Ne visus vilioja nemokami pietūs

Nemokamų pietų savo vaikams nori ne visi ikimokyklinukų ir pradinukų tėvai.

Praėjusiais mokslo metais Kauno rajono bendrojo lavinimo mokyklose ir darželiuose mokėsi 3919 mokinių, o 730 jų buvo skirti nemokami pietūs.

„Manome, kad nuo rugsėjo 1-osios rajono mokyklose nemokamai kasdien bus maitinami daugiau kaip 3 tūkst. vaikų.  Nustatyta, kad vidutiniškai 41 proc. mokinių perka karštus patiekalus, apie 37 proc. - greitus užkandžius ir bufeto produktus - bandeles, dešrainius, sausainius, salotas, o apie 8 proc. mokinių valgykloje nesilanko. Planuojame, kad valgyklose karštą maistą reikės ruošti apie 1763 mokiniams daugiau nei šiuo metu", - sakė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė.

Valgyklos nepritaikytos mokinių pagausėjimui

Savivaldybė atliko analizę rajono bendrojo lavinimo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Buvo įvertinta, kiek konkrečioje įstaigoje padidėja maitinamų vaikų skaičius, kokias pagrindines kliūtis sklandžiai organizuoti mokinių maitinimą mato mokyklų vadovai.

Pasak I.Marcinkevičienės, daugiausia problemų dėl padidėjusio maitinamų vaikų skaičiaus kyla Raudondvario A.A.Kriauzų mokykloje-darželyje. Prognozuojama, kad ten rugsėjo 1-ąją susirinks 240 vaikų. Nemokamą maitinimą praėjusiais mokslo metais čia gavo 35, o apie 60 vaikų maistą pirkdavo.

Sudėtinga situacija ir Šlienavos pagrindinėje mokykloje. Anksčiau 24 kvadratinių metrų patalpoje valgydavo 29 vaikai, dabar nemokamai maitinti planuojama 117. Trūksta vietos mokiniams susėsti, indų ir gamybos inventoriaus. Valgymui nepritaikyta ir Batniavos pagrindinės mokyklos patalpa, nėra patalpų ruošti maistą, jis atvežamais termosais. Tokia pat sudėtinga situacija ir Ringaudų pradinėje mokykloje.

Nemažai problemų iškyla Babtų ir Garliavos  mokyklose-darželiuose, Vilkijos ir Akademijos gimnazijose, Kačerginės pagrindinėje mokykloje-bendrabutyje.

Numatomos lėšos inventoriui atnaujinti

Siekiant užtikrinti kokybišką moksleivių nemokamą maitinimą, numatytos lėšos valgyklų inventoriui atnaujinti. Nemaža dalis mokyklų jau įsigijo baldų, sutvarkė valgyklas.

„Aiškėja ir kita įdomi tendencija. Gavome nemažai pranešimų, kad į mokyklas, ypač esančias priemiestinėse gyvenvietėse, kreipiasi tėvai ir nori išsiaiškinti, ar jų atžalos galės atsisakyti nemokamo maitinimo", - sakė I.Marcinkevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių