Nelegalias cigaretes muitininkai aptiko rentgeno sistema

Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai Medininkų kelio poste sulaikė krovininį vilkiką, kuriuo į Lietuvą mėginta įvežti didelį kiekį kontrabandinių cigarečių. Nelegaliai gabenami rūkalai buvo paslėpti specialiai įrengtoje slėptuvėje.

Antradienį po vidurnakčio muitininkai nusprendė patikrinti krovininį vilkiką „Volvo“, kurį vairavo Rusijos pilietis A. N. Iš Baltarusijos vilkikas įvažiavo tuštiems krovininiams automobiliams skirta juosta, o vairuotojas bei su juo kabinoje vykęs keleivis pareigūnus patikino, kad automobilyje neleistinų prekių nėra. Tačiau „tuščias“ krovininis automobilis pareigūnams sukėlė įtarimų, todėl buvo priimtas sprendimas atlikti detalų jo tikrinimą.

Peršvietę vilkiką mobiliąja rentgeno kontrolės sistema, pareigūnai kontrabandines cigaretes aptiko ne „tradiciniame“ dvigubame dugne ar lubose, o tarp vilkiko ir puspriekabės dugno specialiai sumontuotose ir itin kruopščiai užmaskuotose slėptuvėse. Susukti į juodo polietileno maišus ir pritvirtinti po puspriekabės dugnu bei kuro baku pagamintose ertmėse cigarečių pakeliai atrodė tarsi gamyklinės puspriekabės dugną ir kuro baką jungiančios jungtys.

Išardę slėptuves, pareigūnai jose aptiko daugiau kaip 5 tūkst. 400 pakelių cigarečių „Bond“ su rusiškomis banderolėmis. Rūkalų vertė su mokėtinais mokesčiais – per 42 tūkst. litų.

Muitinės kriminalinės tarnybos Vilniaus skyriuje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 199 str. 1 d. (Kontrabanda), 22 str. 1 d. (Pasikėsinimas padaryti nusikalstamą veiką) ir 199-2 str.1 d. (Neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis).

Kaltininkams gresia bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Pareigūnai pastebi, kad gerokai padaugėjo atvejų, kai kontrabandinės cigaretės krovinių vilkikų puspriekabėse vežamos specialiai tam įrengtose slėptuvėse.

Jeigu anksčiau kontrabandininkai cigaretes dažniausiai slėpdavo po „priedangos kroviniu“ – apkraudami legaliai gabenamomis prekėmis, tai dabar iš 19 šiemet Muitinės kriminalinės tarnybos Vilniaus skyriuje pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl tabako gaminių kontrabandos, 12 atvejų rūkalai buvo slėpti specialiai įrengtose slaptavietėse. Tai liudija apie kontrabandos organizatorių pastangas išvengti muitinės kontrolės.


Šiame straipsnyje: cigarečių kontrabanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių