Moterys raginamos netylėti: jei muša – reiškia myli? Ne!

Pirmadienio vakarą sostinėje rankose laikantys degančias žvakes miesto gyventojai keliavo nuo Seimo rūmų Tauro kalno link. Tokiu renginiu buvo išreikštas protestas prieš moterų patiriamą smurtą šeimoje. Tyliomis eitynėmis buvo užbaigta sostinėje vykusi konferencija „Grąžink saugią naktį“.

Pirmą kartą Lietuvoje vykusi eisena, kuri kvietė Vilniaus gatves praskaidrinti žvakių šviesa, vainikavo pirmadienio renginį, kurio metu buvo diskutuojama apie Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą. Akcija „Grąžink saugią naktį“ pasaulyje gyvuoja jau trejetą dešimtmečių. Kasmetinės eitynės buvo pradėtos organizuoti po įvykio JAV, kurio metu tamsoje buvo nužudyta jauna moteris. Susirinkę eisenos dalyviai išreiškia solidarumą prieš smurtą.

Prieš renginį prie Seimo rūmų susirinko apie trisdešimt vilniečių, tarp kurių dominavo moterys. Visiems eisenos dalyviams buvo išdalytos ir uždegtos žvakės. Aktyvesni eisenos dalyviai „apsiginklavo“ plakatais su užrašais „NE smurtui prieš moteris“, „Mano namai – mano tvirtovė“, „Jei muša – reiškia myli?“.

Vyresnio amžiaus vilnietė Liucija teigė į eitynes atėjusi  dėl smurto temos aktualumo. „Smurtas, kuris yra nematomas viešumoje, egzistuoja, bet aš atėjau uždegti žvakę ne tik už smurtą prieš moteris, bet už smurtą prieš žmogų. Pažįstu daug vyrų, kurie namuose taip pat patiria smurtą“, - aiškino sostinėje gyvenanti pensininkė.

Moterų informacijos centro direktorė Jūratė Šeduikienė, laikydama eisenos šūkį „Grąžink saugią naktį“ skelbiantį plakatą ir judėdama Gedimino prospektu, pasakojo, kad šiuo renginiu norima pabrėžti, kad su smurtu prieš moteris nebus taikomasi ir jis turi būti baudžiamas. „Galime pasidžiaugti, kad pagaliau Lietuvos visuomenė ir politikai viešai pripažino, kad smurtas prieš moteris negali būti toleruojamas ir turi būti baudžiamas. Nesvarbu, ar jis vyksta namuose ar gatvėje“, - kalbėjo viena iš renginio iniciatorių.

Pasak pašnekovės, Lietuvoje nuo fizinio smurto kenčia kas trečia moteris. „O psichologinį smurtą tikriausiai patiriame visos“, - teigė už moterų teises kovojanti moteris.

Paklausta, kodėl eisenoje akcentuojamas tik smurtas prieš moteris, o pamirštami vyrai, kurie taip pat kenčia nuo konfliktų namuose, J.Šeduikienė atsakė: „Taip, vyrai irgi patiria smurtą, bet tas procentas yra labai nedidelis. Visi tyrimai rodo, kad iš patyrusių šeimoje smurtą žmonių 98 proc. yra moterų. Žinoma, ir vyrams yra be galo sunku, nes jiems labai nemalonu prisipažinti, kas vyksta namuose. Niekas negali suprasti, kodėl vyras, būdamas stipriąja lytimi, negali savęs apginti nuo moters“.

Moterų informacinio centro direktorė, paklausta, ar nenusivylė susirinkusia negausia grupe eisenos dalyvių, sakė, kad panašiai žmonių ir tikėjosi. „Šiandien dieną konferencijoje buvo pakankamai daug dalyvių iš visų Lietuvos kampelių. Kadangi eisena vyksta vakare, susirinko mažiau žmonių. Labai džiugu, kad prie mūsų prisideda jaunimas“, - kalbėjo J.Šeduikienė.

Pasak pašnekovės, tokios socialinės akcijos Lietuvoje nesulaukia didžiulio aktyvumo, nes nėra gilios socialinės atsakomybės tradicijos Lietuvoje. „Tokia protesto priemonė, kaip eisena, lietuviams kol kas nėra labai priimtina, bet reikia pradėti žengti pirmus žingsnius“, - tvirtino moteris. Moterų informacinio centro direktorė pažadėjo, kad šis renginys nėra paskutinis, kurio metu primenamas prieš moteris vykdomas smurtas. J.Šeduikienė teigė, kad ateityje planuojama gausybė renginių, kuriuose moterys buvo kviečiamos burtis, diskutuoti, žiūrėti smurto tema sukurtus filmus.

Eisena per Gedimino prospektą nuvilnijo į muzikos ir menų laboratoriją-klubą „Propaganda“, kuriame renginys buvo užbaigtas koncertu su Roku Dobužinsku („Sweetsalt“ vokalistu) bei Kazimieru Likša („Karma“ vokalistu).


Šiame straipsnyje: smurtassmurtas šeimoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

ona

ona portretas
tokius vyrukus atiduoti raumeningiems vyrukams pasitreniruoti....

hm

hm portretas
Siūlau pasižiūrėt (atidžiai) ir pamąstyt: Atsidarykit YouTube ir paieškoj surašykit (COPY/PASTE) "Youtube: /watch?v=fE3KoUSNkds"

vyrukas

vyrukas portretas
Duokim garo...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių