Naujasis mero patarėjas į duobes žvelgs partiniu žvilgsniu

Praėjusią savaitę prieš visus tarybos narius meras Andrius Kupčinskas išsigynė, kad nesiruošia įdarbinti dar vieno patarėjo, o pirmadienį jo komandą papildė naujas pagalbininkas.

Valytojos sutaupė patarėjui

Antradienį savivaldybė išplatino pranešimą, kad mero komandą papildė patarėjas miesto plėtros ir ūkio klausimams. Nuo pirmadienio šių pareigų ėmėsi A.Kupčinsko bendrapartietis 41 metų Aurimas Jaunarijus Ramoška.

Jis patarinės A.Kupčinskui miesto ūkio reikalais: kuruos miesto tvarkymo, transportas ir eismo saugumo, infrastruktūros plėtros ir kitus klausimus.

Paklaustas, ar sunkmečiu reikėjo įdarbinti dar vieną patarėją, meras atkirto: „Jeigu priėmiau, reiškia buvo būtinybė“.

A.Kupčinskas nesijaučia pasielgęs netinkamai. Jo teigimu, taryba 2007 m. patvirtino keturis etatus mero patarėjams. „Limito neviršijau“, - atkirto miesto vadovas.

Kaip skelbia savivaldybė, A.J.Ramoška šešis metus dirbo „Spindulio“ spaustuvės ekonomistu, vėliau keletą metų - sporto žurnalistu. Prieš prisijungdamas prie mero komandos A.J.Ramoška devynerius metus dirbo bendrovės „Būsto valda“ direktoriaus pavaduotoju.

Miesto valdžia, ne kartą svarsčiusi, kaip sutaupyti, nuo kovo 1 d. atleido visas savivaldybės valytojas ir dalį vairuotojų. Darbo neteko ir kai kurių skyrių specialistai. Akivaizdu, kad administracijos pertvarka padėjo sutaupyti pinigų naujo mero patarėjo atlyginimui.

„Kauno diena“ jau rašė, kad mero patarėjams prie algos dosniai dalijami priedai prie atlyginimo. Oficialiai buvo teigiama, kad priedai mokami už sunkų darbą ir sugaištus viršvalandžius. A.Kupčinskas tikina, kad naujasis pagalbininkas priedo kol kas negaus, nes būtų nepadoru mokėti naujam darbuotojui.

Vėl išsisukinėjo meluodamas

Mero taktika papiktino tarybos narius, kurie per tarybos posėdį praėjusį ketvirtadienį viešai klausė A.Kupčinsko, ar šis neketina įdarbinti dar vieno patarėjo.

„Klausiau mero, ar pagrįstos kalbos apie naujo patarėjo įdarbinimą. A.Kupčinskas išsisuko nuo tiesaus atsakymo. Jis gali meluoti man ar kitam politikui, bet meluoti visam miestui, jo gyventojams jau yra nusikaltimas“, - rėžė liberalcentristas Kęstutis Mikėnas.

„Per posėdį pakartojau merui klausimą dėl naujo patarėjo. Visi, kurie dalyvavo, girdėjo kategorišką mero atsakymą: tikrai ne!“, - stebėjosi Darbo partijos frakcijos seniūnas Gintaras Jonas Furmanavičius.

Pats A.Kupčinskas teigė K.Mikėno klausimo neprisimenąs, o G.J.Furmanavičiui atsakęs taip, kaip buvo klausiama. „Jis klausė, ar nuo balandžio 1-osios bus įdarbintas naujas patarėjas, o aš atsakiau, kad ne“, - teisinosi meras.

G.J.Furmanavičius tokių mero pasiteisinimų komentuoti nepanoro. „Man tai jau per žemas lygis. Aš nenoriu apie tai net kalbėti. Mes visi atrodome kvaili, tik vieni konservatoriai - protingi“, - piktinosi Darbo partijos frakcijos seniūnas.

Išsiskyrė politiniai požiūriai

K.Mikėnas įžvelgė, kad priimdamas naują patarėją ūkio reikalams meras greičiausiai nepasitiki savo komanda - keturiais vicemerais, iš kurių vienas yra atsakingas būtent už miesto ūkį. Šią sritį kuruoja socialdemokratas Steponas Vaičikauskas.

Meras leido suprasti, kad konservatoriai ir socialdemokratai skirtingai mato duobes gatvėse, šiukšlinus šaligatvius, apgriuvus pastatus ir kitas ūkines miesto problemas. „S.Vaičikauskas iš dalies kuruoja. Partinės pozicijos ir prioritetai skiriasi“, - atskleidė A.Kupčinskas.

„Žinau, kad dirba naujas patarėjas, mačiau kaip atrodo. Su manimi meras nieko nederino, bet ir mano funkcijų nekeičia“, - tikino vicemeras socialdemokratas Steponas Vaičikauskas. Jis aiškino nesijaučiąs ignoruojamas, nes meras delegavo vietoj savęs atidaryti parodą „Namų pasaulis“, siunčia į merų ir vicemerų konferenciją.

Paklaustas, ar merui reikia tokios patarėjų komandos, S.Vaičikauskas nekritikavo A.Kupčinsko. „Aš meru nedirbęs, todėl nežinau, kokios patarėjų funkcijos. Kiekvieno mero reikalas, kiek jų prisiimti“, - išsisuko socialdemokratas.

S.Vaičikauskui vicemero postas atiteko po to, kai socialdemokratai nusprendė remti valdančiąją Sėkmės koaliciją. Iki tol Kauno meras turėjo tris vicemerus.

Šiaulių savivaldybė 2009 m. viena pirmųjų ėmėsi taupyti mažindama vicemerų ir administracijos direktoriaus pavaduotojų skaičių. Ne kartą klaustas, ar siekiant taupyti Kaune nederėtų mažinti vicemerų komandos, A.Kupčinskas teisindavosi, jog privalo laikytis koalicinės sutarties, kurioje mero pavaduotojams numatytos keturios kėdės.

Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė yra kitos nuomonės apie didėjančią mero komandą nei partijos kolega S.Vaičikauskas. „Kai visi spaudžiasi, kai atleidinėjami žmonės, mero komanda plečiasi. Gal būtų užtekę viduje perskirstyti funkcijas, bet jeigu tai nedaroma, gal kiti patarėjai dirba nekvalifikuotai?“ - svarstė O.Leiputė.

Tarybos narė mano, kad toks mero pasirinkimas yra akivaizdi pasiruošimo artėjantiems savivaldos rinkimams pradžia. „Nežinau, ar buvęs sporto žurnalistas bėgios nuo duobės prie duobės“, - šyptelėjo politikė.

Merui patarinėja:

Edita Gudišauskienė - socialiniais klausimais.

Valdemaras Taraškevičius - įstaigų valdymo, energetikos klausimais

Aurimas Jaunarijus Ramoška - miesto plėtros ir ūkio klausimais

Dainoras Lukas - viešiesiems ryšiams. 


Šiame straipsnyje: meras Kupčinskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių