Nauja elektros kaina - 0,45 lito. Ar pajėgsime sumokėti?

Nuo 2010-ųjų įsigaliojus naujiems tarifams, už sausį suvartotą elektros energiją mokėsime po 0,45 lito už kWh. Senosiomis kainomis už elektrą galima mokėti iki sausio 20 dienos.

Paskutinės dienos

Sausio 20-oji yra paskutinė diena, kai už suvartotą elektros energiją galima mokėti pigiau. Tiesa, mokama turi būti ne už sausį, bet už gruodį suvartotą elektros energiją.

Vienkainis tarifas gyventojams iki 2010-ųjų sudarė 0,35 lito už kWh, o naudojantiesiems elektros virykles - 0,31 lito už kWh. Tuo tarpu nuo sausio 1-osios vienkainis tarifas šoktelėjo iki 0,45 lito už kWh, elektros viryklių naudotojams - 0,43 lito už kWh.

"Skubame apmokėti sąskaitas, o jau kitą mėnesį teks labiau taupyti elektrą", - sakė kaunietė Jolanta.

Ringaudų gyventojas Valdas Mitkus nuo sausio visuose kambariuose įsuko elektros energiją taupančias lemputės bei ėmė atidžiau prižiūrėti, kad kambariuose nedegtų šviesa, kai jie tušti.

"Teks prisitaikyti prie pokyčių, dabar už elektrą mokėsime daugiau, bet teks mažinti išlaidas kitiems būtiniems dalykams", - sakė jis.

Permokėjus teks kompensuoti

VST atstovė spaudai Giedrė Vinickienė perspėja, kad nesąžiningai mokantiems už elektros energija bus taikomos sankcijos. Esą užfiksavus rodmenų perdeklaravimo atvejus, jie visuomet vertinami individualiai, vadovaujantis protingumo kriterijais. Ji pastebi, kad tokių atvejų pasitaiko, tačiau tai nėra masinis reiškinys.

Jeigu gyventojai senuoju tarifu mokės į priekį už dar nesunaudotą elektros energiją, jiems gali tekti kompensuoti susidariusį kainų skirtumą. Esą įtarę sukčiavimą bendrovės specialistai gali atlikti perskaičiavimus.

"Už suvartotą elektros energiją reika atsiskaityti iki sekančio mėnesio 20 dienos, - pabrėžė G.Vinickienė. - Už šių metų gruodžio mėnesį suvartotą elektros energiją senaisiais tarifais reikia atsiskaityti iki šių metų sausio 20 d., o jau už sausio mėnesį suvartotą elektros energiją reikia mokėti naujais tarifais."

Du skaitikliai nebenaudingi?

Iki šiol turėti du - dieninio ir naktinio tarifo - skaitiklius gyventojams apsimokėjo: iki sausio už dieną suvartotą elektros energiją tekdavo mokėti po 0,4 lito už kWh, o naktį - po 0,23 lito už kWh.

Nuo 2010-ųjų sausio įsigaliojus naujiems tarifams, dieną suvartota elektros energija pabrango iki 0,49 lito už kWh, o naktį suvartotos elektros energijos kaina šoktelėjo iki 0,36 lito už kWh.

Tuo tarpu turintiesiems vieną skaitiklį bet kuriuo paros metu suvartota elektros energija kainuoja vienodai - 0,45 lito už kWh.

Paklausta, ar šįmet vis dar verta turėti dviejų laiko zonų skaitiklius, VST atstovė spaudai Giedrė Vinickienė atsakė, kad klientai turėtų nuodugniai apskaičiuoti, įvertinti savo vartojimo įpročius ir tik tada priimti sprendimą. Beje, norintieji atsisakyti dviejų skaitiklių turi sumokėti keitimo mokestį. Skaitiklio parametrų keitimo įkainiai svyruoja nuo 73 iki 131 lito. Šiuo metu nuo dviejų skaitiklio prie vieno pereina nedidelė VST vartotojų dalis.

Kaip taupyti elektrą?

* Jei prietaiso kištukas yra įjungtas į elektros lizdą, vadinasi šis prietaisas jau naudoja elektrą.

* Net stalinė lempa, palikta įjungta į lizdą, sunaudoja 0,01 kWh energijos.

* Šaldytuvai ir šaldikliai sunaudoja apie 25 proc. visos namų ūkio energijos, o 3 mm storio šerkšnas šaldiklyje padidina šaldytuvo suvartojamos energijos kiekį 30 proc.

* Visi palikti budėjimo režime elektros prietaisai vartoja energiją. Penki elektros prietaisai budėjimo režimu per tą patį laiką suvartoja tiek pat energijos, kiek įjungta 60 W lemputė.

* Elektros lizde palikti mobiliųjų telefonų įkrautuvai toliau vartoja elektrą ir tuomet, kai telefono nebekrauna. Juos reiktų ištraukti iš elektros lizdo.

* Skalbyklė ir indaplovė 80-90 proc. elektros energijos suvartoja vien vandeniui pašildyti.

* Nemažai elektros sutaupyti galima nustačius žemesnę vandens temperatūrą.

* Virdami maistą uždengtame puode sutaupome apie 40 proc. energijos.

* Elektrinę viryklę galima išjungti 5-10 min. iki maisto ruošimo pabaigos, nes ji ilgai išlieka karšta.

* Oro kondicionierius per valandą suvartoja elektros už maždaug 35 centus, o tai sudaro apie 170 litų per šiltąjį sezoną.

* Išjungę penkias lemputes, kai jų šviesa nebūtina, per metus sutaupome apie 200 litų.
Kompiuterį, kuriuo nesinaudojama ilgiau kaip 1 val., patartina išjungti, o ne palikti budėjimo režime.

* A+ arba A++ klasės buities prietaisai suvartoja iki 60 proc. mažiau energijos.

* Rašalinis spausdintuvas suvartoja iki 90 proc. mažiau energijos negu lazerinis.

* Nešiojamas kompiuteris suvartoja iki 90 proc. mažiau energijos negu stacionarus.


Šiame straipsnyje: elektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių