.Britanija-Prancūzija-Italija. Įdomiausia patirtis tiek pačiam režisieriui, tiek aktoriams buvo rodyti W.Shakespeare'ą D.Britanijoje. Nepatiklūs britai į „Lyric Theatre“ teatro salę Belfaste rinkosi skeptiškai nusiteikę, tačiau jų nuotaika pasikeitė po spektaklio. „W.Shakespeare'ą rodyti D.Britanijoje yra taip pat sudėtinga kaip A.Čechovą Rusijoje. Britams jis yra lyg šventa karvė ir bet kaip melžti neleidžia. Tad “Hamleto„ rodymas buvo pats didžiausias išbandymas. Ir nors keli žiūrovai nesulaukę kostiuminės dramos demonstratyviai išėjo iš salės, spektaklis buvo sutiktas puikiai. Tokio susikaupimo, tylos ir galingų ovacijų po spektaklio tikrai nesitikėjome iš savo klasiką taip gerbiančių britų“, - pasakojo O.Koršunovas.

Taigi po ilgų gastrolių, kurios buvo puiki repeticija aktoriams, geriausi O.Koršunovo spektakliai – „Dugne“, „Hamletas“, „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, kuri buvo parodyta Makedonijoje, „Ugnies veidas“, parodytas Italijoje, bei „Vasarvidžio nakties sapnas“ nuo lapkričio 30 d. iki pat Naujųjų metų laukia savo žiūrovo Vilniuje.

Tačiau prieš tai OKT teatras pristatys dar vieną įdomų projektą savo Studijoje (Ašmenos g. 8). Naujas teatro etapas, laboratorinio teatro kūrimas labai susijęs su šia erdve. Čia vyko įvairūs skaitymai, susitikimai, repeticijos, buvo parodytas Lino Ryškaus spektaklis „Prezidento meilės“, prieš mėnesį vyko budistų vienuolio Bo-haengo spektaklis „Auksinė šventykla“, tačiau pagrindinis šios erdvės įvykiu tapo spektaklis „Dugne“, kuris čia ir toliau rodomas. Ateityje OKT studijoje O.Koršunovas planuoja parodyti spektaklį „Krepo juosta“ pagal S.Becketą, kuriame vaidins Juozas Budraitis, režisierius Artūras Areima pristatys W.Shakespeare‘o pjesės „Julijus Cezaris“ pastatymą, čia spektaklį parodys režisierius Agnius Jankevičius.

Jau kitą savaitę, lapkričio 28, 29 d., OKT Studijoje įvyks dviejų kūrėjų - Klaipėdos dramos teatro aktoriaus Igorio Reklaičio ir buvusio Šiaulių dramos teatro aktoriaus Gintaro Čajausko spektaklis pagal Slowomiro Mrožeko pjesę „Emigrantai“. Spektaklis jau 15 kartų buvo parodytas Klaipėdos mokyklose, taip pat ir trijuose D.Britanijos, į kurią geresnio gyvenimo beieškodami yra išvykę nemažai lietuvių, miestuose.

„Tie vienuoliktokai-dvyliktokai, dabartinė emigrantų karta, yra labai motyvuoti žmonės ir daugiausia jų mums sako: „mes išvažiuosime iš širtos valstybės“. Mes labai bijome kiaulių, paukščių gripo, nuo kurio mirė pora žmonių visoje Lietuvoje, bet visiškai negalvojame, kad praradome beveik pusę milijono Lietuvos. Ir jeigu paukščių gripui skiriame kažkokių skiepų, šitai problemai mes nieko neskiriame ir apie ją visai negalvojame. Savo spektakliu mes provokuojame mąstymą. Emigracijos temos užgniaužt negalima“, - teigia I.Reklaitis.

Aktoriaus I.Reklaičio keliai su OKT teatru ir pačiu režisieriumi Oskaru Koršunovu susikerta nebe pirmą kartą: aktorius 2004 metais yra pelnęs Auksinį scenos kryžių už vaidmenį O.Koršunovo spektaklyje “Šaltas vaikas”, vaidino jo režisuotame spektaklyje “Kelias į Damaską”. Anuomet O.Koršunovas spektaklių kurti vyko į Klaipėdos dramos teatrą, šįkart I.Reklaitis atvyksta kurti į OKT Studiją Vilniuje.

"Emigracija yra begalinės aprėpties tema, besislepianti už neteisingos ar tam tikros politikos, už socialinių kataklizmų, už globalinių krizių. Tačiau tai nėra vien baisi statistika, už to slypi žmonių likimai, lūžiai, dramos. Žmonės keičia ne tik profesiją, bet ir pačius save. Ši tema yra palietusi kiekvieną iš mūsų. Jei mes dar nesame emigravę, tai yra emigravę mūsų draugai, giminaičiai. Deja, apie tai mažai kalbama tiek visuomenėje ir politikoje, tiek mene. Prisiminti S.Mrožeką šiandien yra labai aktualu“, - spektaklio aktualumą pabrėžė O.Koršunovas.

Spektaklis vyks lapkričio 28 d. ir 29 d. 19 val. OKT Studijoje Ašmenos g. 8, Vilniuje. Bilietus platina „Tiketa“. Daugiau informacijos – teatro tinklapyje www.okt.lt


Šiame straipsnyje: Oskaras Koršunovasokt

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių