Naktį užgeso dalis Savanorių prospekto Vilniuje (papildyta)

Stokodama lėšų Vilniaus valdžia eksperimentuoja su gatvių apšvietimu. Šiąnakt nuo 23 val. Savanorių prospekto atkarpoje nedegė nė vienas žibintas, o greta savivaldybės – švietė kas trečias.

Savanorių prospekto dalyje nuo Švitrigailos iki Vilkpėdės gatvės po 23 val. švietė dalis žibintų, likusioje dalyje iki pat Aukštųjų Panerių tvyrojo visiška tamsa. Tas pats - ir Vilkpėdės gatvėje nuo Savanorių iki Slaugos ligoninės.

2010-aisiais Vilnius žengia į balanos gadynę. Mat, norint apšviesti viso miesto gatves, per metus savivaldybei ši paslauga atsieitų 11 mln. litų. Palikus galioti ekonominį režimą, kai gatvėje nešviečia kas trečias žibintas, kaina sumažėtų iki 7 mln. litų, tačiau šiuo metu miesto ižde apšvietimui tenumatytas 1 mln. litų.

Trečiadienio ryte posėdžiavę savivaldybės specialistai rado du būdus, kaip apšvieti miesto gatves už 5 mln. litų per metus. Eksperimentas skamba drastiškai: magistralinėse gatvėse palikti degti tik kas trečią žibintą arba nuo 24 val. iki 6 val. pagrindinių gatvių apšvietimą visiškai išjungti.

Į mažų gatvelių bei kiemų apšvietimą miesto valdžia nesikėsina – ten liks šviesti du žibintai iš trijų. Nebent situacija pablogėtų. Tuomet ir čia būtų išjungiami du apšvietimo stulpai iš trijų. 

Pasak vicemero Romo Adomavičiaus, šią naktį rengiamas pirmasis eksperimentas. Nuo 24 val. ketinama išjungti Savanorių prospekto dalies nuo Gerosios Viltiesžiedo iki Galvės gatvės apšvietimą. Tuo tarpu greta savivaldybės besidriekiančiame Konstitucijos prospekte liks degti kas trečias žibintas. Situaciją naktį šiose gatvėse įpareigoti stebėti Vilniaus policijos pareigūnai bei savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai. Pagal jų surinktus duomenis bus sprendžiama, kuris variantas saugesnis.

„Tiesa, iš būtinų 5 mln. litų šiuo metu gatvių apšvietimui numatytas tik 1 mln. litų. Dar 4 mln. litų būtinai turėsime surasti, nėra kitos išeities. Už elektros energiją reikia mokėti, klausimas, kaip greitai“, - komentavo R.Adomavičius.

Siūlo palikti apšviestas rizikingas gatves

Trečiadienį 16 val. pas Vilniaus merą Vilių Navicką vyko dar vienas posėdis miesto apšvietimo klausimu. Į jį kviesti ne tik savivaldybės, bet ir policijos atstovai. Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Kęstutis Lančinskas sutinka, kad, esant sunkiai finansinei padėčiai, teks riboti gatvių apšvietimą, tačiau rekomendavo savivaldybei rizikingas miesto vietas aplikti apšviestas. 

„Mes teikėme rekomendacijas, kuriose vietose net negalima galvoti apie apšvietimo atsisakymą, ir meras tai supranta. Pavyzdžiui, pereinamieji namų kiemai, tos vietos, kurios yra jautrios, kuriose žmonės vaikšto, stato automobilius, kurios yra labiausiai rizikingos“, - komentavo K.Lančinskas.

Anot Vilniaus apskrities VPK viršininko, visiškai išjungti apšvietimą būtų galima tik tose vietose, kur nėra pėsčiųjų takų, perėjų, gyvenamųjų namų, lankytinų vietų.

Kiekvieną gatvę analizuos atskirai

Po pasitarimo sutarta tik dėl eksperimento: kuomet naktį apšvietimas bus atjungiamas pramoninėje Savanorių prospekto atkarpoje, nuo gerosios Vilties žiedo link Galvės gatvės. Taip pat šiąnakt bus išjungiami du iš trijų Konstitucijos prospekto žibintų. Dėl kitų gatvių apšvietimo bus apsispręsta vėliau, kuomet VPK specialistai pateiks informaciją apie pavojingiausius miesto gatvių ruožus. Informacijos savivaldybė tikisi sulaukti dar šią savaitę.

„Kiekvieną miesto gatvę analizuosime atskirai. Įvertinsime, kiek joje yra šviestuvų, ar abiejose kelio pusėse jie stovi. Jei taip – tuomet dalį žibintų atjungsime šachmatine tvarka. Taip pat atsižvelgsime, ar tai – magistralinė gatvė, ar yra greta jos šaligatvis ir panašūs aspektai. Kiemuose ir praėjimuose, ties perėjomis, kitose pavojingose ir avaringose vietose įjungsime daugiau žibintų“, - žadėjo vicemeras R.Adomavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių