Naujųjų metų naktis Vilniuje bus nepamirštama (Programa)

Naujųjų metų nakties sostinės gyventojai ir miesto svečiai ilgai nepamirš. Taip žada miesto valdžia, pristatydama gruodžio 31-osios vakaro Vilniaus centrinėje dalyje vyksiančią muzikinę, šokio, garso ir šviesos fiestą, mokesčių mokėtojams kainuosiančią 3,5 mln. litų.

Numatoma Naujųjų metų naktinės šventinės programos pradžia – 23 valandą, kai žiūrovus pakvies 45 minučių trukmės miuziklas „@Hoffmann_Spragtukas“. Jis bus rodomas ant Vilniaus koncertų ir sporto rūmų sienos - rūmų fasadas virs daugiaaukšte įstiklinta scena, leisiančia ir žiemą demonstruoti spektaklį atviroje erdvėje. Žiūrovai galės būriuotis ne tik šalia Sporto rūmų – miuziklas bus tiesiogiai rodomas Katedros aikštėje sumontuotuose didžiuliuose ekranuose.
Stebės 50 tūkst. žmonių

Apie vidurnaktį, pasibaigus miuziklui „@Hoffmann_Spragtukas“, prasidės žymiausio pasaulyje šviesos efektų kūrėjo Gerto Hofo specialiai dviem Lietuvos istorinėms datoms pažymėti sukurtas garso ir šviesos spektaklis. Gyvas realių paveikslų ir siurrealistinių vaizdų junginys simboliškai atskleis 1000 metų Lietuvos raidą, o stulbinantys vaizdiniai įprasmins gyvąją Vilniaus kultūrą.

Būtent šis projektas turėtų tapti Naujųjų metų sutikimo kulminacija. G.Hofo spektakliui bus panaudota galingiausia pasaulyje šviesos įranga, aprėpianti 60 gigantiškų didelės raiškos skirtingų spalvų prožektorių ir 10 galingiausių pasaulyje lazerinių patrankų.

Pasak autoriaus, vienoje iš grandiozinio reginio dalių Katedra bus apšviesta 400 metrų skersmens ir apie 50 km aukščio šviesos pliūpsniu, kuris turėtų būti matomas ne tik iš atokiau nuo Vilniaus nutolusių kampelių, bet ir iš kosmoso.

8 dalių, maždaug 20 min. trukmės G.Hofo šviesos ir garso spektaklį vainikuos sinchronizuotai iššausiantys aukštuminiai (apie 300 m – red. past.) Lietuvos tautinių spalvų fejerverkai.

Planuojama, kad naujametinės nakties renginiai į Vilnių pritrauks apie 50 tūkst. žiūrovų iš Lietuvos ir užsienio. Taip pat numatoma renginių tiesioginė transliacija per LTV, tad stebėti išskirtinę naujametę naktį Vilniuje galės visi Lietuvos gyventojai.

Už 20 minučių žymaus menininko Gerto Hofo šviesos ir ugnies spektaklį įstaiga „Vilniaus – Europos kultūros sostinė“ (VEKS) žada sumokės 2 mln. litų. Visas Lietuvos vardo tūkstantmečio ir VEKS programos atidarymo šventės biudžetas sieks 3,5 mln. litų.

Baleto „Spragtukas“ interpretacija

Originali rašytojo E.T.A. Hoffmanno pasakos ir P. Čaikovskio baleto „Spragtukas“ interpretacija klasikinę muziką, pasaką, mistiką sujungia su šiuolaikine žanrų samplaika, subtilia eklektika, būdinga XXI a. menui. Viso miuziklo metu dominuoja meninė diskusija tarp praeities, tradicijų ir šiuolaikiškų išraiškos priemonių.

Muziką spektakliui sukūrė trys šiuolaikiniai Lietuvos kompozitoriai: Linas Rimša, Marius Matulevičius ir Marius Adomaitis. Kompozicijos – novatoriškos, susijusios su nūdienos skoniu, klasikinis baletas tampa šiuolaikišku miuziklu. Naujų spalvų į klasikinę gamą įlies ir roko bei džiazo muzikantai Valerijus Ramoška, Danielius Praspaliauskis, Skirmantas Sasnauskas, Aurelijus Globys.

Didelis dėmesys spektaklyje skiriamas šokio menui. Klasikinei baleto mokyklai atstovaujanti LNOBT baleto trupė su ryškiausiais Lietuvos šokėjais – Olga Konošenko, Aurimu Paulausku, kt. – persipins su šiuolaikinio šokio judesio išpažįstančiomis „hip-hop“, breiko grupėmis.

Vokaliniame plane taip pat nestigs kontraversiškų ekskursų iš nūdienos į klasiką. Projekte dalyvaus operos solistai Joana Gedminaitė, Mindaugas Jankauskas, Ignas Misiūra, jiems talkins geriausio Europos choro apdovanojimą pelnęs kamerinis choras „Brevis“. Alternatyviame spektaklio plane – grupės „G&G Sindikatas” lyderis Svaras ir jo komanda.

G.Hofo kūrinį sudarys aštuonios dalys:

1 dalis – Lietuvos tūkstantmetis. Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimą simbolizuos uvertiūra ir 1000 žmonių eitynės su įvairių laikotarpių atributais – kostiumais, vėliavomis ir emblemomis lydint atitinkamos epochos muzikai.

2 dalis – Gedimino strėlės šūvis. Vyraus lazerių ir pirotechnikos instaliacijos. Lazerinių technologijų pagalba ketinama atkartoti kunigaikščio Gedimino šūvį į geležinį vilką, o „strėlės rikošetą“ lydės pirotechnikos salvės.

3 dalis – Tautinės Lietuvos spalvos. Nacionalinių spalvų bengališkos ugnelės bus sumontuotas ant Varpinės bokšto stogo, Arkikatedros Bazilikos ir Gedimino paminklo.

4 dalis – Vilniaus saulė. Gigantiškos apimties šviesos instaliacija. Šviesos srautas bus matomas net už 60 kilometrų nuo renginio vietos. Vilniaus dangų nušvies 15 km skersmens, net iki 20 km aukščio „tūkstantmečio Lietuvos saulė“, simbolizuojanti saulėtą ateitį.

5 dalis – Europos paveikslas. Katedra ir Varpinės bokštas paskęs mėlynojo neono šviesoje, kuri išreikš vieningos Europos spalvas, neono grandinių junginys įprasmins kultūrų dialogą ir bendravimą. Šiam sprendimui įgyvendinti bus pasitelkta apie 5 km fluoroscentinių lempų. Šviesos instaliacija nuo statiško švytėjimo pereis į galingą judesį transformuodama Katedros aikštę į „Europos paveikslą“, kurį lydės pirotechnikos salvės, įprasminančios Europos vienybę.

6 dalis – Vilniaus katedra. Viena iš grandiozinio reginio dalių bus dedikuota išskirtinės architektūros Katedrai, kuri bus apšviesta 400 metrų skersmens ir apie 50 km aukščio šviesos pliūpsnio, matomo iš nutolusių nuo Vilniaus kampelių ar net iš kosmoso!

7 dalis – Vilnelės žiotys. Šioje dalyje lazeriu bus suformuotas kraštovaizdis danguje, kur lazerio spindulys brėš upės vingius. Šiam vaizdiniui bus naudojamos lazerių sistemos sumontuotos varpinėje, įskaitant ir 10 galingiausių pasaulyje lazerių patrankų, kurių spindulio ilgis – apie 40 kilometrų. Vilnelės upės vaizdinys virš Vilniaus - futuristinis iššūkis.

8 dalis – Bazilikos minoras. Tūkstantmetis. Kulminaciją simbolizuos dangaus skliaute sukryžiuoti raktai, demonstruojantys taikų Europos sambūvį, ryžtą ir kiekvieno bendruomenės nario atsakomybę. Iškilmingoje kulminacijoje elementai sueis į visumą, kurią vainikuos sinchronizuotai iššausiantys aukštuminiai (apie 300 m) fejerverkai.

Šviesos ir ugnies šou, kurį G. Hofas sukūrė Maltai. Panašus reginys Lietuvai kainuos 2 mln. litų:


Šiame straipsnyje: veks,naujieji metai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių