Neįgalių vaikų mokyklų sujungimas - neišvengiamas

„Gubojos“ mokyklos bendruomenei nepavyko įtikinti miesto mero nejungti dviejų Klaipėdos specialaus ugdymo įstaigų. Tačiau savivaldybė pažadėjo skirti daugiau lėšų šiam procesui.

Ketvirtadienį pas miesto merą Vytautą Grubliauską lankėsi dviejų Klaipėdos specialaus ugdymo mokyklų pedagogai bei mokinių tėvai. Mat šių metų pradžioje, atsižvelgdama į mažėjantį mokinių kiekį, savivaldybė priėmė sprendimą sujungti dvi Klaipėdos specialaus ugdymo mokyklas.

Pagal numatytą projektą, Smiltelės gatvėje įsikūrusios „Gubojos“ mokymo įstaigos mokinai jau nuo kitų mokslo metų turėtų persikraustyti į Panevėžio gatvėje įsikūrusios „Medeinės“ mokyklos patalpas. Tačiau su tokiu sprendimu nesutinka „Gubojos“ mokyklos bendruomenė.

Didesni jungiami prie mažesnių?

Savivaldybės sprendimu nepatenkinti „Gubojos“ mokymo įstaigos pedagogai ir moksleivių tėvai teigė, jog „Medeinės“ mokykla yra pritaikyta labiau judesio ir padėties negalia turintiems vaikams, o ne judriems sutrikusio intelekto moksleiviams.

Taip pat „Gubojos“ atstovams sunku suprasti, kodėl bus naikinama pietinėje miesto dalyje esanti mokymo įstaiga. Mat net 70 procentų abiejų mokyklų moksleivių gyvena būtent šiame rajone. O net 20 „Gubojos“ mokyklą lankančių vaikų tėvai savo atžalas į mokymo įstaigą veža patys.

Bendruomenei taip pat kilo klausimų dėl kitos mokyklos finansinių įsiskolinimų.

"Mūsų bendruomenė nesupranta, kodėl prie turinčios didesnes skolas mokyklos reikia jungti geriau besilaikančią. Ar mes tik netapsime gelbėjimo ratu kitai mokyklai?“ - stebėjosi „Gubojos“ mokyklos atstovai.

Pasak jų, šiuo metu „Medeinės“ mokyklos įsiskolinimai siekia 285 tūkst. litų, o jų mokymo įstaiga skolinga tik 26 tūkst. litų.

Didesnį žmonių kiekį priims

„Medeinės“ mokyklos vadovai susitikimo metu teigė, jog didesnį žmonių kiekį mokykla priimti išgalės. Pasak mokyklos direktorės Elenos Knyzaitės, svarbiausias darbo su negalią turinčiais vaikais aspektas yra ne patalpos, bet pedagogai. O jų kiekis, net sujungus abi mokyklas, sumažėti neturėtų.

E. Knyzaitė taip pat teigė, jog mokyklos planuose yra numatyti ir pastato rekonstrukcijos darbai, po kurių naujiesiems įstaigos moksleiviais bus lengviau adaptuotis naujoje aplinkoje.

Tiesa, „Medeinės“ mokyklos atstovai pripažino, jog jie taip pat nebūtų patenkinti situacija, jei jų mokyklos darbuotojams bei mokiniams reikėtų šiuo metu persikelti į kitas patalpas.

Situacija  - apskrities „palikimas“

Miesto meras V. Grubliauskas susitikimo dalyvius ragino į šią situaciją pažvelgti be emocijų. Miesto vadovo teigimu, jei galimybės leistų, šiuo metu Klaipėdoje specialaus ugdymo įstaigų būtų tikrai daugiau nei dvi. Tačiau šių dienų realijos yra kitokios, todėl reikia priimti nemalonius sprendimus.

Tokiai nuomonei pritarė ir Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė. Pasak specialistės, sprendimas sujungti mokyklas buvo priimtas išnagrinėjus visus įmanomus šios problemos sprendimo variantus.

„Perkėlus „Medeinės“ mokyklos mokinius į naujas patalpas, jų adaptacija būtų sudėtingesnė. Supraskite, kad šie sprendimai nėra priimami dėl malonumo. Tokią situaciją mes paveldėjome iš apskrities, kuri vengė priimti šį sprendimą. Dabar šie procesai yra neatidėliotini", - patikino L. Prižgintienė.

„Gubojo“ mokykloje šiuo metu mokosi - 87, o „Medeinės“ - 81 moksleivis. Mokyklų sujungimui Savivaldybė buvo numačiusi skirti 75 tūkst. litų. Tačiau tiek meras, tiek mokyklų atstovai sutiko, jog ši suma yra per maža. Todėl ketinama ieškoti papildomų lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių