Neringos pušis vaiduoklėmis paverčia bakterija

Pirmą kartą Kuršių nerijoje mokslininkai aptiko bakteriją, kuri puola Neringos pušis ir paverčia jas vaiduoklėmis: medžių šakos suformuoja keistus rezginius, o spygliai pakeičia spalvą ir formą, rašo „Lietuvos žinios“.

Atlikus DNR tyrimus paaiškėjo, kad pušis užkrečia bakterijos fitoplazmos, nors prieš tai manyta, kad spyglių spalva galėjo pasikeisti nuo Baltijos jūros atpučiamos druskos.

Kuršių nerijos nacionalinio parko Miškininkystės skyriaus vedėjos Jurgitos Mikšytės teigimu, vadinamoji fitoplazma atakuoja net palmes, kurias bandoma išsaugoti purškiant chemikalus.

„Mes pušų nepurkšime. Džiaugiamės, kad pavyko nustatyti ligą ir kad kol kas ji nėra masiškai paplitusi. Reikia išsamesnių tyrimų. Kita vertus, Neringos pušys ir taip silpnos, nes auga skurdžiame dirvožemyje, todėl jas ir puola įvairios ligos, kone kasmet randama naujų kenkėjų“, - sakė mokslininkė.

Lietuvoje aptiktos fitoplazmos mokslininkams yra savotiška mįslė, nes nežinoma, kokie vabzdžiai jas platina.

Pernai Neringos pušis buvo užpuolęs spygliuočių ūglių vėžys, kuris naikina net pumpurus. Tiesa, ši liga grėsmingiausia drėgną ir karštą vasarą. Kadangi šiemet vasara buvo vėsi, vėžys daug bėdų nepridarė.


Šiame straipsnyje: Neringapušys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių