Mokyklose išjungtas šildymas. Kaip bus po atostogų?

Kauno miesto moksleiviams prasidėjo pavasario atostogos. Taupydama miesto valdžia vakar mokyklose išjungė šildymą. Kas bus po atostogų?

"Nuo kovo 29 d. iki balandžio 6 d. miesto bendrojo lavinimo mokyklose bus pavasario atostogos, todėl buvo nuspręsta paankstinti šildymo sezono pabaigą", - aiškino Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas. Darželiai-mokyklos ir kitos ikimokyklinio ugdymo įstaigos dar bus šildomos.

Savivaldybės vadovai neslepia, kad taip anksti šildymo sezonas baigiamas siekiant sutaupyti. "Šiemet jau susidarė beveik 14 mln. litų skola "Kauno energijai" už mokyklų šildymą. Neturime pinigų", - tikino savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas. Jis neatmeta galimybės atnaujinti šildymą mokyklose po atostogų, jeigu orai bus šalti ir klasėse oro temperatūra bus žemesnė, nei leidžia higienos normos.

Lietuvos higienos normoje nurodoma, kad priešmokyklinio ugdymo grupės vaikų klasėse turi būti 20-22 °C, kitose klasėse, mokymo kabinetuose, aktų salėse - 18-19 °C, valgyklose - 20-22 °C, sporto salėse - 15-17 °C, persirengimo kambariuose prie sporto salių - 20-21 °C šilumos.

"Per atostogas dėl penkių mokytojų, kurie galbūt ateis pasitvarkyti kabinetų, o gal ir ne, patalpų tikrai nešildysime", - pareiškė V.Gudėnas.

Miesto ligoninės savarankiškai spręs, kada baigti šildymo sezoną. Kaune jis bus baigtas, kai tris paras iš eilės vidutinė paros temperatūra bus aukštesnė kaip 10 °C  šilumos.

Šilumos vartotojai gyvenamuosiuose namuose turi teisę, suderinę su šilumos tiekėju, patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pabaigos, nepažeidžiant higienos normų. Tam turi pritarti daugiau kaip pusė namo gyventojų. Kai kurie kauniečiai, išgirdę apie tai, kad mokyklose išjungiamas šildymas, pradėjo svarstyti, ar nevertėtų užsukti sklendžių ir daugiabučiuose.

"Nors lauke jau gerokai atšilo, radiatoriai karšti, ir sąskaitos už šildymą bus kaip viduržiemį. Kodėl turėtume šelpti energetikus? Vėsesniame kambaryje sveikiau miegoti", - pusiau juokais, pusiau rimtai sakė Partizanų gatvės daugiabutyje gyvenanti Stasė Patusevičienė. Moters teigimu, jai pritaria nemažai namo kaimynų.

2009 m. Kaune šildymas mokyklose baigtas balandžio 3-iąją, o ikimokyklinio vaikų ugdymo įstaigose - balandžio 10-ąją. Kitiems šilumos vartotojams - balandžio 8 d.

2008 m. Kaune šildymas išjungtas balandžio 22-ąją.


Šiame straipsnyje: šildymasKauno energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių