Mugėje - sodo medžiai, kurių nepuola kenkėjai

Savaitgalį Vilniuje rengiama tradicinė rudens mugė „Sodo kraitė", kurios metu bus galima įsigyti sodo augalų sodinukų, šio rudens gėrybių - daržovių ir vaisių.

Spalio 3-4 dienomis Vilniaus mokytojų namai rengia parodą-mugę „Sodo kraitė". Į Mokytojų namų kiemelį ir Vilniaus gatvę suvažiuos per 60 ūkininkų, sodininkų iš įvairių Lietuvos regionų.

Parodos lankytojai galės įsigyti įvairiausių sodinukų, dekoratyvinių ir retųjų augalų, gėlių daigų ir rudens derliaus gėrybių.

Mokslininkas Algirdas Amšiejus nustebins lankytojus nauja obelų veisle, kuri atspari ligoms, jos nepuola jokie kenkėjai, tinkama auginti ir paprastuose, ir ekologiškuose ūkiuose.

Gedimino Cijūnaičio ekspozicijoje kiekvienas apsilankęs ras rudens derliaus gėrybių: daugiau nei 4 rūšis kriaušių, trijų rūšių slyvų, aviečių ir gervuogių.

Romualdas Vrublevskis kasmet stebina kamieniniais augalais. Jo išauginti serbentai, agrastai atsparūs ir miltligei. „Sodo kraitėje" dar viena naujovė - turkiškas lazdynas. Gėlininkai iš Mažeikių Lidija ir Algirdas Sarakauskai savo „plantacijoje" augina per 800 veislių tulpių. Nemažą dalį tulpių svogūnėlių norintys galės įsigyti mugėje.

Mugės kultūrinėje programoje penktadienį, spalio 3 d., 12 val. Svetainėje bus apdovanoti Vilniaus m. teritorijų tvarkymo „Žydintis Vilnius 2008" ir Vilniaus apskrities tvarkingos ir gražios aplinkos konkursų nugalėtojai.

Mokslininkė Alicija Stankevičienė ruošia mini ekspoziciją „Stambiauogės spanguolės". Gamtos mokslų daktarė Marcelė Ryliškienė patars, kaip apsaugoti sodo augalus nuo amarų ir kitų kenkėjų. Kaip įdomiai paruošti atsargas žiemai, konsultuos Vilniaus pedagoginio universiteto technologinio ugdymo katedros studentai ir dėstytojai. Lankytojai galės paragauti vegetariškų valgių, sužinoti jų gamybos subtilybes.

„Sodo kraitės" lauko ekrane stebėsime gražiausiai sutvarkytas Vilniaus ir Vilniaus apskrities sodybų aplinkas. Kiemelyje veiks keistai išaugusių daržovių paroda.


Šiame straipsnyje: Sodasmugėderlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių