Nenaudojamas turtas Vilniui kainuoja šimtus tūkstančių

Vilniaus miesto meras Vilius Navickas žurnalistams surengė ekskursiją: parodė tris tuščius pastatus, kuriuos savivaldybė ketina parduoti.

Kelias dešimtis naudojamų patalpų bei įmonių, kurias taip pat ketinama privatizuoti, meras pažadėjo parodyti kitą kartą.

Ne biblioteka, o vaiduoklis

Vilniaus miesto valdžia antradienį surengė išvažiuojamąjį posėdį po parduoti planuojamus pastatus. Tačiau iš beveik 100 svarstomų objektų aplankyti žiniasklaidos atstovams pasiūlyta vos tris: griūvančią Žirmūnų biblioteką, dvejus metus neveikiančią Užupio biblioteką ir prieš du mėnesius atlaisvintas krepšinio mokyklos administracijos patalpas.

Pats tragiškiausias - buvusios bibliotekos Žirmūnuose pastatas. Prie daugiabučių namų prisišliejęs vieno aušto, beveik 700 kv. metrų, pastatas virtęs vaiduokliu. Namas avarinės būklės, jo sienas bei stogą merkia lietus ir drėgmė. Vidaus sienos padengtos storu pelėsio sluoksniu, kurio slogus tvaikas patalpose juntamas net žiemą. Sovietmečiu sudėtų grindų lentelės iššokinėjusios, išdaužytos stiklinės bibliotekos durys užkaltos fanieros plokštėmis.

„Kažkas baisaus. Negalėjome darbuotojų laikyti tokiose kenksmingose sąlygose, juos perkėlėme į kitas bibliotekas. Šitai bibliotekai remontuoti reikia apie 3 mln. litų, bet tiek pinigų nei mes neturime, nei savivaldybė. Tačiau skaitytojai nenuketėjo, aplinkui yra net kelios bibliotekos, kurios suremontuotos, kompiuterizuotos“, - tikino Vilniaus centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė.

„Nenaudojamas turtas miestui kainuoja šimtus tūkstančių litų. Nešildomos patalpos genda, jas reikia remontuoti, tvarkyti.  Be to, tokie juoduliai traukia asocialius asmenis. Kai tik parduosime – kažkas susitvarkys, dirbs, miestui mokės nekilnojamojo turto mokestį“, - viltis puoselėjo V.Navickas.

Užupis bibliotekos neturės
 
Daug diskusijų visuomenėje virė dėl Užupio bibliotekos, kuri prieš dvejus metus buvo uždaryta. Užupio bendruomenė prašė tuometinio Vilniaus mero Juozo Imbraso neatimti iš jų bibliotekos, nors ši veikė avariniame pastate. Mat 230 kv. metrų ploto patalpos šildomos dujomis, o įranga pasenusi. Patalpoms verkiant reikia remonto. Gražienės skaičiavimais, norint Užupyje vėl atidaryti biblioteką, reikia apie 1-1,5 mln. litų.

„Užupio bendruomenė kadaise kovojo už biblioteką, bet didžioji dalis joje nė nesilankė, net nežinojo, kur tos patalpos yra. O kai mes kvietėme gyventojus jas apžiūrėti – niekas neatėjo.  Mano nuomone, bendruomenė norėjo tik įkelti koją į tą biblioteką ir tokiu būdu joje įsitvirtinti. O savivaldybė už juos būtų suremontavusi pastatą ir mokėjusi visus mokesčius“, - įtarimais dalijosi R.Gražienė.

Tuomet J.Imbrasas bendruomenei pažadėjo skirti lėšų bibliotekos remontui, tačiau biudžeto projekte pinigai nebuvo numatyti. Patalpos šiandien stovi tuščios ir nešildomos. Mero V.Navicko nuomone, šį statinį kuo skubiau reikia privatizuoti, o gautas lėšas skirti savivaldybės prioritetiniams tikslams: 760 mln. litų skylei užkišti, vaikų darželių bei mokyklų renovacijai, miesto tiekiamoms paslaugoms gerinti.

Patalpų nuomoti  neapsimoka

Trečios patalpos, kuriose prieš du mėnesius buvo įsikūrusi krepšinio mokyklos administracija, šiandien stovi laisvos. Virš 100 kv. metrų nenaudojamas plotas žiemą vis tiek šildomas. Mat pastatas, kurio dalis priklauso savivaldybei, prijungtas prie centrinės šildymo sistemos. Kiekvieną mėnesį savivaldybė privalo skirti apie 1 tūkst. litų nenaudojamų patalpų išlaikymui.

Kadangi pastatas nėra avarinės būklės, mero teirautasi, kodėl jos įrašytos į privatizacijos sąrašą, o ne nuomojamos. Mat pakaktų patalpas tik suremontuoti. Tačiau mero tikinimu, norinčių nuomotis patalpas nėra. Be to, sunkmečiu nuoma atpigusi, todėl keliais tūkstančiais litų per mėnesį savivaldybės skolos nepadengsi. 

„Už standartinio darželio, talpinančio 300 vaikų, nuomą mes per metus galėtume mokėti 800-900 tūkst. litų. Tai kas geriau: laikyti tuščias patalpas ar jas parduoti ir metus mokėti už darželio nuomą?“, - klausė V.Navickas.

Parduos ir miesto bendroves

Žiniasklaidai parodyti trys statiniai tėra menka dalis viso praduoti planuojamų objektų sąrašo. Iš viso miesto taryba svarstys 88-90 patalpų pardavimo galimybes. „Vilniaus diena“ rašė, kad tarpe jų buvo atsidūrę ir veikiantys vaikų namai Lakštingalų gatvėje, tačiau šis objektas iš sąrašo jau išbrauktas. Tačiau greta parduoti planuojamų patalpų vis dar įrašytas Markučių dienos centras, kurį lanko vaikai ir jaunuoliai su proto negalia.

Mero patarėjas privatizacijos klausimais Kęstutis Binkauskas užsiminė, kad šios patalpos greičiausiai iš sąrašo taip pat bus braukiamos. Jeigu ne – reiškia dienos centras bus perkeliamas į geresnes patalpas, tačiau jokiu būdu ne į gatvę.

Be to, sąrašo pradžioje puikuojasi ir keturios savivaldybei priklausančios bendrovės: „Avarija“, „Nasza gazeta“, „Pylimo pirtys“ ir „Grinda“. Nepaisant opozicijos tikinimų, kad šios negali būti parduodamos, meras mano, kad tik privačiose rankose jos bus tvarkomos geriau.

„Visi šaukia, kaip blogai privatizacija.  Kam tai naudinga? Kažkas „ant to ganosi“! Yra įmonės, kurios dirba neefektyviai, negerai, jos negali paslaugomis konkuruoti su privačiomis bendrovėmis, tačiau šaukia, kad jų parduoti negalima. Joms skiriamos dotacijos iš miesto biudžeto, tačiau jas konkursuose nurungia privačios bendrovės. Tai kur tos dotacijos? Jos dingta per viešuosius pirkimus. Tačiau kai įmonė valdoma kartu su privačiu kapitalu, jos sąnaudos mažesnės, ir darbuotojų mažiau, ir veikla efektyvesnė“, - motyvus vardijo V.Navickas.

Vilniaus miesto taryba visą privatizuoti planuojamų patalpų sąrašą greičiausiai tvirtins sausį. Pagal dabar galiojančią tvarką jam dar turėtų pritarti ir Vyriausybė, tačiau pastarosios vadovas Andrius Kubilius, pirmadienį viešėjęs Vilniaus miesto savivaldybėje, žadėjo supaprastinti privatizavimo tvarką. Esą artimiausiu metu bus koreguojami teisės aktai, kad pačios savivaldybės galėtų spręsti, kokį miesto turtą joms verta parduoti, kokio – ne.

Meras V.Navickas tikisi, kad sąraše minimų objektų aukcioną Vilniaus savivaldybė greičiausiai skelbs vasario pabaigoje – kovą. Kiek lėšų tikisi gauti pardavę patalpas valdžia tikina dar nežinanti. Kainą parodys aukcionas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių