Neringa kviečia į „Stintapūkio šventę“

„Sužinoki kaip smagu, bumbint stintas po ledu” – tokiu šūkiu jau antrus metus Neringa kviečia į “Stintapūkio šventę". Šiais metais ji vyks paskutinįjį žiemos savaitgalį, vasario 23–ąją.

Kad pavasario laukimas neprailgtų, šią dieną gražiausiame Baltijos pajūrio kurorte ne tik netrūks pramogų, bet ir stintos geranoriškai įsipainios į žvejų tinklus.

“Paskutinįjį žiemos savaitgalį kviečiame praleisti būtent Neringoje, nes niekur kitur tokios įvairios, spalvingos, mintis išlaisvinančios ir kūną stiprinančios programos nerasite“, - žada organizatoriai.

Pirmasis „Stintapūkio šventės“ renginys – poledinės žūklės varžybos Neringos savivaldybės mero taurei laimėti  „Preilos blizgė 2013“. Nesusigundę ankstyvą rytą traukti ant ledo, kiek vėliau bus kviečiami prisijungti prie kurorto žvejų, kurie į tinklus žuvis vilios kelis šimtus metų menančiu žvejybos būdu – bumbinimu.

Poledinės baidomosios žvejybos metu žuvys į tinklus baidomos ritmiškais bumbinimo garsais, kurie išgaunami kaukšint į vandenyje skendinčios lentos galą. Bumbinimo ritmas neretai būdavo palydimas žodžiais ar net dainavimu: „stinta pūki, stinta pūki“. Dėl tokio šios žvejybos unikalumo, ji buvo vadinama „muzikavimu“, o patys žvejai „muzikantais“. Norintys ant ledo „muzikuoti“ kartu su Neringos žvejais, į žvejybos vietą bus vežami ledrogėmis.

Visai šeimai skirtos linksmybės įsisiūbuos vasario  23–osios popietę ir tęsis iki vakaro. Šventinės programos metu žinias apie pamario kraštą pagilinti kvies meniniai bei edukaciniai užsiėmimai.

Mėgstantys aktyviai leisti laisvalaikį bus kviečiami ilgėliau užsibūti pamaryje įsikūrusiame Žiemos linksmybių parke, kur vyks įvairios rungtys - ėjimo penkiese, veltinio metimo, rąsto pjovimo, virvės traukimo ir kt. Šeimos bus kviečiamos susirungti rogučių, žmonos nešimo molu, bobos sukimo lenktynėse. Pasigrožėti Kuršių nerijos miškais kvies kurorto šiaurietiško ėjimo entuziastai.

Neringos meno kolektyvų dainos skambės „Žuvininkų kiemelyje”. Kultūrinis Kuršių nerijos paveldas bus pristatytas filmų popietės Žvejo etnografinėje sodyboje metu. Visos šios pramogos vyks vienoje gražiausių Nidos gyvenvietėje – Naglių gatvėje.

Išskirtinis renginys lauks ištvermingiausių šventės dalyvių – paskutiniojo „Stintapūkio“ šventei skirto renginio metu Lietuvos liaudies kultūros centras pristatys atkurtą I-XIV a. Žemaičių genties archeologinį kostiumą bei istorinį Lietuvos kostiumą.

Tūkstančius žvejų šiomis dienomis į Neringą priviliojančių žuvų šventinį savaitgalį bus galima ne tik patiems pasigauti, bet ir įsigyti - šviežių, keptų, rūkytų. Sotūs ir laimingi  bus užsukę visi, nusprendę paklaidžioti per visą šventinį savaitgalį nusidriekusiu ,,Stintapūkio keliu”.

Neišklysti iš šio kelio padės specialus šventinis meniu, kurį, kaip ir visą „Stintapūkio šventės“ programą rasti galima Nidos kultūros ir turimo informacijos centro „Agila“ bei Neringos savivaldybės internetinėse svetainėse.

Šventinį savaitgalį, vasario 22–24 dienomis, taip pat vyks atviras Baltijos šalių Ice-Blokart ledrogių čempionatas. Įspūdingą skriejančių ledrogių reginį bus galima stebėti nuo Kuršių marių kranto Nidoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių