Naujoje knygoje – intriguojančios muziejaus istorijos štrichai

Per patį speigą visuomenei pristatytas daug muziejininkų širdies šilumos pareikalavęs naujausias Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus leidinys – knyga „Istorijos štrichai“ apie intriguojančią, painią jo istoriją nuo 1921 iki 2011 metų.

Šis leidinys – trumpa muziejaus istorija, lengvai telpanti ir į studento, ir į dėstytojo krepšį. Anot menotyrininkės dr. Rasos Andriušytės – Žukienės, tai knyga – aristokratė, nors apsimeta esanti labai kukli. Ji iš analogiškų leidinių išsiskiria ir tuo, kad joje nemaža iškalbingų skaičių. Pavyzdžiui, inteligentiškam šios knygos skaitytojui daug pasakys tokie skaičiai: 1925 m. M.K.Čiurlionio 50-čiui skirtą jo darbų parodą per kelias dienas aplankė beveik pusantro tūkstančio žmonių. Atidus šios gausiai iliustruotos knygos skaitytojas sužinos, kaip atrodė laikinosios M.K.Čiurlionio galerijos salės, kaip ir kodėl randasi dovanos muziejui, kaip formuojamos kolekcijos, kas kaltas dėl šaltuko santykiuose su pastato kaimynais, kaip karo ir kitokio virsmo metais muziejininkams pavyko išsaugoti daugelį vertybių. Leidinyje atskleidžiama ir daugybė kitų temų bei paslapčių.

Visa tai knygoje išdėsto penki jos autoriai, kurių tekstai patrauklūs ne tik gyva kalba, bet ir juose pateiktais iki šiol nežinomais faktais, nematytų kūrinių nuotraukomis. Knyga gausiai iliustruota – net 363 iliustracijos, kurias, anot dr. R.Andriušytės – Žukienės, tinkamai išdėstęs konstruktyvaus mąstymo Dainius Kairaitis, viršeliui parinko dalykišką meninio kalbėjimo toną.

Gaila, kad po gausiomis nuotraukomis, kuriose apstu įvairių laikmečių garsių žmonių, neliko vietos jų pavardėms. Be to, kaip pažymėjo dr. Andriušytė – Žukienė, knygoje su žiburiu reikia ieškoti straipsnių autorių (Miglės Banytės, Indrės Adomavičiūtės – Grigonienės, Giedrės Jankevičiūtės, Dainos Kamarauskienės, kuri kartu yra ir knygos sudarytoja, Osvaldo Daugelio) pavardžių, tačiau tai nemenkina širdingų šio leidinio kūrėjų pastangų, apžvelgiant turtingą muziejaus istoriją.


Šiame straipsnyje: m.k.čiurlionio muziejusknyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių