Neringos gyvenvietes atakuoja lapės

Neringa stebina Lietuvą pakelėse bandomis „ubagaujančiais“ šernais, tai gandru, Nidos centre prašinėjančiu maisto, tai briede Meile, o dabar dar ir lapės atakuoja.

Pasak Neringos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo ir statybos skyriaus vyr.specialisto Viktoro Kolokšanskio, lapės nesibaimina žmonių ir netgi dienos metu lankosi prie gyvenamųjų namų, kur maitinasi maisto atliekomis. Jis pastebi, kad Neringos svečiai, o galbūt  ir vietiniai gyventojai, pasidalindamas su rudosiomis sumuštiniais ar kitokiais mėsiškais patiekalais, dar labiau jas skatina taip elgtis.

Vietiniai šunys, pamiršę įgimtą medžiotojo instinktą, taip pat bando susidraugauti su atėjūnėmis.

Savivaldybė praneša, kad šiais metais kaip niekad daug pranešimų apie gyvenvietėse žmones persekiojančias lapes. Neįprastai besielgiančių šių žvėrių sutinkama Smiltynėje, Juodkrantėje, Preiloje. Nidoje, pernelyg draugiška lapė gyventojus ir poilsiautojus pasitinka prie kavinės „Senas žvejas“.

Pastebima, kad nerijos miškuose lapių mažėja, išskyrus teritorijas apie gyvenvietes. Tai reiškia, kad tokių nenatūraliai besielgiančių lapių masė didėja.

Anot V.Kolokšanskio, jų ateitis gana optimistiška: maisto atsargos neišsenkančios, ramybė garantuota, nes apie gyvenvietes medžioklė draudžiama. Be to, retas vietinis šuo bando prieš jas šiepti dantis. Vis dėlto, pažymi specialistas, yra ir kita  medalio pusė

„Buvęs laukinis žvėris praranda išgyvenimo gamtoje be žmogaus pagalbos įgūdžius. Tapti pilnateisiu žmogaus draugu galimybių nedaug - vieta užimta mūsų taip mylimų šuniukų ir kačiukų, o ir procesas labai ilgas. Gyvenant tokiose palankiose sąlygose, neturint natūralių priešų, plečiantis populiacijai gamta gali įjungti saugiklį pačia nemaloniausia forma. Nederėtų pamiršti, kad kad lapės yra ir žmogui pavojingų ligų nešiotojos - konfliktas neišvengiamas“, - mano jis.

Savivaldybės specialistai ragina gyventojus, lankytojus nemėtyti lapes priviliojančių žuvies dorojimo ir kitų maisto atliekų kur pakliuvo, jokiu būdu nešerti laukinių žvėrių.


Šiame straipsnyje: lapėNeringa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių