Naujųjų metų išvakarėse - šventinis baleto spektaklis „Kopelija“

Legendinis Leo Delibes baletas „Kopelija“ švenčių proga sugrįžta į Šokio teatrą. Gruodžio 30-31 dienomis 18 val. čia laukiami ir dideli, ir patys mažiausieji.

Trijų veiksmų romantinį baletą pastatė choreografas-statytojas Vytautas Brazdylis, scenovaizdį sukūrė estų dailininkas Eldaras Renteris. Šio dailininko linksmos dekoracijos ir spalvingi šokėjų kostiumai sutapo su choreografo sumanyta vizija – žaismingai pasakoti apie žmogaus bandymus sukurti robotus.

Pasak vertintojų V. Brazdylio „Kopelija“ – vienas iš ryškiausių choreografijos pavyzdžių, kuriame kūrybinga klasikinio baleto interpretacija persipina su vertingiausiais tradiciniais šios meno krypties bruožais.

Charleso Nuitterio librete, parašytame pagal Ernsto Theodoro Amadeuso Hoffmano pasaką, gausu alegorinių ir buitinių siužeto vingių, kuriuos V. Brazdylis tarsi ištiesino, supriešindamas tipišką romantiniam repertuarui realaus ir nerealaus pasaulio konfliktą, išryškindamas tikrų galimybių ir mūsų fantazijų nesutarimus.

Naujame M. K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus priestate įsikūręs Šokio teatras buvo atidarytas praėjusių metų pabaigoje. Europos Sąjungos struktūrinių fondų paremto projekto bendra vertė – 16 mln. Lt.

Architekto Rimo Valecko suprojektuoto mokomojo šokio teatro viduje įrengta visus šiuolaikinius standartus atitinkanti scena, savo dydžiu prilygstanti Nacionalinio operos ir baleto teatro scenai, šiuolaikiška garso, vaizdo, apšvietimo aparatūra, 400 sėdimų vietų žiūrovų salė, specializuota baleto artistams skirta grindų danga, nesudėtinga dekoracijų keitimo technika.

Istorija, kuri padeda mylėti

Viename viduramžių mieste azartiškas lėlių meistras Kopelijus sukonstruoja mechaninę lėlę Kopeliją. Ji nėra vienintelė keistuolio Kopelijaus sukurta lėlė, tačiau tik ši patraukė besiblaškančio po aikštę Franco žvilgsnį, kuris yra susižadėjęs su miela ir paprasta mergina Svanilda. Kol kiti linksminasi, Francas nepaliauja žvalgytis į Kopelijos siluetą. Tos sustingusios būtybės hipnotizuojančios akys neduoda vaikinui ramybės.

Kartu su bičiuliais įsigavęs į dirbtuvę, Kopelijaus pasiūlyto gėrimo apsvaigintas, jis regi atgyjančią savo svajonę ir jo įaudrinta vaizduotė tampa nekontroliuojama. Tačiau gėrimo poveikiui pasibaigus suvokia, kad vizija tebuvo meistriškai sukonstruota lėlė, kuri besisukdama lūžta pusiau. Su Franco draugais atskubėjusi Svanilda atleidžia sužadėtiniui, ir spektaklis baigiasi šventiškomis vestuvėmis, kuriose dalyvauja ir Kopelijus su sutaisyta lėle. Tai istorija, kuri padeda mylėti ne vizijų sukurtą pasaulį, o realius žmones, kurie yra greta.

Bilietus galima įsigyti visose BILIETAI.LT kasose. Šokio teatras – Kosciuškos g. 11, Vilnius.


Šiame straipsnyje: kopelijaNaujieji metai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių