Nelegalūs statybininkai spruko per tvorą

Mobilios Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) grupės trečiadienį per patikrinimus keturiuose statomuose kvartaluose Vilniuje išaiškino dešimt, kaip įtariama, nelegaliai dirbusių statybininkų, dar septyni pamatę pareigūnus pabėgo.

VDI pranešė, kad mobilios darbo grupės aplankė statomus gyvenamųjų namų kvartalus Gurių ir Italų gatvėse, netoli Rasų kapinių, Vilniaus miesto pakraštyje.

12 inspektorių per beveik valandą patikrino keturis kvartalus, kuriuose dirbo apie 40 žmonių. Dešimt iš jų darbo inspektoriai įtaria dirbus nelegaliai, dar septyni pamatę inspektorius ir juos lydinčius policininkus pabėgo peršokę tvorą.

Pasak inspekcijos, VDI mobiliosios nelegalaus darbo tikrinimo grupės, steigiamos penkiuose didžiuosiuose šalies miestuose, vykdys operatyvinę kontrolę ir prevenciją ne tik savo apskrityse, bet ir gretimuose regionuose.

Laikinojo Valstybinės darbo inspekcijos vadovo Viliaus Mačiulaičio teigimu, šios grupės formuojamos iš šiam darbui gerai pasirengusių pareigūnų, kurie pagal galimybes aprūpinami reikiama pažeidimų fiksavimo technika.

"Tokios mobilios darbo grupės veiks sutelktai ir kryptingai, o tokie reidai, koks buvo surengtas šiandien, bus dažnesni. Jų metu darbo inspektoriai tikrins rizikingiausius nelegalaus darbo pasireiškimo požiūriu sektorius bei specifines sritis.

Kitaip tariant, nuo šiol visi objektai, kurie kels bent menkiausių abejonių ir bus įtariamas nelegalus darbas, gali tikėtis, kad anksčiau ar vėliau sulauks darbo inspektorių grupių su policija", - pabrėžė V.Mačiulaitis.

VDI vadovo teigimu, tie, kurie nėra oficialiai įforminę darbo santykių, nukenčia patys, kadangi nėra apdrausti nei socialiniu draudimu, nei privalomuoju sveikatos draudimu, o tai reiškia, kad susirgę negalės gauti išmokų, naudotis gydymo įstaigų paslaugomis nemokamai, jiems neskaičiuojamas stažas pensijai.

Be to, neretai tokiais atvejais žmonės paprasčiausiai apgaunami - nesumokamas pažadėtas darbo užmokestis.

Per pirmąjį šių metų pusmetį VDI inspektoriai nelegalaus darbo prevencijos bei kontrolės klausimais atliko per 2 tūkst. tikrinimų, per kuriuos nustatyta daugiau kaip 1 tūkst. neteisėtai dirbusių asmenų. Daugiausiai nelegalaus darbo atvejų nustatoma statybos, prekybos, miškininkystės sektoriuose.

VDI duomenimis, per šių metų pirmąjį pusmetį teismai dėl nelegalus darbo darbdaviams skyrė beveik 425 tūkst. litų baudų. Tai yra beveik 2,4 karto daugiau nei pernai tuo pačiu metu.


Šiame straipsnyje: darbo inspekcijastatybininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių