Nuo Kauno pilies nukelta kepurė, atstatymo darbai baigsis vasarą

Dalies Kauno pilies atstatymo darbai įsibėgėjo. Statybininkai jau dabar džiaugiasi neregėtais atsiveriančiais vaizdais, o turistai galės jais mėgautis nuo vasaros.

Stogas bus apvalus

Kauniečiai jau pastebėjo, kad rugsėjį dalies Kauno pilies atstatymo darbus pradėję statybininkai jau nukėlė didžiąją dalį bokšto stogo, tačiau jie gali pasigirti ne tik ardymo darbais. Restauracinėmis raudonomis plytomis atstatyti vienos sienos apgriuvę kampai, ant jos įrengti laiptai, tvirtinamos metalinės konstrukcijos.

"Ateis turistai ir be jokių trukdžių užlips laiptais. Pažiūrėkit, kokie upių santakos vaizdai atsiveria nuo šių laiptų. Tokius vaizdus iki šiol matydavome tik iš lėktuvo arba oro baliono. O užlipus į apžvalgos aikštelę atsivers ir nemaža dalis senamiesčio. Vaizdas bus labai geras", - lipdamas naujai įrengtais laiptais ranka į tolį mojo darbams vadovaujantis Kęstutis Okunis.

Iš kultūrinio paveldo pozicijų nevertingų pastato dalių ardymo ir naujų pagrindinių konstrukcijų įrengimo darbus ketinama baigti sausį. Vėliau bus krapštomasi prie laiptų turėklų, apdailos, apšildoma bokšto patalpa, kurioje galės sušilti apžvalgos aikštelėje sužvarbę lankytojai. Tiesa, priešakyje dar laukia pats didžiausias iššūkis - stogas. Čerpėmis dengtas stogas bus visiškai apvalus. Tokiam stogui dengti reikia ir kantrybės, ir žinių.

Darbus baigs vasarą

Pasakodamas apie jau nuveiktus darbus ir būsimus iššūkius K.Okunis neslepia entuziazmo.

"Nežinojome, kas mūsų čia lauks. Projektuotojai pateikė labai įdomias, vykusias idėjas. Darbas labai įdomus, sprendimų tenka ieškoti darbo eigoje", - pasakojo K.Okunis.
Visus planuojamus pilies atstatymo darbus reikia baigti birželį, kad iki Mindaugo karūnavimo dienos būtų galima sutvarkyti teritoriją. K.Okunis nė neabejoja, kad darbus baigs laiku. Šiuo matu procesą kiek stabdo lietus, vėliau pagalius į ratus gali pradėti kaišioti itin žema temperatūra.

"Galėjome pasistūmėti dar daugiau. Dėl kilusio triukšmo praradome geriausius mėnesius. Dirbti turėjome pradėti liepą, o mus nustūmė į rudenį", - apgailestavo darbų vadovas.

Ruošiasi tvarkyti piliavietę

Darbų pradžia nukelta dėl kai kurių visuomeninių organizacijų pasipriešinimo, norėjusių matyti visai kitokią pilį. Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis pastebėjo, kad konfliktas vis dar neišblėsęs, darbus vis bandoma stabdyti, o su patvirtinto projekto oponentais bandoma ieškoti bent iš dalies abi puses tenkinančio sprendimo.

"Jeigu projekto autorius architektas Kęstutis Mikšys pateiks patobulintus fasadų sprendinius, pilies atkūrimo projekto korekcijas vis dar galime padaryti", - teigė R.Miliukštis.

Šiuo metu savivaldybėje rengiami dokumentai viešiesiems konkursams, kurių nugalėtojai vykdys antrąjį Kauno pilies atkūrimo ir pritaikymo visuomenės poreikiams etapą. Jo metu bus tvarkoma piliavietė. Projektas bus bendrai finansuojamas Lietuvos ir Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis.

Senojo Kauno draugijos pirmininkas Rimvydas Žiliukas:

Pilis atstatoma visiškai neatsižvelgiant į žmonių ir pilis tyrinėjusių istorikų nuomonę. Mes norime derėtis ir ieškoti kompromisų, o kita pusė tik žada kalbėtis, bet nekalba ir važiuoja buldozeriu, vykdo neteisėtas statybas. Reikia susitarti, nes niekam nereikia, kad skandalas išplistų. Mes tik norime, kad iš išorės pilis būtų panaši į pilį.

Mes esame sukalbami, bet jei su mumis niekas nesikalbės, neliks nieko kita, kaip eiti iki galo per teismus. Projekto autoriai ir jį ginantys vadina save ekspertais, bet net nežino, kad visi pilių bokštai senovėje buvo apvalūs. Aš sutinku, kad jie yra labai aukšto lygio architektai, bet pilių reikaluose... Nenoriu įžeisti, bet jie tikrai nėra šios srities specialistai.


Šiame straipsnyje: Kauno pilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių