Nemokamo maisto eilėje - daugiau kauniečių

Kas mėnesį Kaune daugėja žmonių, kurie prašo nemokamo iš specialios ES programos skiriamo maisto. „Caritas" kas antrą mėnesį nemokamai maistą dalina nuo 2006 metų. Miesto seniūnijų socialiniai darbuotojai pastebi, kad kas mėnesį norinčiųjų gauti nemokamo maisto eilė pasipildo 10-15 žmonių.

Kaip portalui sakė Žaliakalnio seniūnijos vyr. specialistė Audronė Čekanavičienė, vien šioje seniūnijoje kas mėnesį į eilę maistui gauti užsirašo po 15 naujų žmonių. „Vadinasi, ekonominė situacija prastėja", - tikina specialistė.

Iki rugsėjo 2 dienos Žaliakalnio seniūnijoje nemokamo ES lėšomis nupirkto maisto laukė 592 žmonės.

Pasak A.Čekanavičienės, maždaug pusė laukiančiųjų - asocialūs žmonės, kita dalis – sunkiau besiverčiančios daugiavaikės šeimos, mamos, vienos auginančios vaikus, neįgalūs žmonės.

„Paskutinį kartą dalinom liepos mėnesį. Kaip rodo praktika, vasaromis žmonės sunkiai pasiima tą maistą, kartais ieškome žmonių patys. Ne kiekvienas turi telefoną, per kaimynus ieškom", - pasakojo A.Čekanavičienė.

Žemės ūkio, Socialinės apsaugos ir darbo, Vidaus reikalų ministerijos, Valstybinė maisto produktų ir veterinarijos tarnyba kartu su savivaldybių ir labdaros organizacijomis 2006-2007 metais sėkmingai įgyvendino ES programą ir suteikė sunkiai gyvenantiems Lietuvos gyventojams paramą už 8,6 mln. litų, 2007 m. - 11,3 litų.

Paramą (maisto paketus) gali gauti šeimos (vieniši asmenys), kurių mėnesio pajamos mažesnės už 475 litus. Jeigu žmogus neįgalus arba vienas augina nepilnamečius vaikus, tai jo mėnesio pajamos turėtų būti mažesnės nei 700 litų. Atvykus į seniūnijas reikia turėti visų suaugusių šeimos narių pažymas apie paskutiniųjų trijų mėnesių pajamas.

Rugsėjo mėnesį nemokamo maisto iš viso laukia 35 tūkst. 616 žmonės iš Jonavos, Jurbarko, Ukmergės, Kauno rajono ir miesto, Raseinių ir Kėdainių.

Kauno mieste rugpjūtį prašymus gauti nemokamo maisto seniūnijoms pateikė 6 tūkst. 211 žmonių.

Pasak Kauno arkivyskupijos „Caritas" programos koordinatorės Onutės Virbašiūtės, kasmet prašančiųjų nemokamo maisto skaičius svyruoja, tačiau paskutiniu metu jis po truputį didėja.

„Matyt, žmonės išties sunkiau gyvena, nes nemokamo maisto ateina pasiimti ne tik vargšai, bet ir padorios šeimos, kurios sunkiai išlaiko vaikus arba motina viena augina savo atžalas", - sakė O.Virbašiūtė.

Rugsėjį kiekvienas iš prašančiųjų gaus daugiau kaip 6 kilogramų sveriantį paketą, kuriame 1 kg miltų, makaronai, 1 kg perlinių kruopų, 3 grūdų kruopų košė, sausi pusryčiai, ryžiai, 1 kg cukraus.

Kauno miesto seniūnijose nemokamas maistas bus pradėtas dalinti rugsėjo viduryje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių