Mokytojų dieną ir glėbiai gėlių, ir ašaros

Gėlės, tortai, ir netylantys sveikinimai. O po pietų – šventiniai koncertai. Vilniaus mokyklose paminėta Mokytojo diena. Moksleiviai džiaugėsi laisvesnėmis pamokomis, o mokytojai neįtikėtinai dėmesingais moksleiviais.

Jubiliejus užklupo darbe

„Mėgstu į darbą ateiti anksti, kol dar nieko nėra. Mokykloje ramu, nėra šurmulio. Ramiai tyloje neskubėdama pasiruošiu pamokoms. Ir taip jau 30 metų“, - neslėpdama džiaugsmo ašarų kalbėjo Salomėjos Neries gimnazijos rusų kalbos mokytoja Aleksandra Vilkuotienė.

Spalio 5-oji A.Vilkuotienei ypatinga diena. Lygiai prieš 30 m. moteris buvo „įšventinta“ į pedagogų gretas. Nuo 1982 m. ji dirba auklėtoja, išleido 4 moksleivių laidas, o pirmiesiems jos auklėtiniams jau 39. Pašnekovė prisipažįsta iki šiol garbingiausiomis profesijomis laikanti mokytojo ir gydytojo darbą.

„Nuo 10 m. žinojau, kad dirbsiu mokytoja. Ir nė karto nenusvyliau  savo pasirinkimu. Kiekviena diena man kupina džiaugsmo. Visus tuos metus dirbau auklėtoja ir iki šiol pas mane ateina tie, kuriuos išleidau į platųjį pasaulį prieš daug metų. Šiandien iš savo mokinių gavau 30 rožių, po vieną žiedą už kiekvienus darbo metus“, - kvietė į klasę užsukti žurnalistus A.Vilkuotienė pakeliui vis dėkodama moksleiviams už sveikinimus. „Taip visi prisimena, visi žino. Tikrai didelis džiaugsmas sulaukti tokio įvertinimo“, - džiaugėsi pedagogė.

Trumpiau nedirbs

A.Vilkuotienė, kaip ir jos kolegės Mokytojo dieną, švenčia prie lentos. Linksmesnė dalis nusimato penktadienį. O kol kas pasitenkinti teks sveikinimais ir gėlėmis. Mokyklos direktorius taip pat griežtas – jokių nuolaidų, nei mokiniams, nei dėstytojams. „Sutrumpintų pamokų nebus, darbas – džiaugsmas“, - kaip kirviu nukirto mokyklos vadovas Antanas Suslavičius. Bet tuoj pat atlyžo ir jau su šypsena įteikė gėlių puokštę kūno kultūros mokytojai.

Nieko apie trumpesnes pamokas negirdėjo ir čia pat Moniuškos skverelyje prieš pamokas besiburiuojantys moksleiviai. Devintoko Tomu nuomone, ši diena didesnė šventė mokytojams, tačiau ir moksleiviai kažkaip įsilieja į sveikinimų sūkurį.

„Gėles dabar ne visi neša, ir ne kibirais kaip per rugsėjo pirmąją. Ir renginių jokių, kiek žinau, šiandien nebus. Bet pasveikini ir malonu pasidaro. Jiems gerai ir mums gerai. Galėtų ir daugiau tokių dienų būti“, - svarstė moksleivis.

Sveikina ir naktinius direktorius

Prie sostinės Adomo Mickevičiaus gimnazijos durų savo auklėtojų belūkuriuojantys vaikai džiaugėsi Mokytojų dienos proga sutrumpintomis pamokomis ir po jų vyksiančiu šventiniu renginiu.

„Pas mus viskas labai tradiciškai vyksta, pagal nuo seno nusistovėjusią tvarką. Moksleiviai dažniausiai sveikina savo auklėtojus, įteikia puokštę. Šiandien bus keturios pamokas, dvi iš jų vesime mes, o dvi dvyliktokai. Bet pagal taisykles ir mes, mokytojai, turėsime dalyvauti, kontroliuoti, kad anarchija nekiltų. O jau po visko bus šventinis koncertas, bendri sveikinimai, susirinksime visi kartu“, - pasakojo lietuvių kalbos mokytoja Henrika Mikalajūnienė.

Mokyklos sargas ponas Tadeušas prisistatantis „naktiniu direktoriumi“ nors ir nedėsto, tačiau prisipažįsta šią dieną mokiniai ir jį apdovanoja. „Metai, metams nelygūs. Bet gėlių tikrai bus. Netgi susidaro įspūdis, jog ūkvedžiai, apsauginiai ir  valytojos – šią dieną sulaukia didžiausio dėmesio“, - linksmai kalbėjo vyriškis.

„Ne kiekvienais metais man išpuola dirbti per Mokytojo dieną, bet kai taip atsitinka tuščiomis namo negrįžtu. Vienais metais gavau labai gražių rožių. Suskaičiavau jų net keturiolika. Nes žinot būna, jog vos užuosi, o čia toks aromatas – užeini pro duris ir jauti. Ir taip ilgai buvo, iki šiol prisimenu. O šiaip visi gauna gėlių, nešamės glėbiais. Tikrai myli mus ir gerbia“, - džiaugėsi vyriškis.

Lieja ir nuoskaudas

Istorijos mokytojas Česlavas Malevskis tvirtino, kad jį šią dieną apninka liūdnos mintis. Pedagogas pasigedo ir mokinių pagarbos, ir deramo atlygio už alinantį darbą. „Pasveikina mokytoją vieną kartą per metus ir pamiršta. O atlyginimai? Jeigu dirbi tik vienu etatu, net dviejų tūkstančių negauni“, - piktinosi pašnekovas.


Šiame straipsnyje: Mokytojų diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žmogus

Žmogus portretas
Graži šventė, tik mūsų didieji švietimo strategai taip sumenkino mokytoją, kad profesija tapo negerbiama, pažeminta, sutrypta...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių