Muziejai keisis eksponatais

Sankt Peterburge pasirašyta ilgalaikė Lietuvos nacionalinio ir Rusijos etnografijos muziejų bendradarbiavimo sutartis. Pirmasis šios sutarties projektas - į Vilnių kitais metais iš Rusijos muziejaus kolekcijos atkeliausianti lietuviškos etnografijos paroda „Senoji Lietuva".

Muziejų bendradarbiavimo sutartį spalio 23 dieną pasirašė Rusijos etnografijos muziejaus direktorius Vladimiras Grusmanas ir Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

Sutartis numato muziejų bendradarbiavimą keičiantis kolekcijomis, ekspozicijomis, organizuojant bendrus renginius, atliekant mokslinius meno tyrimus.

Pagrindinis artimiausias bendras projektas - paroda „Senoji Lietuva". Numatyta, kad 2009 metais Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame muziejuje, bus surengta Rusijos etnografijos muziejaus lietuviškos etnografijos kolekcijos paroda. Ši paroda bus skirta Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui.

Sankt Peterburgo centre esančioje Menų aikštėje išsidėstęs muziejus yra didžiausias Rusijoje ir vienas stambiausių šios rūšies muziejų pasaulyje. Nuo XVIII a.  muziejuje kaupiami ne tik Rusijoje gyvenančių tautų etnografijos elementai, bet ir kaimyninių ir kitų pasaulio tautų rakandai, aprangos, apeigų pavydžiai.

Ypač turtinga yra Šiaurės Vakarų Rusijos ir Baltijos regiono kolekcija, turinti daugiau kaip 28 tūkst. eksponatų. Lietuviška kolekcija apima unikalius XIX a. pabaigos - XX a. pradžios eksponatus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių