„Mortos svetainė" galėtų tapti SPA klubu

Kauno savivaldybė už pastato nepriežiūrą bendrovei „Mortos svetainė" skyrė 4 tūkst. litų baudą. Tačiau ketvirtadalis Šv.Gertrūdos gatvėje esančių dviejų sublokuotų pastatų priklauso pačiai savivaldybei.

Gertrūdos gatvės 38 numeriu pažymėtas pastatas priklauso bendrovei „Mortos svetainė". Susitikome su bendrovės akcininkų atstovu Edvardu Domaševičiumi, kuris paaiškino, kad šalia esančio 40-ojo namo pirmasis aukštas taip pat priklauso šiai bendrovei, o antrajame aukšte 3 butai privatizuoti ir juose gyvena žmonės, dar tris butus valdo savivaldybė ir nuomoja gyventojams.

Kauno savivaldybės Nuosavybės teisių atkūrimo skyriaus vyriausioji specialistė Zita Petrusevičienė portalui pasakojo, kad į abu šiuos pastatus nuosavybės teises pareiškė JAV gyvenantys lietuviai. Tačiau teismuose bylinėjęsi su ankstesniais „Mortos svetainė" akcininkais jie pralošė, tačiau jiems liko teisė į dabar savivaldybės turimus 3 butus.

Nori investuoti, bet negali

Tuo tarpu „Mortos svetainės" akcininkai tvirtina norintys pradėti pastato rekonstrukciją, tačiau to negali daryti, kol neišspręsta problema dėl savivaldybės dalies grąžinimo tikriesiems savininkams.

„Kiek kreipėmės į projektuotojus, tiek gavome atsakymą: šio pastato rekonstrukcijos projektas įmanomas tik abu pastatus rekonstruojant vienu metu. Vadinasi, norint rekonstruoti pastatus, reikėtų gauti ir savivaldybės, ir privačių gyventojų sutikimą. Gyventojai sutikti nenori, nes reikės skirti savų lėšų. O savivaldybė turi išsiaiškinti su nuomininkais dėl valstybės garantijų iškeldinant juos iš grąžintino turto", - aiškino E.Domaševičius.

Pasak jo, savivaldybė tyli šiuo klausimu. Beje, portale pasirodžius pirmajam straipsniui apie „Mortos svetainę", meras Andrius Kupčinskas paragino savivaldybės administraciją pasidomėti, kas šio pastato savininkai. Administracija pasidomėjo: bendrovei „Mortos svetainė" skyrė 4 tūkst. litų baudą. Šį sprendimą verslininkai jau apskundė teismui.

Ant pastatų sumontuotos troleibusų linijų atramos, kurių skleidžiama vibracija gadina pastato kontrukcijas. „Kreipėmės į „Autrolį", gavome atsakymą, kad perkelti linijas galėtų, tačiau tam neturi pinigų. Kada turėa - neaišku", - cituoja „Autrolio" atsakymą E.Domaševičius. Jis pažymi, kad „Autrolio" savininkaa yra savivaldybė.  „Savivaldybės įmonės veikla niokoja pastatą, dėl kurio prastos techninės būklės keliamos grėsmės ta pati savivaldybė baudžia pastato savininkus", - piktinosi verslininkas. 

Pasak jo, savivaldybė jai priklausančios pastato dalies prižiūrėti ir tvarkyti nenori: „Lietui lyjant iš antro aukšto per kiaurą stogą ant mūsų patalpų varva vanduo. Jeigu mes ir sutvarkytume pirmąjį aukštą, šis remontas būtų perniek. Daug kartų prašėme savivaldybės surengti abiejų pastatų šeimininkų, kitų suintersuotų tarnybų susirinkimą ir aptarti problemas. Deja, jokios reakcijos į šį kvietimą nesulaukėme", - tvirtino E.Domaševičius.

Su savininkais bendrauti sudėtinga

Tikrieji trijų butų, užimančių apie 125 kvadratinių metrų plotą, šeimininkai šiuo metu gyvena JAV. Pasak Nuosavybės teisių atkūrimo skyriaus vyriausiosios specialistės Zitos Petrusevičienės, su jais sudėtinga susisiekti, jie patys nerodo jokios iniciatyvos susigrąžinti savo turtą. „Susirašinėjimas laiškais atima nemažai laiko. Savininkai Lietuvoje savo patikėtiniams suteikia įgaliojimus veikti jų vardu, tačiau niekas niekur neskuba", - dievagojosi specialistė.

Pasak jos, grąžintinuose butuose gyvenantys nuomininkai neseniai buvo apklausti, paskui jiems buvo siunčiami laiškai, kurie grįžo atgal. „Šie žmonės tiesiog turi apsispręsti dėl valstybės garantijos. Tačiau jie delsia. Kol nuomininkai nebus aprūpinti kitais būstais, tol negalėsim grąžinti nuosavybės", - aiškino Z.Petrusevičienė.

Nuosavybės teisių atkūrimo skyrius bendrovei „Ekspertika" yra išsiuntęs prašymą, kad specialistai atliktų abiejų pastatų Šv.Gertrūdos gatvėje ekspertizę. „Jeigu pastato konstrukcijos bus labai stipriai pakeistos, o plotas padidėjęs mažiausiai 50 procentų, tai grąžinti natūra nebus galima. Tačiau, mano nuomone, plotai šitiek nepadidėjo, todėl savininkams reikės grąžinti tuos tris butus", - spėjo specialistė.

Jos manymu, dėl to, kad kitos dalies pastatų negalės susigrąžinti, JAV gyvenantys abiejų pastatų savininkai pageidaus jų turtą grąžinti žemės sklypais.

Gailisi, kad įsigijo

2003 metais iš Turto fondo įsigiję apie 700 kvadratinių metrų ploto „Mortos svetainę", verslininkai tikėjosi čia įrengti modernų SPA klubą, ekonominės klasės viešbutį, restoraną. Praėjus penkeriems metams, pastatas atrodo lygiai taip pat, o verslininkas prisipažįsta, jog gailisi, kad kažkada ryžosi investuoti į šį nekilnojamąjį turtą. „Biurokratų koridoriai tokie painūs ir susiraizgę, kad bet kuris žmogus prarastų kantrybę", - apgailestavo verslininkas.

„Mortos svetainės" direktorius Gintaras Rudokas portalui teigė, kad bendrovei būtų dar geriau, jei savivaldybė grąžintų savininkams jiems priklausančią dalį. Tuomet rekonstrukcijos klausimas spręstųsi daug greičiau, kadangi būtų galima susitarti", - vylėsi G.Rudokas.

Verslininkų skaičiavimais, rekonstrukcijos projektas kainuotų apie 150 tūkst. litų, viso pastato rekonstrukcija ir paruošimas konkrečiam verslui  kainuotų apie 8 mln. litų.

Per metus „Mortos svetainė" turto apsaugai, smulkiems remonto darbams išleidžia 30-40 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: mortos svetainė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių