Nauja Kauno mero idėja: aikštę pavadinti Dalai Lamos vardu

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas siūlo kuriai nors miesto aikštei ar gatvei suteikti Tibeto arba jo dvasinio vadovo Dalai Lamos vardą.

„Kol Vilnius svarsto dėl Tibeto vardo suteikimo vienam skverui, siūlysiu Kaune aikštę ar gatvę pavadinti Tibeto arba Dalai Lamos vardu. Kaunas - laisvų ir laisvę mylinčių žmonių miestas. Šiuo savo gestu dar kartą parodytume savo paramą laisvės siekiančioms tautoms“, - sakė meras A. Kupčinskas.

Savivaldybė skelbia, kad mero pasiūlymas perduotas Pavadinimų sumanymo ir įamžinimo komisijai ir savivaldybės administracijai. Vienas siūlomų variantų yra M.Valančiaus gatvės skveras.

Pavadinimų sumanymo ir įamžinimo komisijai vadovaujantis miesto tarybos narys Stasys Žirgulis teigė dar nespėjęs susipažinti su pasiūlymu, tačiau mano, kad jį komisija turi gerai apsvarstyti. „Skubotos iniciatyvos dažnai būna klaidingos“, - pastebėjo S.Žirgulis.

Jis priminė, kad M.Valančiaus gatvės skveras yra viena iš galimų vietų, kurs siūloma statyti paminklą vienam iš 1863 m. sukilimo organizatorių kunigui Antanui Mackevičiui.

Meras greičiausiai pamiršo ir tai, kad miesto Bendrojo plano pakeitimuose yra siūloma šį skverą užstatyti. Gyventojai norėtų, kad tai liktų žalioji miesto erdvė.

Pats S.Žirgulis skeptiškai vertina idėją kuriai nors miesto vietai suteikti Tibeto ar Dalai lamos pavadinimą. „Nesu prieš Dalai Lamą, tačiau ne mūsų reikalas kištis į Rytų filosofijos dalykus. Mes užmiršome savigarbą ir net nebekalbame apie savo nacionalinį pasididžiavimą“, - įsitikinęs Pavadinimų sumanymo ir įamžinimo komisijos pirmininkas.

Jo manymu, dabar ne pats tinkamiausias metas pavadinimams galvoti ir juos keisti. „Šalis privesta vos ne iki badmečio, o mes apie kažkokius pavadinimus svaičiojame. Kai nebežinome ką daryti, griebiamės šiaudo. Reikia dirbti savo darbą, kad krizę įveiktume, o ne vaidinti, kad dirbame“, - piktinosi S.Žirgulis.

2001 metais Tibeto dvasinis vadovas, Nobelio Taikos premijos laureatas Dalai Lama lankėsi Kaune.

Kaune yra Čečėnijos aikštė, kuriai toks pavadinimas buvo suteiktas 1996 metais mero Valdo Katkevičiaus potvarkiu, taip solidarizuojantis su šia už laisvę kovojančia šalimi. Siūlymą taip pavadinti aikštę tuomet pateikė Čečėnijos informacijos centro vadovas Vytautas Daugėla. Pavadinimų sumanymo ir įamžinimo komisija pasiūlymui pritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių