Mokyklų ar darželių vadovai negali būti ir mokytojais (papildyta)

Klaipėdos švietimo įstaigų vadovai įsiutę ir pasimetę – savivaldybės vadovas Aloyzas Každailevičius jiems uždraudė vesti pamokas ar dirbti auklėtojais.

Toks sprendimas motyvuojamas tuo, jog mokyklos ar darželio vadovo, papildomai dirbančio mokytoju ar auklėtoju, darbo niekas nekontroliuoja, jų neskatina ir nebaudžia, nes tai – direktorių ir vedėjų pareiga. Be to, esą mokyklų direktorių papildomas darbas trukdo tiesioginėms pareigoms, per pamokas mokyklos esą lieka be vadovo.

Dar vienas motyvas neleisti mokyklų direktoriams ir darželių vedėjams savo vadovaujamo įstaigoje papildomai dirbti yra tas, kad iš jų atėmus šį darbą, daugiau pamokų ar darbo valandų turės mokytojai ir auklėtojai, kurie ir daugiau uždirbs. Švietimo įstaigų vadovams neuždrausta po darbo valandų dirbti kitose darbovietėse.

„Man šokas. Tiesą pasakius, sužinojusi apie tokį sprendimą net nežinau, ką daryti“, - prisipažino „Ąžuolyno“ gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė.

Ji tris gimnazistų klases moko chemijos ir per savaitę turi šešias pamokas. V.Prižgintienė aiškino, jog švietimo ir mokslo ministro įsakymu yra numatyta, kad mokyklų direktoriai per savaitę turi pravesti ne mažiau penkių pamokų – jos įskaičiuotos ir į darbo užmokestį.

„Vadinasi, per savaitę penkias pamokas galiu vesti, o šešių – ne. Kažkoks nesusipratimas. Aiškinsimės, kokiu teisiniu pagrindu savivaldybės administracijos direktorius mums uždraudė mokytojauti“, - tvirtino V.Prižgintienė.

Ji teigė, jog kol kas laikinai pamokų neves.

Kitų mokyklų direktoriai nusiteikę kur kas kovingiau. Vadovai teigė, jog net neketina atsisakyti vesti pamokų, nes neaišku, kur prasidėjus mokslo metams rasti mokytojų. Kai kurie direktoriai jau renka parašus ir kreipsis į Klaipėdos merą Rimantą Taraškevičių, kad toks A.Každailevičiaus įsakymas būtų panaikintas.

Darželių vedėjai, regis, susitaikė su jiems primesta nauja tvarka, nes ikimokyklinėse ugdymo įstaigose retas vadovas dirba ir auklėtoja.

Darželio „Sakalėlis“, kuriame ugdomi ir specialiųjų poreikių turintys vaikai, vedėja Loreta Bagočienė teigė, jog savivaldybės vadovo įsakymo prasmės nesupranta, tačiau jam paklus.

Ji darželio vedėja dirba jau keliolika metų. Visą laiką ji kelias valandas grupėje prižiūrėdavo ir vaikus bei už tą darbą gaudavo papildomų pinigų.

„Per dvidešimt metų nebuvo jokių problemų, o dabar staiga toks įsakymas. Aš auklėtoja dirbau tik 0,2 etato ir jo teks atsisakyti. Prarasiu 233 litus“, - neslėpė L.Bagočienė.

Ji įsitikinusi, jog švietimo įstaigos vadovas turi dirbti ir tą darbą, kurį dirba pavaldiniai. „Tuomet aš galiu išgyventi tai, kas aktualu ir darbuotojams, o dabar teks tenkintis žiniomis, kurias išgirsiu iš pavaldinių. Iš prigimties esu pedagogė, o dabar iš manęs atėmė galimybę ja būti“, - apgailestavo darželio vedėja.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos mokyklos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių