Nesibaigiantis politinis šou šildymo tema

Artūras Zuokas skelbia radęs būdą sumažinti šilumos kainas. Energetikos ministerija sostinės vadovui siūlo nekišti nosies į ne savo daržą. O miestiečiams lieka viena – taupyti pinigus šildymo sezonui, nes mokesčiai greičiausiai smogs skaudžiai.

Idėja nesudomino

Sostinės savivaldybės meras A.Zuokas su bendražygiais parengė ir Vyriausybei nusiuntė planą, kaip visos Lietuvos gyventojams jau šią žiemą būtų galima sumažinti šilumos kainas. Sutaupyti esą būtų galima efektyviau išnaudojant kogeneracinių elektrinių pajėgumą.

Tačiau šurmulį meras trumpam sukėlė tik savo paties vadovaujamoje savivaldybėje, o Vyriausybėje į jo siūlymus niekas rimtai nereagavo. Pirmą kartą nesukėlęs Energetikos ministerijos susidomėjimo, A.Zuokas apie save jai priminti prieš kelias dienas pabandė dar kartą.

„Raginu Vyriausybę kuo greičiau reaguoti ir dar šį sezoną sumažinti šilumos kainą“, – tarybos posėdyje nežinia kam sakė meras.

Energetikos ministerijos atstovas spaudai Kęstutis Jauniškis paklaustas, ką ministerija ketina veikti su A.Zuoko šilumos kainų rezoliucija, oficialiai atsakė, kad pasiūlymas svarstomas.

„Energetikos ministerija analizuoja Vilniaus miesto mero A.Zuoko pasiūlymo atitiktį teisės aktų nuostatoms ir jo pasiūlytų priemonių įtaką šilumos kainai“, – tvirtino K.Jauniškis.

Vis dėlto greičiausiai ministerija ieškos kitų būdų, kaip sumažinti šilumos kainas, nes pirmą kartą A.Zuoko pasiūlymą išgirdęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas pasiūlė merui nekišti nosies į ne savo reikalus.

„Aš matau būdą ir norą nukelti problemas, kurios susikaupusios Vilniaus šilumos ūkyje, ant svetimų pečių, svetimų vartotojų. O ar tai neduotų gerokai didesnio pelno susijusioms privačioms grupėms? Su šilumos tiekimu Vilniuje yra susijusių daug įmonių ir, be abejo, tai galbūt gerokai didintų jų pelną“, – Vilniaus mero pasiūlymą vertino ministras A.Sekmokas.

Lauks nurodymų

Vilniaus savivaldybė siūlymą, kaip sumažinti šilumos kainą vartotojams, yra pateikusi ir Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK).

Ši A.Zuoko idėjos nekomentuoja ir tikina lauksianti Energetikos ministerijos pozicijos.

VKEKK atsakyme Vilniaus savivaldybei rašoma, kad komisija, Energetikos ministerijai nustačius elektros energijos apimtį bendriems šilumos ir elektros energijos gamintojams bei šių gamintojų sąrašą, nustatys elektros supirkimo kainas kiekvienam šilumos ir elektros gamintojui ir apskaičiuos viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kainą, kuri turi įtakos galutiniam elektros energijos tarifui.

VKEKK Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Loreta Kimutytė „Vilniaus dienai“ patvirtino, kad komisija neketina imtis nieko spręsti, kol savo planus patvirtins ministerija.

„Mes tiesiog viską gauname, kas susiję su šilumos ūkiu Lietuvoje. Tačiau komisijos pozicija yra laukti ministerijos nurodymų. Mero siūlymo vertinti nesiimame“, – sakė įstaigos atstovė.

Įžvelgia populizmą

Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas ir sostinės savivaldybės tarybos narys Raimundas Alekna A.Zuoko raginimuose įžvelgia norą pasirodyti, tačiau ne sumažinti šilumos kainą. Jis miesto galvos raginimus reaguoti į sukurtą planą vadina nelogiškais.

„Tai kažkoks absurdas, žmogus visiškai nesuvokia, ką daro. Ir pati idėja nelogiška, ir A.Zuoko tokie raginimai labai keistai atrodo“, – kategoriškai tvirtino buvęs sostinės meras.

Anot jo, labiausiai Vyriausybei kliūva A.Zuoko nesugebėjimas suprasti, kad miesto mero pareigos niekaip nesusijusios su šalies energetikos politikos reguliavimu.

„Merui reiktų pagaliau suprasti, kur yra jo darbo laukas, o kur jau nereikia kištis. Arba jis nesusivokia, kad tai yra tik Vyriausybės reikalai, arba jis sąmoningai elgiasi taip populistiškai vėl siekdamas sau reklamos. Nenustebčiau, kad A.Zuokas darosi sau reklamą prieš rinkimus, nes daugelis jo veiksmų būna panašūs į reklamos akcijas, kurios niekuo realaus nesibaigia“, – dėstė konservatorius.

Politikai apsižodžiavo ir per tarybos posėdį. A.Zuokui pristačius savo šilumos kainų mažinimo rezoliuciją R.Alekna šį patraukė per dantį.

„Džiaugiuosi, kad A.Zuokui būnant meru rašysime rezoliucijas, siųsime jas Vyriausybei, kelsime atlyginimus, ir gyvenimas bus gražus“, – ironiškai per posėdį kalbėjo R.Alekna.

Meras jam atšovė, kad šilumos kainų mažinimo rezoliuciją premjerui galėtų nuvežti pats R.Alekna, kuris yra Vyriausybės vadovo patarėjas. Taip esą būtų sutaupyta pinigų ir laiko, nereikėtų naudotis pašto paslaugomis.

Ir brangina, ir pigina

Šilumą vilniečių namams tiekianti bendrovė „Vilniaus energija“ pastaruoju metu pati vis dažniau žmonėms primena, kad rekordiškai brangus šildymo sezonas jau lipa ant kulnų.

Nuo rugsėjo 1 d. „Vilniaus energija“ šilumos kilovatvalandės kainą pabrangino 1 centu. Individualių vartotojams priklausančių šilumos punktų tiekiama šiluma kainuos 28,31 cento už 1 kWh, arba 28,18 cento už 1 kWh iki įvado ir 1,05 lito per mėnesį už pardavimą.

Vis dėlto dabar bendrovė tvirtina, kad nuo spalio šiluma šiek tiek atpigs. Pranešama, jog šiluma daugiabučių gyventojams pigs puse procento, palyginti su kainomis rugsėjį.

Tačiau šis kainų mažėjimas reiškia, kad sumokėti šilumininkams kas mėnesį teks tik keliais centais mažiau.

Šalies šilumos tiekėjai daugiabučių gyventojus jau įspėjo, kad į Lietuvą atkeliauja iki šiol pats brangiausias šildymo sezonas.

Rusiškos dujos iki rudenį prasidėsiančio naujo šildymo sezono pradžios pabrangs maždaug 30 proc. Bendrovės „Vilniaus energija“ vadovų teigimu, daug metų šilumos kainą Lietuvoje reguliuoja tik dujų kaina, o ne šalies šilumininkų noras pasipelnyti. Šilumininkai tvirtina, kad 600 litų už šildymą mokantys vilniečiai 500 litų siunčia tiesiogiai Rusijos monopolininkams.

Prognozuojama, kad artėjantį šildymo sezoną dėl trečdaliu išaugusių gamtinių dujų kainos šiluma Lietuvoje gali pabrangti 14–15 proc. Vilniuje šie skaičiai dar pesimistiškesni – per 20 proc.

Svarstys įstatymo pataisas

Energetikos ministerijos teigimu, jau rengiamos priemonės, galinčios sumažinti šilumos kainą jau šį šildymo sezoną. Priemonių planą numatoma Vyriausybei pristatyti per artimiausias dvi savaites.

Seimas antradienį pradės svarstyti Prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktas Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kurios Vilniuje šilumos kainą iškart sumažintų 7 proc.

Pataisose numatyta pakeisti šilumos kainodarą ir neleisti į šilumos kainą įtraukti šilumos punktų priežiūros sąnaudų.

Be to, daugiabučių namų administratoriais negalės būti šilumos, elektros, dujų, geriamojo vandens tiekėjai.

Pagal šį projektą šilumos tiekėjas įstatymiškai būtų atskiriamas ir nuo šilumos punktų valdymo – teisę reguliuoti namo šilumos punkto įrenginių darbą turės tik pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojas.

Ką siūlo A.Zuokas

Vilniaus miesto savivaldybės taryba praėjusią savaitę pritarė rezoliucijai, kuria Vyriausybė ir energetikos ministras raginami padidinti elektros supirkimo iš kogeneracinių elektrinių kvotą iki optimalaus jų pajėgumo.

Anot savivaldybės, VKEKK turėtų nustatyti elektros supirkimo kainą, o gautos pajamos už parduotą elektrą turėtų būti panaudotos šilumos tarifui mažinti Vilniuje ir visoje Lietuvoje.

Vilniaus valdžia skaičiuoja, kad šie sprendimai leistų šilumos kainą mieste sumažinti 23 proc.

„Tam užtektų padidinti elektros supirkimo kvotą 3-iajai Vilniaus termofikacinei elektrinei ir gauti už jos gaminamą elektrą tokią pačią kainą, kokią nustatė VKEKK Lietuvos elektrinei Elektrėnuose“, – rašoma savivaldybės pranešime.

VKEKK nustatyta visose Lietuvos termofikacinėse elektrinėse gaminamos elektros vidutinė kaina šiemet yra 23,93 cento už 1 kWh (26,6 proc. didesnė nei 2010 m.), o vien Vilniaus 3-iosios termofikacijos elektrinės – 23,88 cento už 1 kWh (40,6 proc. didesnė).

Energetikos ministerijos nustatyta bendra visoms termofikacinėms elektrinėms elektros gamybos kvota 2011-iesiems siekia 1,017 mlrd. kWh – 7,6 proc. mažiau nei pernai. Iš termofikacinių elektrinių šiemet daugiausia remiamos elektros bus supirkta iš Vilniaus 3-iosios termofikacinės elektrinės – 457 mln. kWh (pernai – 532 mln.), Kauno elektrinės – 250 mln. kWh (315 mln.) ir Panevėžio elektrinės – 180 mln. kWh (146,1 kWh).

Termofikacinės elektrinės, kurios, konkuruodamos su elektros importu, neleidžia ilgą laiką laikytis ypač aukštoms kainoms, yra remiamos per viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mechanizmą.


Šiame straipsnyje: šildymasšilumos kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesiog

Tiesiog portretas
Nenori Kubilius nieko daryti.Kubilas siūlo temperatūrą sumažinti nuo 21 iki 18 laipsnių.Ką jis nežino, kad temperatūra ir taip jau buvo ne daugiau 18,o kai kur ir mažiau.Antra, siūlo nupjauti radiatorius papildomus.O kas tai sutiks? Žodžiu, Kubilius nieko nenori dayti, o Zuoko pasiūlymas geras , nes dabar Elekrtėnai gamindami perteklinę energiją šildo vandenį

NEIMANOMA

NEIMANOMA portretas
Na kur jums vyriausybe pades zmonems,gi ka jus kalbat kol lietuviu paderme neisnyks tol gers valdininkai visu krauja iki paskutiniuju,vienintelis ZUOKAS kuris dar bando kazka padaryt gero lietuviu laiudziai,bet ji "suesti gali sunys"kaip kad Paksa suede,jei kis savo nosi ne i savo darza....supuvus valdzia!!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių