Iš nuorūkų ir šuniukų išmatų Vilnius uždirbo 0,5 mln. litų

Savivaldybę drebinusi reorganizacija nepalietė bene vienintelio Viešosios tvarkos skyriaus. Jis ne tik nesumažėjo, bet netgi žada plėstis. Be to, siekia daugiau galių: naudoti elektros šoką, sulaikyti pažeidėjus.

Kas tie „funfūrikai“?

Vidurdienį įkišus nosį į savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus kabinetą, iškart justi – ten karšta. Kambaryje – įraudę miesto tvarkos sergėtojų veidai ir foninis šurmulys. Kone kiekvienas kalba telefonu, kažką aiškinasi, žymisi. Bendraujama ir gyvai – su vadinamaisiais prasižengėliais, pamynusiais Vilniuje nustatytas taisykles.

Vieni nesurinko šuniukų išmatų, antri neleistinai išsikabino reklamą, treti neišsikuopė statybvietės, ketvirti – girtuokliavo prie kioskelių. Šiuos, smarkiai pamėgusius žemuoginius gėrimus, kaip sako Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Švaikauskas, pareigūnai vadina „funfūrikais“. Tai tapo kodiniu žodžiu, apibūdinant pigų, stipriai spiritizuotą vyną nuo pat ryto siurbiančius miestiečius. Ar iš tokių dar ir baudą galima išsiieškoti?

„Susimoka, uoj, ir dar kaip labai susimoka“, – užtikrino M.Švaikauskas. Šiuo metu baudos už girtavimą viešoje vietoje palyginti nedidelės – 30-50 litų. Tačiau tikimasi, kad dar šiemet Seimas priims įstatymų pakeitimus, numatančius gerokai didesnes baudas.

Pavyzdžiui, už ne į šiukšlių dėžę numestą nuorūką savivaldybės Administracinė komisija pernai yra skyrusi net 350 litų baudą.

Iš viso 2009 metais Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnų pričiupti prasižengėliai į miesto biudžetą sumokėjo baudų už beveik 450 tūkst. litų.

Užsimojo stiprinti pajėgas

Viešosios tvarkos skyrius Vilniuje darbą pradėjo 2008 metų rugpjūtį. Pradžioje jame buvo vos penki darbuotojai. Šiandien jų gretos išsiplėtę iki 22 žmonių.
Tačiau tai – dar ne pabaiga. Iki šių metų pabaigos tikimasi, kad rimtį ir tvarką sostinėje prižiūrinčių pareigūnų skaičiaus išaugs iki 34-ių.

„Ekonominė situacija paveikė skyriaus plėtrą, tačiau ieškoma resursų darbuotojų skaičių nuo dviejų, padidinti iki trijų pamainų. Galbūt tai bus daroma kitų savivaldybės padalinių sąskaita – kol kas niekas neaišku. Tačiau principinė nuostata ta, kad turime plėstis, kad dirbtume ir naktį“, – aiškino M.Švaikauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Rygoje analogiškoje tarnyboje dirba net 800 pareigūnų, Taline pernai Viešosios tvarkos padalinys padidintas nuo 60 iki 200 darbuotojų.

Įvaldys elektros šoką

Per pusantrų metų darbo patirtį miesto sargai įsitikino, kad dauguma vilniečių jų veiklą vertina rimtai ir pareigūnams paklūsta. Tačiau savo uniformas ir transportą turintys tvarkdariai neslepia siekiantys įgyti reikšmingesnių nei administracinės teisės pažeidimų protokolų surašymo galių.

„Parengėme teisės aktų pakeitimų projektus dėl vietos savivaldos viešosios tvarkos tarnybų statuso ir įgaliojimų didinimo. Tikimės, kad Seimas pavasario sesijoje šiuos teisės aktus priims. Tada Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų statusas būtų priartintas prie policijos pareigūnų statuso, atsirastų daugiau teisių, pavyzdžiui, prireikus galėtume naudoti specialiąsias priemones, tarkime, elektros šoką. Galėtume sulaikyti asmenį ir pan.“ – pasakojo sostinės ramybės sergėtojų vadas M.Švaikauskas.

Nubaudžia 9 iš 10 žmonių

Per savaitę Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai telefonu ar elektroniniu paštu vidutiniškai sulaukia apie 200 gyventojų pranešimų.

Dažniausiai kreipiamasi dėl barų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų keliamo triukšmo, gyvūnų auginimo pažeidimų, senų automobilių kiemuose ar naujų, stovinčių ant žalios vejos, varveklių ir pan.

„Reaguojame į visus pranešimus, tačiau mūsų veiklos esmė – paties darbuotojo patruliavimas bei viešosios tvarkos palaikymas, – priminė M.Švaikauskas ir šyptelėjo prisiminęs etatinius informatorius, ypač sukruntančius prieš pilnatį. – Turime nuolatinių skambintojų, kuriuos jau ir iš balsų, ir iš numerių pažįstame. Jiems viskas negerai: šunys loja, aukštu žemiau kaimynas verda įsivaizduojamą samanę, vaikas iš gretimo buto saksofonu groja. Neretai kaimynai ant kaimynų pareiškimus rašo. Po skyrybų viename bute gyvenantys buvę sutuoktiniai nuodija vienas kitam gyvenimą. Tarkime, žmona vyrui neleidžia auginti šuns ir pan.“

Nors Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai deklaruoja, kad prevencinis darbas jiems svarbiau už baudimą, administracinės teisės pažeidimų protokolas surašomas 9 iš 10 žmonių.

Faktai:

Viešosios tvarkos skyrius įkurtas 2008 m. rugpjūtį. Naujajai tarnybai įsteigti anuomet savivaldybė skyrė 1,5 mln. litų. Pranešti apie miesto tvarkos pažeidimus gyventojai gali trumpuoju telefono numeriu 1648.

Šiuo metu skyriuje dirba 22 pareigūnai. Skyrius turi 5 automobilius ir 2 motociklus. Vienu automobiliu per mėnesį patruliuojant leista nuvažiuoti 6 tūkst. km – maždaug 200 km per dieną.

Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai dirba pirmadieniais-ketvirtadienais 6.00-21.00 val., penktadieniais 6.00-2.00 val., šeštadieniais – 8-2 val. ir sekmadieniais 10-19 val.

Viešąją tvarką mieste turinčių užtikrinti pareigūnų alga į rankas svyruoja tarp 1200 ir 1700 litų.

 


Šiame straipsnyje: viešoji tvarkamunicipalinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių