Neringoje – Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos atstovai

Šeštadienį Neringos bendruomenė mero Antano Vinkaus iniciatyva buvo pakviesta į susitikimą su Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos atstovais.

Neringoje lankėsi šios komisijos pirmininkas dr. Romas Pakalnis ir generalinė sekretorė Gintarė Tamašauskaitė.

Pagrindinis susitikimo tikslas – skatinti diskusiją ir bendradarbiavimą tarp Neringos bendruomenės ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos.

„Didžiuojamės, kad esame UNESCO sąraše, esame inkliuzas Baltijos pajūryje, vienas gražiausių kurortų. Manau, kad šis mūsų susitikimas – gera pradžia, vedanti į sėkmingą bendradarbiavimą“, – susitikimo metu kalbėjo A.Vinkus.

„Kuršių nerijoje akcijų turi visi Lietuvos gyventojai. Ir merui, ir savivaldybės tarybai priimant sprendimus reikia atsižvelgti ne tik į čia gyvenančiųjų interesus, bet ir tų, kurie čia atvažiuoja ar tiesiog myli Kuršių neriją. Turime jausti atsakomybę prieš visą pasaulį, kadangi pasaulis pripažino, kad šis objektas, jūsų gyvenama vieta yra svarbi kaip istoriškai susiformavęs kultūrinis kraštovaizdis“, – sveikindamas neringiškius kalbėjo dr. R.Pakalnis, teigęs, kad jo pažintis su Kuršių nerija prasidėjo nuo 1957 metų, kai čia pirmą kartą apsilankė.

Anot jo, UNESCO uždavinys nėra ką nors drausti, o patarti, jei yra neaiškumų, kaip geriau daryti.

Susitikimo metu ne kartą pabrėžtas bendradarbiavimo tarp savivaldybės, vietos bendruomenės, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos, gamtosaugininkų bei paveldosaugininkų būtinumas.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė G.Tamašauskaitė susitikimo metu susirinkusiesiems mėgino atsakyti į klausimą, kodėl mūsų paveldas yra pasaulio. Pristatė Lietuvos sąsajas su UNESCO, komisijos įgyvendinamas veiklas.

„UNESCO nėra tik kultūros paveldas, tai tik viena veiklos sričių. Turėtume atkreipti dėmesį į kultūrinio turizmo pasaulio paveldo vietovėse reikšmingumą. Tai yra galimybės, kuriomis kiekvienas galėtumėte pasinaudoti“, – akcentavo G.Tamašauskaitė.

Susitikimo metu taip pat diskutuota apie Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos veiklą. Atkreiptas dėmesys į kartais nepakankamą paveldosaugininkų komunikavimą su vietos bendruomene.

Kai kurie diskusijos dalyviai pastebėjo, kad Kuršių nerijoje veikla yra per daug reglamentuota, žmonės gąsdinami draudimais, ribojama jų kūrybinė laisvė.

Anot Neringos savivaldybės tarybos nario Arūno Eimučio, savivaldybės tarybos tikslas – saugoti ir tvarkyti Kuršių neriją, įrengiant pažintinius takus, kuriant naujus traukos objektus. Būtina didesnį dėmesį skirti žmonių srautams reguliuoti, kad būtų išvengtas stichiškas judėjimas po Kuršių neriją niokojant svarbiausias jos vertybes.

Meras A.Vinkus susitikimo pabaigoje ragino Lietuvos nacionalinę UNESCO komisiją daugiau dėmesio skirti ne tik gamtinių, kultūrinių vertybių saugojimui, bet ir čia gyvenantiems žmonėms – kartu su savivaldybe integruotai padėti vietos bendruomenei, be kurios būtų sunkiai įsivaizduojamas Kuršių nerijos vertybių išlikimas.


Šiame straipsnyje: NeringaUNESCO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kolonistas

Kolonistas portretas
Kodel pamirsta sausio 28d.svente?JUK seniau visi trimituodavo kaip narsioji Tarybine Armija 1945-01-28 isvadavo Memelanda,isvijo ir dirbtinai isnaikino vietinius gyventojus vokiecius,zydu?Kodel nebesvenciam,o ir veliavu nebematyt,kas darosi toje LT.Ikistoje foto."zmogeli su akinukais" vis prisimenu klykianti priesakus ir istikimybe dydzio vado -TSKP/LKP pirmojo sekretoriaus drg.AMB laidotuvese.Net baime stebint TV laida buvo suemusi,kad tik jam karsta sirdele nesprogtu,kad tik kartu su vadu neikristu i viena duobe..O dabar,ziu jau ir meras ir kolonizuotos Neringos reikalu zinovas.Idomu,ka dabar zmones mano apie drg.AMB era ir tokius visu galu zinovus? nuo medicinos iki administravimoir menulio klausimu? - Kodel Lietuva isdalinta,isvogta,praskolinta,uzstatyta,isvaikyta?Kodel tie drg.prikure tiek alkocholiku,narkomanu,bedarbiu,pabegeliu,sukciu ir melagiu,korupcionieriu patapusiu valdzios veikejais.Daugelis kuriu-Lietuva jau sutapatina su savimi,savo asmenybe...ir ryt gal pasakys-"as ir nuo Dievo jums duotas" ! Kiek gali testis vagystes,dalybos,melas ir Memelando krasto kulturos alinimas.gal tokie drg. pamirsta,kad Vokietija,deja savo zemiu praradimo nepripazista,kad jokiu zodeliu,ar rasteliu ju nera atsisakiusi ir padovanojusi iseiviu is "krasnoje koleso" klanui.Taigi siautejimas pagristas,gal tik, asmeninemis nuomonemis,turto troskimu-kaip ir garsiuju "BOTELIU" statyba,kur A.Sabonis jau ir savo vardo tuose sarasuose kratosi.Liudni prisiminimai liudnos okupacines datos 2012-02-28proga.Beje sia tema yra geras vieno Klaipedos universiteto doktoranto darbas...paskaitinekit...

Prūsas ilgas ūsas

Prūsas ilgas ūsas portretas
Kaži ar ta komisija žino, kad bendrauja su kumunistiniu išgama, kurs prie dydžiojo vado grabo būdamas katarse klykė : Mokytojau, mokytojau... Vėliau patyrė palaimą ir pridirbo į triusikus, nes man pasirodė, kad nuvėjo krypuodamas.

Kolonistui

Kolonistui portretas
Beja, ar zinote, kad LKP pirmasis sekretorius irstva ant Urbo kalno turejo kaiminysteje su jacka ? Netoli ir Kazytes (Satrijos) kinis.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių